Varmepumpeskjuler: skjul din varmepumpe og forskøn huset

Varmepumpens udedel pynter sjældent på huset. Du kan dog ændre dens udseende med en varmepumpeskjuler eller med et skur eller et halvtag. Det sidste kræver dog særlige hensyn, hvis varmepumpen skal fungere efter hensigten. 

Camouflér varmepumpen med en skjuler

Varmepumper varmer fantastisk, og de er super økonomiske. Men luft/luft-varmepumper og luft/vand-varmepumper er ikke specielt klædelige. Heldigvis er der mange gode bud på, hvordan varmepumpens udedel kan skjules eller pyntes.

Mange bygger en kasse til varmepumpen, andre laver et lille skur eller et halvtag med sider. Der er også adskillige færdige løsninger på markedet: varmepumpeskjulere i træ og metal, der gør varmepumpen lidt pænere – og hvor farven passer til huset.

Undgå at varmepumpen bliver lukket inde

Varmepumpen producerer varme ved at “hente” varmegrader ud af udeluften. Derfor er det helt afgørende for varmepumpens ydeevne, at den ikke bliver lukket inde.

For det første skal den uhindret kunne suge luft ind – det gør den på bagsiden. For det andet skal den kunne blæse luften ud – det gør den på forsiden. Hvis varmepumpeskjuleren er for lukket, så luftstrømmen hindres, yder pumpen mindre.

Valg af varmepumpe: Find den rigtige for dig

Skure og halvtag omkring varmepumpen

Det er nærliggende at bygge et “hus” rundt om pumpen, og hvis det er åbent i den ene side – eller fx ikke har en dør, vil det i nogle tilfælde være en god løsning. Men vær opmærksom på, at den afkølede luft skal ledes direkte ud.

Selv om det er åbent, kan luften blive “fanget”. Det betyder, at luften ikke udskiftes, og den bliver koldere og koldere, efterhånden som varmepumpen trækker varmen ud af den. Varmepumpen skal arbejde hårdere og hårdere for at producere varme, og det går ud over ydeevnen.

Det samme kan ske, hvis en varmepumpes udedel placeres i et indhak eller mellem to bygninger.

Skjul til varmepumpe på  gul murstensmur.

Tjek temperaturen omkring varmepumpeskjuleren

Både, hvis du har en skjuler til din udedel, og hvis du har placeret udedelen i et skur, kan du danne dig et indtryk af, om der er luft nok til, at varmepumpen kan arbejde effektivt.

Det gør du sådan: Vent, til varmepumpen lige er færdig med at afrime. I skuret kan du helt enkelt holde øje med temperaturen.

Hvis luften inde i skuret er koldere end udeluften, arbejder din varmepumpe hårdere end nødvendigt, og det koster penge på varmeregnskabet. Her kan du forsøge at skabe mere flow ved fx at tage nogle brædder ud af skurets beklædning.

For skjulerens vedkommende kan du tjekke temperaturen bag ved varmepumpen inde i skjuleren, hvor den trækker frisk luft ind. Her må temperaturen ikke være koldere end udeluften – så er skjuleren for tæt.

Sne ingen hindring for varmepumpe

Hvis varmepumpens udedel er gemt væk i et skur eller i en skjuler, vil den være beskyttet imod sne og is. Faktisk betyder det ikke noget for varmepumpens ydelse, at der ligger sne oven på huset.

Det vigtige er, at den kan få masser af frisk luft, så der må ikke være is eller sne som blokerer for luftgennemstrømningen i gitteret.

Praktiske råd til at skjule varmepumpen

Overvéj, om varmepumpen med lidt længere rør kan installereres bag huset eller rundt om hjørnet. Det koster lidt mere i installation, men pengene er godt givet ud.

Tag også altid lyden med i betragtning. Energistyrelsen har for nylig gennemført et støjprojekt som mundede ud i en vejledning vedr. støj fra varmepumper.

Vil du se resultatet og bruge en støjberegner, er det nemmest at gå på ens.dk og søge efter ”støjberegner”.

Læs også: Sådan vælger du den rigtige isolering til hulmuren

4 smarte varmepumpeskjulere

Vi har fundet 4 flotte løsninger, der skjuler og beskytter din varmepumpe.

Hvid varmepumpeskjuler fra KC Danmark

Denne varmepumpeskjuler i aluminium kommer fra KC Danmark, og den beskytter både udedelen mod hærværk, vind og vejr.

Hvid varmepumpeskjuler i aluminium.

Sort varmepumpeskjuler fra Quickparts

Varmepumpeskjuler i sort aluminium fra Quickpart

Varmepumpeskjuler i sort aluminium

Hvid varmepumpeskjuler fra Quickparts

Varmepumpeskjuler i kasseform fra Quickparts.

Hvid varmepumpeskjuler

Tag til udedelen fra Quickparts

Tag til beskyttelse af udedelen fra Quickparts. Det er smart og let at montere.

Tag til beskyttelse af udedelen af varmepumpen.

Har du et bedre på en skjuler til varmepumpen?

Det var kun nogle få eksempler på nogle af de efterhånden talrige bud på varmepumpeskjulere, der findes på markedet. Har du selv et bedre bud på et hjemmelavet skjul til varmepumpen, så er du meget velkommen til at sende det ind til redaktionen. Vi er meget interesseret i at se kreative løsninger på de æstetisk udfordrede varmepumper.

Mest læste artikler