Mange husejere vælger bæredygtig opvarmning

Der findes mange muligheder, hvis du vil opvarme din bolig  bæredygtigt og miljøvenligt. Det er gået op for stadig flere danske husejere, som har valgt at udskifte deres gamle varmekilde med varmepumper.

Hvis du går med overvejelser om at udskifte din varmekilde, er du ikke alene.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der blev installeret knap 70.000 varmepumper i parcelhuse, i 2019. Det er en stigning på 293% siden 2010, og det er en stigning, som vi kan være stolte af, når det kommer til det politiske mål om 70% CO2 reduktion inden 2030.

Men hvad er en varmepumpe egentligt?

En varmepumpe anvender udefrakommende energi til at flytte strøm til dine opvarmningskilder. Strømmen genereres til varme til for eksempel radiatorer, gulvvarme, brugsvand eller varm luft, som blæses ind i boligen. Da varmegenereringen foregår gennem en naturlig ressource, er dette en meget miljøvenlig måde at opvarme på. 


Der findes 3 forskellige typer varmepumpe:

  1. Luft til luft

    Her bliver luften udefra omdannet til varm luft, som blæses direkte ind i din bolig. Denne varmekilde producerer ikke varmt vand. 
  2. Luft til vand

    Denne varmepumpe fungerer på samme måde som luft til luft, den omdanner bare luften udefra til varmt vand, som dirigeres til radiatorer, gulvvarme og brugsvand.
  3. Jordvarme
    Her indsamles energien fra jordlagene og omdanner dette til varme i form af varm luft i din bolig og brugsvand. Anlægget bliver gravet ned i haven.

Jordvarmeanlæg

Læs om fordele og ulemper ved varmepumpe her.

Hvordan gavner en varmepumpe din bolig?


Du kan forvente et markant bedre indeklima, hvis du overvejer at få installeret en varmepumpe i din bolig. Derudover er der mange penge at spare på varmeregningen. Hvis du har fået installeret en varmepumpe, har du faktisk også mulighed for at komme hurtigere af med din bolig, hvis den sættes til salg. Det viser sig nemlig, at salgstiden på boliger, der har bæredygtige varmekilder, er langt kortere end de boliger, hvor der for eksempel er oliefyr. Grunden til dette er, at folk generelt er blevet meget mere klimabevidste og sætter høje standarder for deres miljøvenlige vaner og omgivelser. 

– Det er tydeligt, at vi er blevet langt mere bevidste om mængden af energi, vi bruger på at opvarme vores villaer. Installerer man f.eks. en varmepumpe i sin villa, er den op imod fire gange så energieffektivt som f.eks. et oliefyr, og det er en utrolig positiv udvikling, fortæller Nyboligs direktør, Peter J. Mattsen i en pressemeddelelse.

Kilde: Klima-center.dk

Sådan får du det bedste jordvarmeanlæg til prisen

Mest læste artikler