Tilskud til varmepumpe – sådan får du et tilskud

Du kan få et tilskud til en ny varmepumpe. Idenyt fortæller dig her, hvordan du søger, hvem der kan søge, og hvor meget du kan få i tilskud.

Klimaaftalen, som blev indgået i juni 2020, har fået mange til at overveje at udskifte det gamle olie- eller gasfyr med en varmepumpe. Især eftersom politikerne lovede at komme med et solidt tilskud til udskiftningen. Grundet massiv interesse i 2020 er disse tilskud nu blevet lettere tilgængelige, så flere kan få en bid af kagen. Der vil i løbet af 2021 være 3 runder af tilskud, hvoraf den første påbegynder ugen efter påske 2021.

Energistyrelsen har efterfølgende meldt ud, hvordan man søger om et tilskud til en ny varmepumpe fra den såkaldte Bygningspulje. Her er det vigtigste, du skal vide.

Oversigt – alt du skal vide om tilskud til varmepumper

Hvem kan søge om et tilskud til varmepumpe? 

For at du kan søge om tilskud skal din bolig først og fremmest være registreret som helårsbeboelse i BBR-registeret. Men derudover er der næsten ingen begrænsing. Både privatpersoner, andelsforeninger, ejerforeninger i etageejendomme, virksomheder, foreninger og selvejende institutioner kan nemlig søge om støtte.

Hvad gives der tilskud til?

Du kan få et tilskud til at udskifte dit gamle olie- og naturgasfyr, biokedel eller elvarmesystem, hvis du installerer en varmepumpe i stedet. Men du skal vel og mærke bo i et område uden fjernvarme eller planlagt fjernvarme.

Her kan du se, om du kan få fjernvarme.

Derudover skal du være opmærksom på, at der IKKE gives støtte til “luft til luft-varmepumper”. Kun “luft til vand-varmepumper” og “jord til vand-varmepumper” kan du få tilskud til. 

Hvor meget kan jeg få i tilskud til varmepumpe?

Energistyrelsens tilskud dækker op til 30 procent af din investering. Men hvor stort tilskuddet bliver kommer helt an på, hvor stor din bolig er, og hvor stort energiforbrug, den nye varmepumpe har. Varmepumper, som er mærket A+++ får størst tilskud, mens A+ ikke giver noget tilskud. 

Tilbage til oversigten

Eksempelvis kan du få op til 26.000 kroner i tilskud, hvis dit hjem er 140kvm stort og du skifter til en luft/vand-varmepumpe med energimærke A+++

Er energimærket kun A++ kan du få op til 21.000 kroner i tilskud.

Hvor meget sparer jeg på varmeregningen?

Udgiften til en ny varmepumpe kan virke stor, men på sigt er det en god investering. Besparelsen ved at droppe oliefyret og skifte til en varmepumpe er nemlig hele 50-65 procent på varmeforbruget, hvilket betyder, at det nemt bliver til en besparelse på 10.000–15.000 kr. om året for et typisk parcelhus. Dermed er investeringen med tilskuddet fra Bygningspuljen formentlig tjent hjem i løbet af 4-7 år.

Hvordan søger jeg om et tilskud til varmepumpe?

Du kan søge om et tilskud lige her.

Du skal imidlertid være opmærksom på, at du IKKE kan søge om et tilskud, EFTER du er gået i gang med arbejdet.

Du må altså ikke købe udstyr eller lave bindende aftaler med håndværkere, før du har fået tilsagn om et tilskud. Af samme grund er det også en rigtig god idé at søge om et tilskud i god tid, inden du har planlagt at begynde arbejdet.

Tilbage til oversigten

Kan en ny varmepumpe give håndværkerfradrag?

Ja. Men du kan ikke samtidig få støtte fra Bygningspuljen. Den bedste økonomi får du derfor oftest ved hjælp af et tilskud.

 

Ifølge Skat kan du bruge håndværkerfradraget og trække arbejdslønnen til installationen af en ny varmepumpe fra i skat. Fradraget for energirenovering er 12.000 kroner årligt per person. Hvis I bor to voksne og et barn over 18 år i din husstand, kan I altså få et fradrag på 36.000 kroner.

Håndværkerfradraget gælder for lejeboliger, ejerboliger og sommerhuse.

Kan jeg få tilskud til et abonnement på varmepumpe?

Hvis du ikke ønsker at købe en varmepumpe, kan du leje den. Og også her kan du få et tilskud – nemlig via den såkaldte Skrotningsordning.  

For at få et tilskud til dit abonnement må du dog ikke bo i et område med fjernvarme eller planlagt fjernvarme. 

Tilskuddet søges af udbyderen af varmepumpen og kan komme helt op i nærheden af 25.000 kroner. Leverandøren af varmepumpen påtager sig desuden også ansvaret for at udskifte det gamle olie- eller gasfyr. En varmepumpe på abonnement resulterer dermed i en langt mindre her-og-nu investering. Derudover skal du ikke tænke på drift og vedligeholdelse, da leverandøren også står for det.

Hvor søger jeg om tilskud til et abonnement på varmepumpe?

Udbyderen af varmepumpen skal stå for at søge tilskuddet. Du kan dog læse mere om tilskudsmulighederne lige her.

Tilbage til oversigten

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler