Store udsving i fjernvarmeprisen kan koste dig dyrt

Om du bor i den ene eller den anden kommune kan have stor betydning for din varmeregning - faktisk risikerer du at betale fire gange så meget end andre med et lignende forbrug. De store prisforskelle landet over, har endvidere stor betydning for den økonomiske gevinst ved at energirenovere hjemmet.

opvarmning af hus koster mange penge

Selvom kalenderen nu siger marts, og det officielt er forår, rammer temperaturen mange steder i landet stadig ned mod frysepunktet om natten. Derfor er der nok de færreste der har slukket helt for varmen i huset.

Men fordi der er forskellige fjernvarmeværker der sender den varme vand rundt, risikerer du faktisk at betale mere end 440 % mere end dem, der betaler mindst, det fortæller en analyse fra byggematerialeleverandøren Cembrit og erhvervsorganisationen Dansk Byggeri.

Således viser analysen at boligejere i Blåhøj gennemsnitligt betaler 5.456 kroner om året for at opvarme huset, mens de i Nimtofte på Djursland, for det samme forbrug, må betale mere end 4 gange så meget – hele 24.012 kr.

Derfor er der store udsving

Selvom det er akkurat den samme varme de omkring 500 fjernvarmeanlæg i Danmark producerer, så er priserne meget lidt ens. Og det selvom fjernvarme ved lov er omfattet af hvile-i-sig-selv princippet. Dét betyder nemlig, at fjernvarmeselskaberne ikke må tjene penge på servicen.

Grunden til at de store udsving så alligevel finder sted, er bl.a fordi at der i visse anlæg er tilknyttet færre kunder til at betale reningen. Det betyder højere priser, end for dem, der er tilknyttet et anlæg med flere kunder. En anden grund til de store prisforskelle afhænger af, hvilke energikilder det enkelte værk har adgang til.

Pas på abonnementsfælder

Set over hele Danmark, har mere end 1,7 millioner husstande allerede fjernvarme. Og for de fleste betyder der flere penge på lommen. Også selvom du bor i et af de områder med dyrere varmeragninger, kan energioptimeringen være en god investering, for det vil potentielt vil kunne gøre dit hus nemmere at vedligeholde i fremtiden. Står et muligt salg af huset for døren, vil dette også kunne virke yderst lukrativt for en potentiel køber, da deres varmeregning fra dag 1 vil kunne være reduceret betydeligt.

Dog er der nogle fælder, man skal være opmærksom på, hvis man giver sig i kast med renoveringen. I mange fjernvarmeværk udgør den faste del af varmeregningen i omegnen af 40% af den samlede pris, man betaler.

I en pressemeddelelse fortæller økonomisk konsulent fra Dansk Byggeri, Nura Deveci, at fordelingen mellem fast abonnement og forbrugsafhængig pris er vidt forskellig fra sted til sted. Og som med varmeprisen, er det også meget afgørende for den økonomiske gevinst ved at energirenovere.

Energirenovering er naturligvis stadig en god investering på lang sigt, og der kan være andre grunde til at energirenovere end de rent økonomiske. Men uanset er det vigtigt at være opmærksom på, hvor meget abonnementet udgør af prisen i dit område, for det går ud over din besparelse ved at energirenovere” tilføjer Nura Deveci.

Fordi den faste del af regningen udgør mere end 40% af den samlede pris, ved ca. hvert femte fjernvarmeanlæg, vil man i sidste ende kun kunne sænke sin varmepris med knap en tredjedel.

Derfor skal man også have de store prisforskelle i mente, når man skal lægge regnestykket for energirenoveringen ud. For bor du i et af de dyrere områder, kan en energirenovering hurtigere tjene sig selv ind igen. 

Prisforskel på 116 procent

Selvom det generelt er blevet billigere at opvarme huset med fjernvarme, så er der stadig områder, hvor priserne svinger meget. I Svendborg på sydfyn er det fx. fra august 2015 til august 2018 blevet hele 116% dyrere at opvarme et hus. I samme periode er det blevet tilsvarende 65% billigere i Blåhøj. Pointen er, at priserne på fjernvarme ikke er statisk, men noget, der er under konstant udvikling.

Ifølge Dansk Fjernvarme, bliver 2019 et år med store prisstigninger hos varmeselskaberne i landdistrikterne. En ny opgørelse viser nemlig, at prisen på fjernvarme i gennemsnit stiger 1.595 kroner pr. husstand. Den store stigning skyldes bortfaldet af det såkaldte grundbeløb, der er et tilskud, der blev indført, for at sikre, at værkerne også i perioder med lave elpriser, kunne holde hånden under Danmarks elforsyning..

Nedenfor kan du se de 5 dyreste og billigste værker i danmark pt.


Priserne er baseret på opvarmning af et hus på 130 kvadratmeter.
Kilde: Cembrit og erhvervsorganisationen Dansk Byggeri

Mest læste artikler