Spar strøm – hold øje med disse 15 strømslugere

Stigende strømpriser presser mange danskere. Der er imidlertid tusinder kroner at spare, hvis du følger disse 15 enkle sparetips til at mindske strøm- og energiforbruget i din bolig.

spar strøm - En elspareskinne kan hjælpe til at spare på energien og undgå stigende strømpriser.

1. Spar strøm – vælg LED-pærer

Hvis du skifter til sparepærer – eller endnu bedre: LED-pærer – så kan du spare et stort beløb på strømregningen. Sparepærerne holder også længere end de gammeldags pærer, og så slipper du oven i købet for at skifte dem i tide og utide.

2. Vælg altid A-mærket, og spar strøm

Vælg altid A-mærkede hårde hvidevarer, når du køber nyt. Skalaen går til A, som er den kategori, der giver den største strømbesparelse.

3. Start kun vaske- og opvaskemaskinen når de er fyldte

Sæt ikke vaskemaskinen og opvaskemaskinen i gang, medmindre de er fyldt op. Sørg også for, at fryseren altid er fuld, så bruger den faktisk mindre strøm.

4 Vask ved lavere temperaturer og drop tørretumbleren

Halverer du temperaturen, når du vasker tøj, kan du spare 55 procent af elforbruget væk.

Hæng derudover tøjet til tørre i stedet for at sætte gang i tørretumbleren. En C-mærket tørretumbler er fire gange dyrere at bruge end en maskine med det bedste energimærke.

5. Hold øje med køleskabet

Cirka en femtedel af al den strøm, du bruger, bliver typisk brugt på køl og frys. Du kan derfor spare mange penge ved at huske de gode vaner:

  • Sæt temperaturen på 5° i køleskabet
  • Sæt temperaturen på -18° i fryseren
  • Optø frosne madvarer i køleskabet
  • Efterse tætningslisten på dine hårde hvidevarer

For hver grad du sænker temperaturen i køleskabet, stiger forbruget med 5 procent. For hver grad temperaturen kommer under -18 °C i fryseren, stiger dit elforbrug med cirka 2-3 procent.

6. Giv fryseren og køleskabet plads

Køleskabet og fryseren skal bruge plads til at komme af med den varme, som de afgiver. Hvis de ikke har nok plads, bruger de mere energi – og du bruger flere penge – på nedkølingen.

7. Spar strøm, når du laver mad

Hvis du putter låg på gryderne, udnytter for- og eftervarme i ovnen og husker at rense emhættens filter ofte, er der penge at spare.

8. Husk at afkalke og undgå stigende strømpriser

Kalk i kaffemaskinen og elkedlen forlænger kogetiden. Sørg derfor jævnligt for at afkalke maskinerne, og spar dermed på energien.

9. Tag strømforsyninger ud af kontakten

Vidste du, at strømforsyninger også bruger strøm, når de er koblet til telefonen eller anden elektronik? Sluk derfor på kontakten, og hvis det ikke er muligt, tag laderen helt ud, når den ikke er i brug. Sørg også for at lukke helt ned for den bærbare computer og at slukke for tv’et i stedet for at lade de elektriske apparater stå på stand-by hele dagen.

Hvis det lyder for besværligt, kan du også anskaffe dig elspareskinner, hvor du tilslutter strømstikkene. Så kan du slukke elspareskinnen, når du ikke bruger dimserne.

10. Udskift elradiatoren og spar strøm

Varmepumpe eller solenergi er begge gode måder at spare penge på energiforbruget, hvis dit hus opvarmes med en gammeldags el-radiator.

Læs også: Solceller – alt du skal vide om solenergi til boligen

11. Se streaming i lavere opløsning

Du kan faktisk halvere strømforbruget til streaming, hvis du går et trin ned i opløsning. Ofte vil du ikke kunne se forskel, hvis du streamer på små skærme som computer, tablet eller telefon.

Med mindre du aktivt vælger en lavere opløsning, vil standard-indstillingen som regel være den højest mulige opløsning. Derudover giver det også et mindre elforbrug, hvis du streamer på en lille skærm.

12. Brug kun spillekonsollen til spil

På mange spillekonsoller kan du også streame til dit tv. Lad dog være med det, hvis du vil spare på strømmen. Brug i stedet Chromecast eller Apple TV, da de kun bruger en brøkdel af den strøm, som en spillekonsol bruger.

13. Spar strøm på computeren

En bærbar computer bruger ca. 4 gange så lidt strøm som en stationær computer. En tablet bruger 6 gange så lidt. Undgå derfor så vidt muligt at bruge den stationære computer.

Desuden bør du indstille den såkaldte sleep-funktion på computeren, så den automatisk går i dvale, når du ikke bruger den. En stationær computer bør gå i dvale efter 10-15 minutter uden brug, og den bærbare bør gå i dvale, når du lukker skærmen ned.

  • I Windows indstiller du sleep-funktionen ved at gå til ‘kontrolpanelet’. Vælg her ‘strømstyring’.
  • På en Mac skal du vælge ‘systemindstillinger’ og derefter ‘energibesparelse’.

14. Vælg et mindre fjernsyn

Jo større fjernsyn, jo højere elforbrug. Et 65” fjernsyn bruger eksempelvis dobbelt så meget strøm som et på 43”.

15. Undgå trådløse opladere

Det er ganske rigtigt smart at oplade for eksempel sin mobil ved hjælp af en trådløs oplader. Hvad, du nok ikke er opmærksom på, er, at de bruger op til 50 procent mere strøm end en gammeldags oplader.

Denne artikel om at spare strøm og undgå stigende strømpriser er senest opdateret den 13. september 2022

Mest læste artikler