Puljen er tom: Disse renoveringer kan du ikke længere få tilskud til

Så mange danskere har søgt om tilskud til energirenovering i hjemmet, at Energistyrelsen forventer at puljen er udtømt for i år. De mange ansøgninger sætter pres på sagsbehandlingstiden, og det møder kritik fra brancheforeningen TEKNIQ.

Kun 14 dage gik der, fra Energistyrelsen åbnede for ansøgninger om tilskud gennem Bygningspuljen til, de havde modtaget mere end 14.500 ansøgninger. Det fortæller styrelsen selv i en pressemeddelelse.

Bygningspuljen, der i 2020 lyder på 245 millioner kroner, gør det muligt for boligejere at søge om tilskud til udskiftning af olie- og gasfyr og andre energirenoveringer, der sparer energi. Du kan læse om alle tilskuddene her.

Danskernes begejstring for tilskuddet har Energistyrelsen kunne mærke på de mange ansøgninger, der er suset ind. Energistyrelsen havde forventet, at der ville komme 300-500 ansøgninger i løbet af den første uge, men interessen var altså langt større end forventet.

Læs også: Sådan får du et tilskud til varmepumpe

– Vi glæder os over den store interesse for grønne tiltag i boliger. Vi forventer faktisk allerede, at alle midler i puljen vil blive udmøntet for i år, da der samlet er ansøgt for et beløb, der er større end puljen, siger kontorchef Heidi Ingeman Koch fra Energistyrelsen. Alle ansøgninger skal dog gennemgås før styrelsen endeligt kan sige om puljen er tom.

Kritik fra brancheforeningen

Heidi Ingeman Koch forventer, at alle får svar på deres ansøgning i år. Samme positive meldinger lyder dog ikke fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, som repræsenterer virksomheder inden for el, vvs og metal. Brancheforeningen udtaler kritik af såvel sagsbehandlingstiden som puljens størrelse

– Vi hører fra vores medlemsvirksomheder, at deres kunder fortsat oplever lange sagsbehandlingstider. Det er særligt kritisk nu, hvor politikerne faktisk har besluttet at prioritere området og fremrykke tilskuddene, siger Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Ifølge Troels Hartung, kan den lange sagsbehandling resultere i, at gassen går fra ballonen hos flere boligejere.

– Hvis du bor i et hus og gerne vil skifte dit gasfyr ud med en varmepumpe, så går der måske seks til otte uger før du får tilsagn og kan sætte arbejdet i gang, siger han. 

Et tilsagn gælder i to år, når det først er givet. Som boligejer skal du søge om tilskud og få grønt lys fra Energistyrelsen, før installatøren kan gå i gang med selve opgaven.

Også den tomme tilskudspulje vækker bekymring hos Troels Hartung. Han frygter, at medlemsvirksomhederne har alt for travlt i de første fire måneder af året og derefter har en meget stille periode indtil den næste pulje åbnes. Det kan ramme boligejerne negativt, mener han.

– Det er jo ikke smart at man ikke er i stand til at levere til husejerne, når nu deres behov og ønske er der. De kan komme til at vente i lang tid, fordi puljen formentlig er tom. Det betyder at folks beslutning om at konvertere eller få en grøn opvarmning bliver udskudt, siger Troels Hartung.

TEKNIQ: Ikke penge nok i 2021

Ved årsskiftet 2021 åbnes der igen op for Bygningspuljen. Her er der afsat 375 millioner kroner i tilskud. TEKNIQ Arbejdsgiverne er dog kritiske overfor om dette beløb slår til.

– Jeg tror, at når vi kommer hen omkring sommerferien næste år, så er tilskudsmidlerne brugt for 2021. Det vil så sige, at hvis du vil skrotte dit olie- eller gasfyr til den tid, så skal du vente et halvt år, før du kan søge om tilskud igen. Det er rent gætværk, hvornår puljen løber tør, men hvis man kigger på hvor hurtigt det er gået nu her, så er det ikke urealistisk, at det går meget hurtigt næste år også, siger Troels Hartung.

Læs også: Varmepumpepuljen i kroner og øre

Mest læste artikler