Placer din varmepumpe rigtigt

Vær opmærksom på, at en luft-vand varmepumpe har et vist støjniveau. Tjek det, før du køber din varmepumpe.

Flere og flere villaejere vælger en varmepume, når de skal skifte varmekilde ud derhjemme. Pumpen har både økonomiske og miljømæssige fordele, og får du rådgivning af en fagmand, inden du køber ,er investeringen fornuftig. En af de ting, mange glemmer, når de ser på varmepumper, er det støjniveau pumpen arbejder på.

Det betyder noget i forhold til både dig og dine nabober, om støjen overdøver de øvrige fordele.

Støjer en varmepumpe?

Når du sammenligner data om varmepumper, så husk at tjekke decibel. Bed evt. leverandøren om, at du kommer ud til en varmepumpe, der allerede er installeret, så du kan høre støjniveauet.

Vær også opmærksom på placeringen af udedelen, da den kan støje – især ved afrimning. Støjen er normalt ikke hørbar indenfor, hvis døre og vinduer er lukkede, men undgå at placere den under soveværelsesvinduet eller på terrassen, hvor den kan være generende om sommeren. For ikke at genere naboen skal den også placeres 5-10 meter fra skel.Kommunen styrer

Det er kommunen, der er miljømyndighed, når det drejer sig om nabostøj fra varmepumper. 
Kommunen er desuden myndighed i forhold til opfyldelse af de bygnings- og installationsmæssige forhold.

Du skal ikke søge om godkendelse, når du vil installere en luft-vand varmepumpe, men du skal overholde kravene til støjniveau. Kommunen bliver derfor først involveret, hvis den modtager en klage over støjen.

Varmepumpe: Læs vores store guide og find den rigtige for dig

Læs også: Varmepumpeskjuler: skjul din varmepumpe og forskøn huset

Sådan reducerer du støjen

  • Øg afstanden til hus, terrasse og have, hvis det er muligt
  • Få varmepumpen støjdæmpet. Mange leverandører tilbyder et “støjdæmpnings-kit”
  • Mange leverandører tilbyder et ”støjdæmpnings-kit”, som dæmper støjen uden større tab af energiydelse.
  • Afskærm varmepumpen. Det kan eventuelt ske ved at ”gemme” varmepumpen bag en bygning som fx et udhus. Du kan også opstille en egentlig støjskærm ved varmepumpen. Det er vigtigt, at afstanden mellem varmepumpen og støjskærmen er så stor, at der sikres tilstrækkelig ventilation (se leverandørens monteringsanvisning)
  • Det er vigtigt, at alle dele forsynes med en god vibrationsisolering ved opstilling/montage.

Energistyrelsens varmepumpeliste

Varmepumpemarkedet kan være svært at navigere i. Derfor har Energistyrelsen sammensat en varmepumpeliste med de mest energieffektive varmepumper på det danske marked. Varmepumperne på listen overholder alle lovkrav, og deres ydelse og effektivitet er bekræftet af et uafhængigt testlaboratorium. Som privatforbruger har du altså mulighed for at sortere varmepumperne efter ydelse og på den måde finde frem til en varmepumpe, som svarer til dit behov.

Mest læste artikler