Solceller – alt du skal vide om solenergi til boligen

Solceller er en genial måde at bruge sollyset og omdanne det til vedvarende energi til boligen. Vi har samlet alt, du skal vide om solceller.

solceller på taget

Hvorfor ikke udnytte den store lysende sol til energi og strøm? Solceller er en genial metode til at bruge sollyset, generere strøm til boligen og spare på elregningen. 

Indhold

Hvad er solceller?

Solceller eller et solcelleanlæg er lysfølsomme plader, som opfanger sollyset og omdanner det til strøm. Ved at installere solceller derhjemme, kan du generere strøm til din bolig på en bæredygtig og økonomisk måde. 

Solceller på taget 

Der findes flere virksomheder, som sælger solceller i Danmark. Du kan få solcellepaneler i mange forskellige varianter og udtryk. Både som plader, der monteres på taget, eller solceller der til forveksling ligner tagsten.

Placering af solceller

Solceller kan monteres næsten overalt – der skal bare være sol. Det vigtigste, når man skal have solceller på taget, er, at man tager højde for verdenshjørnerne. Det optimale er således at montere solcellerne på tagets sydside. Årsagen er den simple, at sydsiden får mest sol, og det derfor giver en højere effekt i kWh. 

Ved flade tag er det mest almindelige at montere solcellerne i en øst-vest retning. Effekten er lidt mindre end ved en sydvendt retning, men til gengæld er produktionen af strøm mere jævn gennem dagen end ved et sydvendt solcelleanlæg, eftersom solcellerne bliver eksponeret for mere af morgen- og aftensolen. 

Taget

Solceller kan monteres på alt fra tagsten og trapezplader til flade tag eller på en mur. Der findes adskillige monteringsmaterialer og løsninger afhængig af tagtypen, og hvor du ønsker at montere solcellerne.

Solceller på andre bygninger 

Det er ikke kun taget på boligen, som er oplagt til solceller. Hvis dit tag ikke kan bære et solcelleanlæg, eller hvis du ikke synes, det ser æstetisk flot ud, findes der flere muligheder. Du kan for eksempel placere det på en sydvendt mur, ovenpå skuret eller garagetaget. Mulighederne er mange. Forhør dig hos en forhandler om, hvor de bedste solforhold er, og giv udtryk for dine ønsker til solcelleanlægget – uanset om du lægger vægt på optimal effekt eller æstetik.

Tilbage til toppen

Solceller i Danmark

Selv om vi ikke har lige så meget sol i Danmark som i andre lande, så er solceller faktisk særdeles velegnede til vores klima. Høje temperaturer påvirker nemlig spændingsniveauet negativt. Jo højere temperatur i anlægget, des lavere spænding kommer der ud, og jo mindre effektivt er anlægget dermed. Ved lavere temperaturer er spændingsniveauet højere, og cellerne er derfor mere effektive. Om vinteren reflekteres solstrålerne også tilbage på solcellepanelerne af sneen (Albedo-effekten). Sne og kulde er altså godt for solcellernes effektivitet.   

Pris på solceller 

Overvejer du at få solceller og spekulerer på, hvad det koster? Prisen på solceller afhænger af, hvor mange solceller og hvor stort solcellepanel du vælger, samt hvilken producent du vælger. Mange vælger et større anlæg, når de først har besluttet sig for at få solenergi, da effekten så er størst. Priserne varierer fra leverandør til leverandør og efter kvalitet samt anvendelsesområde. Priserne på solceller inkluderer installation og ligger ofte omkring 80.000 kroner, men afhænger selvfølgelig af størrelsen på det ønskede anlæg. 

Prisen for solcelletagsten ligger omkring 1.700 kr per kvadratmeter. Som regel koster det omkring 400.000 kr at få et komplet solcelletag. 

Læs også: App til grøn og billig strøm – få hjælp til strømpriser

Læs også: Spar på energien | Få lavere strømpriser med disse sparetips

Tilskud til solcelleanlæg

Du kan desværre ikke få tilskud til solcelleanlæg. Man har hidtil kunnet bruge håndværkerfradraget, men den mulighed forsvandt i 2022.

Tilbage til toppen

Solceller der ligner tagsten

Fordele og ulemper ved solceller 

Det er ingen tvivl om, at solceller har mange fordele, men hvad er så ulemperne ved solceller? Vi har fundet et par stykker, men der er ingen tvivl om, at fordelene ved at installere solceller opvejer ulemperne. 

Her er de 5 fordele

Solenergi og brug af solceller er en måde at udnytte sollyset, som skinner på dit hus. Fordelen ved at vælge solceller er, at strømmen du producerer er både vedvarende og omkostningseffektiv. 

Det kræver til gengæld, at du har et tag eller en ekstra bygning som en garage, der kan monteres et solcelleanlæg på. 

