Så glade er danske solcelleejere

Der er mange gode grunde til at købe et solcelleanlæg som privat husejer - og ikke kun økonomiske. Det viser en ny, stor undersøgelse, der svarer på, hvad der motiverer danske husejere til at vælge grøn energi.

Danske solcelleejere smiler lidt ekstra, når solen skinner – i særdeleshed fordi de er glade for besparelserne på elregningen, men i høj grad også fordi det er en god følelse at producere sin egen energi uden at belaste klimaet. 

Sådan lyder et par af de opløftende resultater i en ny undersøgelse af danske solcelleejeres tilfredshed og motivation for at købe et solcelleanlæg.

Grøn omstilling med private solceller

Undersøgelsen er gennemført af Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet i København, blandt andet for at få viden om, hvad der motiverer private husejere til at købe de grønne energianlæg. 

– De kommende år står vi i Danmark over for en grøn omstilling af el-nettet, der i højere grad skal tilpasses vedvarende energikilder. Her kan de små, private solcelleanlæg komme til at spille en væsentlig rolle i fremtiden, forklarer seniorforsker Anders Rhiger Hansen fra SBi, som har stået for undersøgelsen, i en pressemeddelse.

God følelse selv at producere energi

Der er i dag over 70.000 private solcelleanlæg i Danmark, og undersøgelsen viser, at solcelleejerne generelt er tilfredse med deres solcelleanlæg.

71 procent svarer, at de er ”tilfredse” eller ”meget tilfredse” med solcelleanlægget, mens over 90 procent svarer, at ”det er en god følelse selv at producere energi”.

Læs også: Solceller – alt du skal vide om solenergi til boligen

– Det er opløftende, at så mange solcelleejere er glade for deres anlæg. For en stor del er det den økonomisk besparelse på elregningen og muligheden for at være selvforsynende med energi, der gør dem så tilfredse, men undersøgelsen viser også, at det har stor betydning for solcelleejerne, at de gør noget godt for klimaet, siger Anders Rhiger Hansen og uddyber, at de økonomiske og miljømæssige motivationsfaktorer varierer lidt afhængig af, hvilken afregningsform solcelleejerne er på.

Husstandsbatteri på ønskelisten

I undersøgelsen blev der også spurgt ind til solcelleejernes overvejelser om at anskaffe et husstandsbatteri til lagring af el fra solcelleanlægget. Her svarede 5 procent, at de allerede havde et batteri, mens hele 29 procent svarede, at de ”helt sikkert” eller ”sandsynligvis” overvejede at købe et.

Selvom det er gode nyheder for en grønnere fremtid, kræver det dog et stærkere el-net, hvis alle solcelleejere skal have et husstandsbatteri i hjemmet, mener Anders Rhiger Hansen.

 – Jeg tror muligheden for at kunne lagre energien fra solcellerne og bruge den på tidspunkter, hvor solen ikke skinner, frister solcelleejerne. Både fordi det kan give et større økonomisk udbytte af anlægget, og fordi forestillingen om at være selvforsynende er tillokkende. Mens disse ønsker er meget væsentlige for solcelleejerne, kan de de dog være uhensigtsmæssige for balancen i el-nettet, fortæller han. 

Mest læste artikler