Så MEGET vil staten give dig i tilskud til varmepumpe

Nu er Energistyrelsen kommet med dets bud på, hvor stort et tilskud til varmepumper skal være. Beløbet vil sikre, at investeringen i en ny varmepumpe tjenes hurtigere ind. Læs her, hvornår varmepumpen er tjent hjem.

Efter klimaaftalen blev fremlagt i juni, har mange boligejere ventet med spænding på, hvor stort et tilskud de vil få, hvis de udskifter det gamle olie- eller gasfyr med en varmepumpe. Nu er der endelig nyt. 

Energistyrelsen har nemlig netop udsendt et udkast til en bekendtgørelse, som skal i høring de næste par uger. Ting kan stadig nå at ændre sig, men hvis det nuværende udkast går igennem, vil det udløse omkring 30.000 kr. i tilskud, når ejeren af et ganske almindeligt gennemsnitshus skifter oliefyret ud med en varmepumpe. Det præcise beløb afhænger af, hvor god en varmepumpe der installeres, og hvor stor bygningen er. 

Læs også: Sådan får du et tilskud til varmepumpe

Tilskud til varmepumper bliver milliardstort

Selvom intet er afgjort, glæder forslaget Troels Hartung, som er energipolitisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

– Der er tale om et solidt tilskud til varmepumper, som vil motivere endnu flere til at åbne deres hjem for en grønnere varmeløsning, mener han. 

Tilskuddet til varmepumper er en del af den grønne omstilling, som blev indvarslet med klimaaftalen i juni. Over de næste 10 år vil staten således støtte husejerne med op mod 3,5 milliarder kroner, hvis de udskifter deres gamle olie- eller gasfyr med fjernvarme eller elektriske varmepumper.

Hvad er prisen på en varmepumpe?

Ejerne af et olie- eller gasfyr kommer trods et tilskud til en ny varmepumpe til at punge mange penge ud. Beregninger, som EnergiTjenesten har foretaget for ejendomsmæglerkæden home, viser, at det uden et tilskud typisk løber op i over 100.000 kr. at udskifte oliefyret med en luft-til-vand varmepumpe. 

Hvor meget kan jeg spare med en varmepumpe?

Selvom udgiften til en varmepumpe umiddelbart virker stor, er det på sigt en god investering. Besparelsen ved at droppe oliefyret og skifte til en varmepumpe er nemlig hele 50-65 procent på varmeforbruget, hvilket betyder, at det nemt bliver til en besparelse på 10.000–15.000 kr. om året for et typisk parcelhus. Dermed er investeringen typisk tjent hjem i løbet af 7-10 år, og med det tilskud, der lægges op til i klimaaftalen, i løbet af 4-7 år.

Læs også: Varmepumpepuljen i kroner og øre

Mest læste artikler