Sådan får du let grøn strøm i hjemmet

Vindmøller, solceller og vandkraft - selvom flere ønsker sig grøn strøm i hjemmet, kan det for mange virke uoverskueligt at bidrage til den grønne omstilling. Heldigvis er det hverken svært eller dyrt. Få 5 gode råd til at komme i gang som klimabevidst strømforbruger her. 

Klima og miljø er på alles læber. Flere danskere går op i den grønne omstilling og mange er nysgerrige efter at finde ud af, hvordan de selv kan bidrage gennem grønne valg i hverdagen. Det viser en undersøgelse foretaget af Userneeds for Dansk Energi i 2019. Her svarer hele 87 procent af de adspurgte, at de ønsker grøn energi i Danmark – og ifølge Lene Krakau, der er kundeservicedirektør i energiselskabet NRGI, er det som boligejer oplagt at starte med at kigge på, hvilken strøm man indkøber til sit hjem. 

– Hvis den enkelte husstand efterspørger mere grøn strøm, giver det ikke blot den enkelte bedre samvittighed, men det skubber også yderligere til overgangen fra den fossile, sorte energi til den vedvarende, grønne energi, siger hun i en pressemeddelelse.

Hvilken strøm har du i kontakten?

Selvom den grønne omstilling er godt i gang, og udledningen af CO2 i elforbrug er faldet med 68 procent på bare 10 år, er der stadig meget strøm i kontakterne, som ikke er grøn.

Strømmen kommer nemlig fra forskellige lande og energikilder, fordi Danmark køber el fra den nordiske elbørs, Nord Pool, hvor energi produceret i blandt andet Sverige, Norge, Danmark og Finland er samlet. Hvert land sender den energi, som de producerer til den fælles nordiske elbørs, og der findes både el fra vedvarende energikilder, men også el fra atomkræftværker og fossile brændstoffer. 

Så hvad gør du, hvis du som forbruger vil have grøn strøm? Se med her, hvor Lene Krakau guider dig til et bæredygtige strømforbrug. 

Sådan får du grøn strøm i hjemmet

1) Strømmen kommer fra forskellige kilder

Du kan ikke mærke forskel på, om strømmen i din husstand er grøn eller ej. Uanset energikilde stammer strømmen fra det kollektive elnet. Det er el fra forskellige kilder, produceret i forskellige lande, som man køber en pulje af. Derfor modtager alle husstande både bæredygtig og ikke-bæredygtig energi.

 2) For et lille tillæg kan du vælge den grønne strøm til

De fleste elselskaber tilbyder et klimatillæg, så du kan købe grøn energi. Ofte er det dansk vindenergi. Det vil sige, at den mængde el, du bruger hver måned, bliver indkøbt af dit elselskab fra vedvarende energikilder, der producerer garanteret og certificeret grøn energi. Jo flere, der er villige til at betale et lille tillæg for den grønne energi, desto mere grøn energi indkøbes der til den kollektive elbørs og desto grønnere energi bliver der produceret.

3) Grøn el for blot 140 kroner ekstra om året

Elselskaberne har ofte et tillæg for den grønne strøm, men det gør kun strømmen marginalt dyrere på årsplan. For en gennemsnitlig husstand på fire personer, der bruger 3500 kWh om året vil merprisen for den grønne el ligge på cirka 140 kroner. Det grønne tillæg lægges til den rene elpris i nogle produkter, mens det i andre indgår som en del af elprisen i andre.

4) Øremærkede penge til grønne projekter

Tillæggene går ofte til mere end den certificerede grønne energi. En del af pengene går til at gøre energiproduktionen mere vedvarende og til bæredygtige tiltag som mere stabile elnet i EU-lande, vedligeholdelse af vindmøller eller grønne lokalprojekter eller fonde, der fremmer den bæredygtige udvikling i landet.

5) Kontakt dit elselskab for at høre nærmere

Hvis du er klar til at deltage i den grønne omstilling, kan du altid kontakte dit elselskab for at høre mere om klimavenlig strøm.

Mest læste artikler