Disse varmepumper bliver ulovlige ved årsskiftet

Nye regler gør det særligt vigtigt for kunderne er være opmærksomme på, hvilken model de vil have installeret.
En flot varmepumpe

Foto: Getty Images

Når rådhusklokkerne varsler et nyt år, er det samtidig slut med at installere en række varmepumper. Ny lovgivning forbyder således de varmepumper, der ikke kan leve op til den såkaldte fem tons-regel, som skal mindske risikoen for udledning klimaskadelige kølemidler fra varmepumper i atmosfæren. Det skriver TEKNIQ Arbejdsgiverne i en pressemeddelelse.

– De nye regler træder i kraft ved årsskiftet og har alene betydning, hvis varmepumpen installeres efter denne dato, men med de forsinkelser, som mange oplever på grund af manglende leverancer, er det desværre et problem, en del risikerer at havne i. Derfor er det en god idé at tale med din installatør for at sikre, at din kommende varmepumpe stadig er lovlig, hvis den installeres efter årsskiftet, siger Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal.

Man skelner groft sagt mellem to typer af luft/vand-varmepumper. Monoblok-anlæggene er fabrikssamlede, mens splitanlæggene bliver samlet på installationsstedet, hvor der bliver påfyldt kølemiddel. Det er typisk splitanlæggene, der falder for de nye regler, som skal mindske udslippet af drivhusgasser gennem hele varmepumpens levetid.

Ekstra juletravlhed blandt installatørerne

De nye regler skaber i øjeblikket ekstra travlhed hos installatørerne. Det gælder blandt andre fynske Særslev Blik & VVS, som skal nå at installeret en række varmepumper, før de ved årsskiftet bliver ulovlige. Ellers vanker der bøder og i værste fald fængselsstraf til installatøren.

– De bliver lavet færdige inden nytår. Jeg tør simpelthen ikke andet, siger Søren Andersen fra firmaet.

Særslev Blik & VVS har seks af den slags pumper liggende på lager, som nu skal installeres inden nytår. Det er meget for et firma med syv ansatte inklusive installatøren selv, når der i forvejen bliver løbet mere end almindeligt stærkt i branchen i øjeblikket. Søren Andersen bestilte varmepumperne i sommer, men på grund af den generelle råvaremangel, er de først blevet leveret nu. 

Det siger de nye varmepumperegler:

Den 1. januar 2022 træder der nye regler i kraft, som betyder, at der maksimalt må være kølemiddel svarende til 5 tons CO2-ækvivalenter i split-varmepumper, der installeres efter denne dato.

Strafferammen er fra bødestraf og op til to års fængsel, hvis man importerer, forhandler eller installerer ulovlige varmepumper efter skæringsdatoen.

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler