Solceller bliver underlagt nye priser
Centralt i den nye lov om solceller står den overskudsstrøm, dit solcelleanlæg producerer, men som du ikke kan nå at bruge i den time, den bliver lavet. Hvilken pris skal du have for den, når du sælger den til el-selskabet? Og hvordan foregår afreningen – udløser det nye udgifter for solcelleejerne?
VIGTIGT: Loven gælder kun for nye solcelleanlæg, der er købt den 20 december 2012 eller senere.
Læs også: Solceller – alt du skal vide om solenergi til boligen
For at være under de gamle regler, skal dit solcelleanlæg leve op til 3 krav
- Du skal have indgået en bindende købsaftale senest den 19. november 2012.
- Installatøren skal udfylde og fremsende energinet.dk’s standardsblanket til registrering i Standardregistret, så netselskabet har modtaget blanketten senest den 20. december 2012.
- Solcelleanlægget skal være tilsluttet el-nettet senest den 31. december 2013.
Ikke længere gratis strøm
Tidligere kunne du gratis trække samme mængde strøm ud af el-nettet, som du havde sendt ind af overskudsstrøm samtidig med, at du blev betalt for overskudsstrømmen – dvs. at du alt i alt tjente på det (60 øre per solcelle-Kwh). Med den nye lov får du ikke gratis strøm, men skal betale markedsprisen. Og når du sælger din overskudsstrøm, bliver det regnet ud på time-basis i stedet for års-basis.
Så meget får du for din solcelle strøm
Den nye måde at regne priserne ud på time for time betyder, at du får mindre for din overskudsproduktion af solcelle strøm, men for at veje op for det, lægger du ud med at få en forhøjet pris i 10 år, der efter afregnes til markedsprisen.
Den forhøjede pris falder hvert år for nye anlæg, indtil den lander på den hidtidige pris på 60 øre per kWh i 2018.
Alle priser er for private ikke-fælles anlæg.
- De nye priser for anlæg etableret i 2013:
130 øre per kWh - De nye priser for anlæg etableret i 2014:
116 øre per kWh - De nye priser for anlæg etableret i 2015:
102 øre per kWh - De nye priser for anlæg etableret i 2016:
88 øre per kWh - De nye priser for anlæg etableret i 2017:
74 øre per kWh - De nye priser for anlæg etableret i 2018:
60 øre per kWh
Prisen fastholdes dog i 10 år – dvs. køber du et anlæg i 2013, bliver prisen ved med at være 130 øre per kWh i de kommende 10 år. Køber du først et anlæg i 2018 er prisen 60 øre per kWh i de kommende 10 år.
Du skal betale skat af solcellestrøm
Den nye lov betyder også, at du skal betale skat af de penge, du får for din overskudsproduktion af solcellestrøm. Dog er de første 7.000 kr. per år undtaget. Det er en god idé, at du kontakter din lokale skattemydighed og får rådgivning om selvangivelsespligten, frister og reglerne for opgørelse med mere.
Se regneeksemplet på energitjenesten.dk
Usikkerhed om mulige nye afgifter
El-selskaberne er i gang med at overveje, om de skal lave om på den måde, de får dækket deres udgifter til at drive el-nettet på. Det betyder, at de overvejer at indføre nye afgifter til solcelleejere. Fx har der været nævnt et årligt solcelle-abonnement, solcelle-oprettelsesgebyr og afgifter på villaejernes overskudsproduktion af solcelle strøm. Alt sammen udgifter, der i praksis vil forlænge tilbagebetalingstiden på et nyt solcelleanlæg.
Men Dansk Energis administrerende direktør, Lars Aagaard, har udtalt til dagbladet Ingeniøren, at det er overvejelser, men at man arbejder for en fælles kurs, hvis el-selskaberne beslutter at indføre afgifter, så det bliver ens for hele landet.
Gode råd inden du køber solceller
Få lavet flere forskellige beregninger for, hvor lang tid det tager at betale anlægget tilbage. Få lavet en med og en uden de mulige nye afgifter, så du ikke bliver overrasket økonomisk, men har forholdt dig til forskellige scenarier.
Godkendte solcelle montører
Om kort tid bliver det muligt at vælge en godkendt montør, når du køber nyt solcelleanlæg. Energistyrelsen forventer, at en frivillig godkendelsesordning træder i kraft 31. december 2012. Ordningen betyder, at solcellemontører kan kalde sig for “Godkendt VE-montørvirksomhed” eller “Godkendt VE-installatørvirksomhed”, og at de er forpligtet til at kende til den seneste lovgivning og til at kende de forskellige omkostninger, der er forbundet med at vælge og etablere solcelleanlæg. Det er meningen, du med tiden skal kunne finde frem til en VE-godkendt montør på Energistyrelsens hjemmeside.