Overraskende: Vi overser effektive muligheder for energioptimering

Danske boligejere er gode til at skifte elpærer, isolere og investere i energirigtige vinduer. Men de mest energieffektive tiltag, kender vi kun ganske lidt til, viser ny undersøgelse.

Hele 70 procent af danskerne med en andels- eller ejerbolig har en eller flere gange taget initiativer til at energioptimere deres hjem. Især udskiftning af vinduer og døre, efterisolering og udskiftning til LED-belysning er vi gode til. Det viser en spørgeskemaundersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.

Undersøgelsen afslører dog også, at en række meget effektive initiativer til energioptimering i høj grad bliver overset.

Spar 65 procent på varmeregningen

Ifølge Energitjenesten er det eksempelvis muligt at halvere en husstands CO2-udledning og spare omkring 65 procent på varmeregningen ved at udskifte oliefyret og erstatte det med en varmepumpe. Det er lig med en årlig besparelse på op til 20.000 kroner og er desuden tilskudsberettiget.

Alligevel har kun 18 og 17 procent af de adspurgte danskere erfaringer med netop udskiftning af oliefyr og montering af en varmepumpe.

”Min oplevelse er, at danskerne mangler viden på området, og derudover lyder nogle af tiltagene måske både dyre og besværlige. Men faktisk er mange af løsningerne meget lavpraktiske og en ret simpel måde at gøre både miljøet og sin egen økonomi en stor tjeneste,” siger Thomas Andersen, vicepræsident i virksomheden Schneider Electric Danmark i en pressemeddelelse.

Simple løsninger til energioptimering

Af de simple – men oversete løsninger – nævner han blandt andet automatisk lys- og varmestyring, hvor der automatisk bliver slukket for lyset og skruet ned for varmen på diverse prædefinerede tidspunkter, eller når ingen er til stede i lokalerne.

”Vi ved også, at visualisering af energiforbruget i hjemmet kan sænke forbruget rigtig meget. Alene det at vi løbende får en reminder om, hvilke energimæssige og økonomiske konsekvenser vores adfærd har, får i høj grad en regulerende effekt på adfærden. Og det handler ret beset kun om at installere en app,” tilføjer han.

Ifølge spørgeskemaundersøgelsen har 20 procent af de adspurgte prøvet kræfter med automatisk lys- og varmestyring. Hvad angår visualisering af energiforbruget lyder tallet kun på 6 procent.

Energioptimering af alle typer bygninger er vigtig

Ifølge Det Internationale Miljøagentur står bygninger for omkring 40 procent af det samlede energiforbrug og 36 procent af den samlede CO2-udledning i EU.

Derfor er effektiv energioptimering af alle typer bygninger vigtigt, hvis Danmark skal kunne leve op til den nye regerings ambitiøse klimaplan om at reducere landets CO2-udledning med 70 procent i 2030.

Det svarer danskerne, der har erfaringer med energirenovering af egen bolig, på spørgsmålet ”Hvilke initiativer til energirenovering af dit tidligere eller nuværende private hjem har du foretaget?”

  • Skifte til LED-belysning: 74 procent

  • Udskiftning af vinduer og døre til mere energirigtige modeller: 56 procent

  • Efterisolerin0g: 46 procent

  • Automatisering af energiforbrug: 20 procent

  • Udskiftning af oliefyr: 18 procent

  • Montering af varmepumpe: 17 procent

  • Opsætning af solceller: 10 procent

  • Visualisering af energiforbrug, fx via en app: 6 procent

  • Brug af solvarme til brugsvand: 4 procent

  • Udskiftning af ventilationsanlæg til varmegenvinding: 4 procent

Læs også: Radiatorskjuler – Byg selv en dekorativ skjuler til traditionel radiator

Mest læste artikler