Overvejer du en luft-til-luft-varmepumpe, skal den placeres rigtigt, ellers fordeler den ikke varmen ordentligt. Først og fremmest skal pumpen placeres, så den varme luft ikke stoppes af fx møbler, døre eller halvvægge. Vær også opmærksom på, at varmen kan blive “fanget”, hvis den varme luft blæses ind i et lukket område/karnap.
Denne problematik blev meget aktuelt, da familien Mortensen fra Jyderup skulle investere i en luft-til-luft varmepumpe.
Først frøs familiens Mortensen
Familien Mortensen i Jyderup bor i et mindre rækkehus på 70 m2 fordelt på to etager. Huset har været opvarmet med el-radiatorer – og med solfanger og med en el-vandvarmer til det varme vand.
Det store spørgsmål var, om en luft-til-luft-varmepumpe med én indedel kunne varme begge etager op. Flere forskellige montører og tre energirådgivere besøgte huset. Alle garanterede, at én indedel i stueetagen, hvor indblæsningen vendte over imod trappen og dimensioneret til 70 m2, ville kunne klare opgaven.
Læs også: Varmepumpeskjuler: skjul din varmepumpe og forskøn huset
Pumpen blev indkøbt, men efter en måned og forskellige indstillinger var der stadig koldt på 1. sal. Til sidst klagede familien til montøren, og det endte med, at han hentede varmepumpen igen.
Installation af varmepumpe med to indedele
Familien læste nu om varmepumper med både to og fem indedele på norske og svenske hjemmesider, og efter megen søgen fandt de endelig en dansk leverandør og en pumpe med to indedele. Pumpen er nu monteret med en del i stuen og en på 1. sal, og siden har den dejligste varme bredt sig i hele huset – så længe dørene er åbne til alle rum.
De to indedele kan reguleres og slukkes hver for sig, og det er tydeligt på familiens elregning, at varmepumpen bruger mindre el i forhold til el-radiatorer.
Sådan får du luften fra varmepumpen til at bevæge sig
Hvis varmen stadig ikke “bevæger sig”, er der flere muligheder: Hvis der er en kuldebro ved en gang eller en trappeskakt, kan du forsøge med en lille ventilator. Der skal ikke meget til – og nogle gange skal luftstrømmen blot sættes i gang, så fortsætter den selv.
Du kan også eksperimentere med at lave skorstenseffekt i en trappeskakt ved at lukke/åbne spjæld.
Er pumpen rigtig placeret, kan den levere grundvarme til hele huset – som så måske skal suppleres med en el-radiator i de fjerneste rum.
Varmepumpe med flere indedele til huse med mange døre
Bor du i et hus med mange døre og afdelinger eller med to etager, er flere indedele som sagt en god løsning. Du får bedre fordeling af varmen – og varmen kan reguleres/slukkes i hvert rum.
Årsvirkningsgraden (SCOP), som udtrykker, hvor langt en varmepumpe “kører på literen”, er lidt lavere for en varmepumpe med flere indedele- Til gengæld er varmefordelingen meget bedre – og dermed mindsker du forbruget fra strømslugende el-radiatorer.
Der findes flere forskellige varmepumpe-mærker, der fører varmepumper med flere indedele. Nogle varmepumper er “født” til flere indedele, helt op til fem, og du kan selv vælge, om der skal to, tre eller måske fem indedele på. Det er dermed også muligt at eftermontere en indedel.
Placér varmepumpens indedel i store centrale rum
Du skal være opmærksom på, at et rum kan være for lille til, at en indedel kan fungere. Der kan helt enkelt blive for varmt for hurtigt, og det kan få termostaten til at slå fra, før varmen er fordelt. Derfor bør indedelen placeres i de største, centrale rum.
Sætter du en indedel i et soveværelse på førstesalen, kan den også benyttes til at køle rummet ned om sommeren.
De fleste indedele skal sidde på væggen helt oppe ved loftet. Der findes også indedele, der monteres ved gulvet – og mere ligner en traditionel radiator. Vær opmærksom på, at en indedel, der er beregnet til at sidde ved loftet, vil sende ca. 50° varm luft ned mod gulvet. I nogle tilfælde kan det skade et trægulv.
Læs også: undgå at din elektronik går i stykker med et HPFI-anlæg
Få hjælp til at dimensionere din varmepumpe
Der er ikke et fast svar på, hvor mange kvadratmeter en varmepumpe kan varme op pr. kW – det afhænger af isolering, planløsning osv. Så det er en god idé at få en rådgiver til at vurdere huset.
På tegningerne herunder ses, hvordan indedelene kan placeres, så kapaciteten udnyttes optimalt. Også udedelen skal dimensioneres til at kunne levere varme til alle indedelene.

Q & A: 5 facts om luft-luft varmepumpe
1. Hvem kan få glæde af en luft-luft varmepumpe?
En luft-luft varmepumpe kan bruges på to måder: I et hus, der er opvarmet med el-radiatorer, kan en luft-luft varmepumpe erstatte radiatorerne med store besparelser – afhængigt af varmefordeling og varmepumpens kvalitet.
Eller: Som supplement til centralvarme på linje med en brændeovn – så centralvarmen tændes senere.
2. Hvor god er varmepumpen?
SCOP, (Seasonal Coefficient of Performance) er varmepumpens årsvirkningsgrad – udregnet i forhold til klimaet, der hvor du bor. Tallet viser, hvor meget varme, du får ud af én kW strøm.
For en god luft-luft-varmepumpe kan SCOP være over 5. Det betyder, at én kW el bliver til mere end 5 kW varme.
Til sammenligning bruger en el-radiator 1 kW el til at producere 1 kW varme.
SCOP på over 5 giver højeste energiklasse. Den koster ekstra i anskaffelse, men giver til gengæld større besparelse i drift. Varmepumper med flere indedele har generelt en dårligere SCOP – mellem 3 og 4.
3. Hvor meget larmer en varmepumpe?
Varmepumper siger noget – men der udvikles meget på at dæmpe lyden.
Tjek nøje på produktsedlen, hvor mange decibel både indedel og udedel giver. Sammenlign forskellige varmepumpers decibel for ”ventilator ved middelhastighed”.
Er du støj-følsom, er det en god idé at bede om at besøge et sted, hvor varmepumpen er monteret.
4. Kan varmepumpen varme, når det er meget koldt?
Det er vigtigt, at din varmepumpe også kan varme huset op på en kold frostnat. For at tjekke det, skal du kigge efter varmeeffekten – kW – ved forskellige temperaturer. Jo højere effekt, jo bedre. Sammenlign den med forskellige andre varmepumper.
Tjek også effekten ved temperaturer lige over frysepunktet. Her opstår der meget rimfrost, fordi luften er fugtig – det er en udfordring for mange varmepumper.
5. Fire ting du (måske) ikke vidste om varmepumper
- Nogle varmepumper har WiFi, der gør det muligt at regulere temperaturen over mobilen.
- De fleste har mulighed for et dagsprogram, hvor pumpen tænder/slukker på bestemte tidspunkter.
- Varmepumperne har forskellige filtre, der filtrerer pollen og støv fra indeluften – mange allergikere har glæde af en luft- luft-varmepumpe. Tjek også, om pumpen kan reguleres til at holde huset frostfrit.
- Næsten alle varmepumper kan benyttes til aircondition. Rart om sommeren, men pas på – den ekstra komfort kan hurtigt æde sig ind på besparelsen.
Ajourført i august 2023
Læs også: Sådan får du tilskud fra Energirenoveringspuljen