1: En investering

Selv om det koster en del at købe et nyt solcelleanlæg, så skal man tænke på det som en investering og ikke en udgift som for eksempel en bil. Selv om det koster at installere, vil det ofte reducere strømprisen, og solcellepaneler har typisk en levetid på omkring 30 år. Ofte siger man, at et solcelleanlæg tjener sig selv ind på 7 år, så selv efter at investeringen er tjent ind, vil det fortsætte med at genere nettoindtægter for ejeren i årevis. At få egenproduceret strøm fra solceller er også indbringende. Hvis strømmen er fra et rigtigt dimensioneret anlæg, kan det koste så lidt som 25-35 øre pr. kWh.

2: Lave driftsomkostninger 

Når først solcelleanlægget er installeret og på plads, er driftsomkostningerne nærmest lig nul. Solens stråler er jo gratis, og så længe der er sol, produceres det strøm. De eneste omkostninger er knyttet til vedligehold og forefaldende reparationer. Men levetiden er lang. 

3: Bæredygtig

Strøm fra solceller er både vedvarende, bæredygtig og miljøvenlig. 

4: Fremtidssikret

Solen er en pålidelig og uudtømmelig kilde til vedvarende energi. Et solcelleanlæg producerer en forudsigelig mængde strøm og vil garantere en billig elforsyning i flere årtier frem. Vedvarende energi har stor medvind i hele verden og særligt i Europa. Vind-, vand- og solkraft er hypet i energisektoren og er et område der har et ekstra stort fokus – også fra politisk hold.

5: Velegnet i Danmark 

Som nævnt tidligere i artiklen er solcelleanlæg velegnede til vores kolde nordiske klima. 

Her er de 3 ulemper: 

1: Æstetik 

Solcelleanlæg er ikke altid lige flotte at se på. Ofte kommer de i paneler, som monteres på taget. Løsningen kan være et solcelletag som ligner almindelige tagsten.   

2: Afhængig af solen 

For at få strøm kræver det, at solen skinner. I Danmark har vi en lang og mørk vinter, hvor vi får mindre sollys end om sommeren. Det betyder, at du ikke kan udnytte sollyset til at lave energi, når der er et tæt skydække eller mørkt udenfor. Det resulterer i, at du producerer mindre strøm om vinteren, og det kan derfor være en god idé at bruge mest strøm i dagtimerne – fx ordne tøjvasken – eller få strømmen lagret i et batteri. 

3: Lagring

En anden ulempe er, at solenergi skal bruges i det øjeblik, det skabes – ellers går det tabt. Du kan lagre strømmen på et batteri, men batterierne kan være dyre. Du kan koble et par batterier til din bolig for at lagre strømmen, men jo større anlægget er, desto dyrere og større batterikapacitet, skal man have. Heldigvis findes der mange virksomheder, som har smarte løsninger, og udviklingen indenfor batterier er eksplosiv for tiden. De bliver hele tiden bedre og bedre. 

Tilbage til toppen

solcellepaneler eller solcelleanlæg

Forskellen på solceller og solfanger 

Det er to forskellige måder at udnytte sollys og solenergi. Solcellepaneler producerer strøm, og solfangeranlæg bruges til at varme vandet op. 

Den strøm som solcelleanlægget producerer, kan bruges til næsten hvad som helst, som kræver strøm i din bolig. For eksempel til lys, opvarmning eller opladning af elbilen i garagen.

Solfangeranlæg bruges til at varme vand op. Det kan bruges i forbindelse med varmtvandsbeholderen eller til varmerør og lignende.

Så hvis du overvejer solenergi til boligen, skal du tænke over, hvad det egentlig er, du har brug for – strøm eller varmt vand. 

Hvordan virker solceller? 

Hvordan solceller virker og faktisk fungerer er en noget kompliceret affære, men vi har prøvet at lave en enkel forklaring på, hvordan solceller faktisk virker. 

Solceller udnytter sollyset til at lave strøm og elektrisk energi. Det sker ved den såkaldt fotovoltaiske effekt. Enkelt forklaret betyder den fotovoltaiske effekt, at der skabes elektrisk spænding i et materiale, der udsættes for lys.

Solceller er lavet af et materiale, der hedder silicium. Materialet absorberer sollyset og genererer en elektrisk ladning. Solcellerne har to sæt metalliske ledere, der fungerer ligesom et batteri med en negativ og en positiv pol, der kan udnytte den elektriske ladning. 

Et solcellepanel består af mange solceller, som er koblet sammen, sådan at den elektriske spænding, som anlægget leverer, bliver større. 

Solcellerne producerer strøm ved hjælp af solens stråler. Det sker ved, at sollysets energipartikler rammer elektronerne i solcellerne, der sættes i bevægelse, hvorved der skabes strøm. Strømmen kan du så bruge i dit hjem eller lagre i et batteri til senere brug. 

Solcelleanlægget er forseglet med både glas og laminering, for at undgå at vind og vejr påvirker det. Mange solcellepaneler har også en aluminiums-ramme for at gøre det mere robust.

Tilbage til toppen

Mest læste artikler