Fordele og ulemper ved at installere en varmepumpe i dit hjem

Står du og overvejer at skifte dit gamle varmeanlæg ud med et nyt, energibesparende varmepumpeanlæg? Så læs med her - her er 4 fordele og ulemper ved at vælge et varmepumpeanlæg. 

Hvad er en varmepumpe?

En varmepumpe er et varmeanlæg, du kan installere i dit hjem, som udnytter varmen i luften eller jorden. Der findes 3 forskellige typer varmepumper, der på hver sin måde opvarmer hjemmet:

Tre typer varmepumpe

1. Jord til vand varmepumpe

En jord til vand-varmepumpe udnytter jordvarmen fra det øverste jordlag i haven. Varmen genereres ved, at en væskefyldt slange, som ligger nede i jorden, bliver opvarmet af den energi, som solen giver jorden. Herfra overføres jordvarmen gennem en varmeveksler til husets varmeinstallation.

2. Luft til vand-varmepumpe

En luft til vand-varmepumpe udnytter den varme luft, der allerede findes i boligen eller udenfor til at generere mere varme. Med luft til vand-pumpen sendes varmen lige såvel ud i et vandbåret system.

3. Luft til luft-varmepumpe

En luft til luft-varmepumpe er primært placeret udenfor huset. Pumpen anvender varmen i udeluften til at generere mere varme til huset. På sin vis arbejder luft til luft-pumpen som et omvendt køleskab, der udnytter al varmen fra udeluften.

Vælg din varmepumpe med omhu: Læs idényts store guide til valg af varmepumpe

Læs også: Varmepumpeskjuler: skjul din varmepumpe og forskøn huset

Sådan får du det bedste jordvarmeanlæg til prisen

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg vælger en varmepumpe?

  • Det er muligt at installere varmepumper i de fleste boliger, da anlægget maksimalt fylder, hvad der svarer til et køleskab.
  • Det er ikke muligt at installere en luft til luft-varmepumpe i alle hjem, da den største del af anlægget sidder udendørs med en indvendig tilknyttet varmeblæser.
  • Hvis du ønsker en jord til vand-varmepumpe, er det vigtigt at være opmærksom på, at nedgravning af vandslanger kræver et udeareal på minimum 300 kvadratmeter.
  • Jord til vand-varmepumpen er forholdsvis omkostningsfuld at etablere, da der skal anlægges en slange i haven. Resultatet er dog fordelagtigt, da den er særdeles energieffektiv.
  • Fordelen ved at vælge en luft til vand-løsning er, at denne form for varmepumpe ikke kræver særlig meget plads. Dog er hverken luft til vand-pumpen eller luft til luft-pumpen lige så effektiv som jord til vand-varmepumpen.

Læs også: Kun hver fjerde brændeovnsbruger tænder korrekt op

Jord-til-vand-varmepumpe.
Princippet i en jord til vand-varmepumpe: En væskefyldt slange bliver opvarmet af den energi, som solen giver jorden. En varmepumpe trækker varmen ud og fører den ind i boligens radiatorer.

4 fordele ved at at vælge en varmepumpe

Uanset hvilken varmepumpe du ender med at vælge, så er der flere fordele ved at installere en varmepumpe i dit hjem.

  • Du sparer penge på elregningen. Varmepumper er langt billigere i drift end almindelig elvarme, da de kun bruger ned til 25 procent af den elektricitet, en el-radiator forbruger.
  • Anlægget kører af sig selv. Du skal hverken bekymre dig om at fylde brændsel på eller at bestille olie.
  • Du skåner miljøet. En varmepumpe udleder langt mindre CO2 end opvarmning med olie og naturgas.
  • Varmepumpen kræver minimal vedligeholdelse. Det eneste, du skal sørge for, er at bestille et årligt servicetjek.
Udledning af CO2
Luft til vand-varmepumpe1.300 kg CO2/år
Fjernvarme1.600 kg CO2/år
Naturgas3.800 kg CO2/år
Elvarme4.100 kg CO2/år
Olie5.200 kg CO2/år
Tal fra sparenergi.dk

4 ulemper ved at vælge en varmepumpe

Når du skal vælge en varmepumpe, er det ligeledes en god ide at være opmærksom på nogle af de ulemper, der kan være ved varmeløsningen:

  • Anlægget er ikke CO2 neutralt, hvis varmepumpen tilkobles et elnet, hvor energien frembringes via fossile brændstoffer.
  • Varmepumper kan støje mere end andre varmekilder. De bør eksempelvis ikke placeres nær dit soveværelse.
  • Varmepumper kræver et tilstrækkeligt isoleret hus for at opnå den optimale opvarmningseffekt.
  • Sidst, men ikke mindst, kan installationen af varmepumper kræve en større økonomisk udskrivning. Dette gælder ikke mindst, hvis du ønsker en jord til vand-varmepumpe.

Få flere gode råd til varmepumper her

Denne artikel om fordele og ulemper ved varmepumper er senest opdateret 6. september 2022.

Mest læste artikler