Så mange solceller kan dit tag bære

Ved du, om dit tag kan holde til at få solceller installeret, eller om det vil brase sammen?

solceller på et tag

Så meget kan dit tag bære

Hvor meget dit tag kan bære afhænger af, hvordan det er konstrueret, og hvilken slags tag, det er. Men der er en tommelfingerregel:

  • Et såkaldt tungt tag (fx tegl) kan bære en belastning på 55 kg per m2.
  • Et såkaldt let tag (fx tagpap) kan klare en belastning på 25 kg per m2

Langt størstedelen af belastningen udgøres af selve tagbelægningen, og derudover skal der være et råderum til sne, som i nogle vintre lægger en stor ekstra vægt på taget. Du kan ikke regne med, at der fra begyndelsen er lagt plads ind til vægten af et solcelleanlæg, da taget blev konstrueret.

Læs også: Solceller – alt du skal vide om solenergi til boligen

Vægten kan smadre taget

Risikoen er, at taget bliver nedbøjet, undertaget ødelagt, og der kommer store fugtskader i tagkonstruktionen. Derfor skal du selv sørge for, at den håndværker, der lægger et nyt tag og et solcelleanlæg får en ingeniør til at regne ud, om tagkonstruktionen skal forstærkes. Det er også en rigtig god idé at bede om skriftlig dokumentation for, at tagkonstruktionen er blevet forstærket.

Dokumentation gør det nemmere at få erstatning

Dokomentation kan du få brug for, når du skal sælge dit hus. Men du kan i høj grad også få brug for den, hvis der opstår skader, og du skal have din forsikring til at dække. Dokumentationen betyder stor sandsynlighed for, at forsikringsselskabet hjælper – det kunne fx være i forbindelse med at køre en erstatningssag overfor montøren. Det forudsætter dog, at du har husket at give dit forsikringsselskab besked om, at solcelleanlægget blev installeret.

Taget skal tætnes de steder, hvor solceller eller solfanger monteres

Endelig er det også en god idé at bede om dokumentation for at taget er blevet tætnet dér, hvor anlægget er monteret. Det gør det nemmere at køre en reklamationssag imod håndværkeren.

Mest læste artikler