Sådan vedligeholder du din varmepumpe

En luft/luft varmepumpe skal passes, så kører den optimalt. Se her, hvordan du gør.

Vedligehold varmepumpen

Har du fået en luft/luft varmepumpe inden for dørene, er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvordan den skal passes. Så holder den længere, og du får mere varme for pengene.

Helt grundlæggende skal indedelen holdes ren. Der sidder normalt to tætmaskede filtre, som filtrerer støvpartikler ud af luften, før luften bliver opvarmet og sendt
retur ud i lokalet.

Det er vigtigt, at filtrene bliver holdt rene. Det vil sige, at de skal kontrolleres jævnligt, filtrene tilsmudses meget forskelligt alt efter luftkvaliteten i lokalet, hvor varmepumpen er placeret.

I nogle tilfælde er en rengøring af filtrene hver 3. måned tilstrækkeligt. Andre steder, hvor der er mere støv i luften, kan det være nødvendigt at rense dem en gang om ugen eller hver 14. dag.

Du kontrollerer filtrene ved at åbne frontlågen, og du kan tydeligt se, om et filter er rent; hvis det er gråt og dækket af støv, er det tid til at rense det.

Sådan gør du

1. Åbn forsiden af inderdelen, og tag filtrene ud. De skal behandles med lidt varsomhed, så støvpartiklerne ikke spredes.

2. Du kan støvsuge filtrene. Men indimellem er det en god idé at vaske dem med varmt sæbevand eller bruge skum, da de godt kan blive lidt fedtede. Skyl dem rene med håndbruseren, skyl fra bagsiden, så støvet ”løftes” af.

3. Brug en blød børste, så du ikke beskadiger det fine plast-filter.

4. Jo renere, du holder filtrene, jo mindre støv kommer længere ind i varmepumpen.

5. Når filtret er ude, kan du se de lameller – tynde små plader – der overfører varmen til luften. Hvis de er støvede, kan du forsigtigt støvsuge dem.

Brug et mundstykke med blød børste på støvsugeren, så du ikke kommer til at bøje/beskadige lamellerne. Pas på fingrene, da lamellerne er skarpe.

6. Til sidst sætter du filtrene på plads igen og tjekker, at de sidder rigtigt og slutter tæt.

Få lavet et årligt eftersyn

Der er myndighedskrav om årligt eftersyn af aircondition/varmepumper, der indeholder mere end 1 kg kølemiddel – og det gør langt de fleste effektive varmepumper på markedet.

Du kan se på en label på udedelen, hvor meget kølemiddel der er på din varmepumpe.

Under alle omstændigheder er det en god idé at få tjekket din varmepumpe en gang om året, så du ved, at den yder optimalt.

Faktisk kan en forkert monteret eller en utæt varmepumpe køre i årevis med en dårlig effektfaktor, uden at brugeren opdager det. Det kan resultere i meget større elregning i forhold til en velfungerende varmepumpe.

Ved eftersynet bliver alle vitale dele og funktioner kontrolleret, og hvis det er nødvendigt, bliver indedelen renset. Udedelen bliver renset og kontrolleret for korrekt ydelse og kølemiddelmængde.

4 tips til varmepumpen

1. Indstil din varmepumpe til den temperatur, du føler, er mest behagelig, og se bort fra den temperatur, varmepumpen viser i displayet. Varmepumpen måler temperaturen under loftet og viser derfor en højere temperatur, end der er længere nede i lokalet.

2. Sænk ikke temperaturen mere end et par grader om natten. Besparelsen ved store udsving tabes, når varmepumpen skal arbejde på højtryk for at nå en behagelig temperatur igen.

3. Pas på auto-funktionen. Den får varmepumpen til at køle, hvis temperaturen kommer over set-punktet. Er der fx andre varmekilder i rummet, kan varmepumpen utilsigtet give sig til at køle. Det kan resultere i en situation, hvor varmepumpen afkøler rummet, samtidig med at en anden varmekilde tilfører varme.

4. Hvis varmepumpen er korrekt monteret, bør der ikke være behov for at efterfylde med kølemiddel. Vær opmærksom på, at utætheder, der lækker kølemiddel til atmosfæren, skal repareres og ikke rutinemæssigt påfyldes kølemiddel. Kølemidler er drivhusgasser og skal derfor håndteres rigtigt.

Kilde: Raska-Teknik

Mest læste artikler