Valg af varmepumpe: idenyts store købsguide til varmepumper

Hvad er de mest populære varmepumper i Danmark, og hvilken type skal du have: luft til luft, luft-til-vand eller jordvarmepumpe? Find vej i junglen af producenter med idényts store købsguide til varmepumper.

valg af varmepumpe og varmepumper

idenyts store guide til varmepumper

Hvilken varmepumpe leder du efter? En luft til luft-varmepumpe, en væghængt model eller et særligt varmepumpe-brand fra japanske Panasonic? Her i idenyts store varmpeumpe-guide vil vi komme omkring alle de spørgsmål, der trænger sig på, når man bevæger sig ud på markedet for varmepumper. For det er en verden, man let kan fare vild i.

Test af varmepumper

Hvilken varmepumpe er bedst i test? Det er et oplagt sted at starte. Men den går desværre ikke. Der findes ganske vist forskellige websites, der markerer sig med varmepumpe-tests. Disse test er dog ofte blot stykket sammen ved en simpel sammenligning af støjniveau (decibel), energieffektivitet (SCOP) og energimærkning. Samtidig har flere af disse websites en forretningsmodel, der er baseret på indtægter fra forhandlere af varmepumper. Det gør, at man ofte er nødt til at tage vurderingen af testresultaterne med et gran salt.

Forbrugerbladet TÆNK er ofte stedet at gå til, hvis man leder efter en troværdig bedømmelse af for eksempel hårde hvidevarer og anden form for teknik. TÆNKs aktuelle kvalitetstest af varmepumper skal du dog betale for.  

Til gengæld er Energistyrelsens såkaldte varmepumpeliste ganske gratis. På denne side kan du således sammenligne de varmepumper, der er tilgængelige på det danske marked netop nu. Varmepumperne på listen er desuden blevet testet af et uafhængigt laboratorium, og den opdateres en til to gange om måneden.

Find den bedste varmepumpe til prisen

Det er naturligvis vigtigt at orientere sig grundigt om, hvilke maskiner der klarer sig bedst i test. Lige så vigtigt er det dog at sætte sig ind i, hvad varmepumper egentlig er for noget, og at indkredse hvilken varmepumpe du i din husstand og inden for dit budget vil have mest gavn af.

Det guider vi dig til her. Vi giver dig blandt andet svar på de seks vigtigste spørgsmål, du bør stille dig selv om varmepumper inden køb. Derudover finder du også en liste over brands inden for varmepumper i Danmark og en beskrivelse af, hvad de er specialister i på området.  

Du kan enten klikke dig direkte ned til det indhold du søger via nedenstående links eller i ro og mag scrolle dig igennem hele artiklen. 

De 6 vigtigste spørgsmål til din næste varmepumpe

De mest populære varmepumper

 1. Panasonic
 2. Mitsubishi
 3. Bosch
 4. Daikin
 5. Toshiba
 6. LG
 7. Danfoss
 8. Vølund
 9. DVI Energi
 10. Samsung
 11. Viessmann

Sådan får du tilskud til din varmepumpe

Det er muligt at få et tilskud til din varmepumpe. Du skal dog være opmærksom på flere ting. For eksempel skal du bo i et område uden (planlagt) fjernvarme, og du kan ikke få tilskud til en luft til luft-varmepumpe.

Kun luft til vand-varmepumper og jordvarme kan du få tilskud til. 

Her kan du læse mere om tilskud til varmepumper

Til toppen

Pris på varmepumper

Der er store prisforskelle på udgiften til de tre typer af varmepumper, der findes på markedet.  

Luft til luft-varmepumpeLuft til vand-varmepumpeJordvarmepumpe
Pris:
Pris:
€€€
Pris:
€€€€€
Besparelse på varmeregning:
€€€
Besparelse på varmeregning:
€€€€€
Besparelse på varmeregning:
€€€€€
En luft til-luft-varmepumpe egner sig særligt godt til sommerhuse og fritidshuse. Luft til luft-varmepumper består både af en udedel og en indedel.

For nogle modellers vedkommende er det muligt at tilknytte flere indedele med forskellig placering i hjemmet. Det kan f.eks. være én på første sal og én på anden sal. 
Luft til vand er den næstbilligste form for varmepumpe. Her får du ud over varme i radiatorerne også varmt brugsvand til vandhane, brusebad og karbad.

Udedelen på varmepumpen kan støje, og du skal derfor sikre dig, at du kan installere den et sted, hvor den hverken generer dig eller naboen.
En jordvarmepumpe giver den største besparelse på energiforbruget. Investeringen i anlægget er dog også den største. Jordvarmepumper er navnlig velegnet til boliger med stort forbrug.

Det er en forudsætning, at du har en grund på mindst 300 kvadratmeter, hvor du kan grave de slanger ned, der skal hente varmen op fra jorden. Hertil kommer udgiften til selve jordvarmeanlægget.

Til toppen

Leasing, leje eller abonnement – du behøver ikke købe varmepumpen

Hvis du synes udgiften til en ny varmepumpe er for stor, kan du også leje en varmepumpe på abonnement. Så behøver du ikke at bekymre dig om hverken installation, drift, vedligehold eller uforudsete udgifter. Alt dette er nemlig inkluderet i abonnementet.

Som med alle andre leasing-aftaler skal du dog huske at læse leje-kontrakten grundigt igennem. Hvis det eksempelvis ikke er nævnt, hvad det koster at komme ud af aftalen før tid, bør du bede om at få det udspecificeret. Ellers kan du få dig en dyr overraskelse, hvis du skal sælge dit hus, og køberen ikke kan/vil overtage abonnementet.

Det skal også fremgå, hvad det koster dig at købe varmepumpen, hvis du ikke længere vil leje. Sørg for, at prisen falder over tid, så du eksempelvis ikke kommer til at betale fuld pris for en 10 år gammel varmepumpe.

Til sidst skal det også stå i kontrakten om prisen for afmonteringen er indregnet i opsigelsesprisen, eller om den kommer oveni.

Hvis du vælger en af nedenstående leverandører sørger de for at søge tilskud fra Energistyrelsens Skrotningsordning, hvis du samtidig skrotter dit olie- eller gasfyr. Tilskuddet kan være ganske stort, så det er vigtigt at have med i overvejelserne, når du vælger leverandør.

Til toppen

Varmepumpers støjniveau

En varmepumpe består som nævnt både af en udedel og en indedel. Den mest støjkraftige enhed er udedelen. Her kan støjniveauet i decibel ryge helt op i slutningen af 40’erne i db eller endda i begyndelsen af 50’erne. Indedelen er betydelig mere stille og decibelnivauet ligger her kun i 20’erne. Det kræver derfor en del omtanke at placere udedelen hensigtsmæssigt.

Det kan f.eks. være vigtigt at placere den i god afstand af soveværelser og tilpas langt væk fra naboer. Støjen kan dog begrænses ved at bygge et mindre skur med lydisolering op omkring den. Det skal dog ske på en sådan måde, at det ikke hæmmer varmepumpens funktion og luftoptag. Læs mere i vores guide til en praktisk og pæn varmepumpeskjuler

Til toppen

Hvad betyder forkortelserne COP, SCOP og SEER?

Når du er ude at shoppe varmepumpe, skal du kende til 3 forskellige betegnelser for varmepumpers energieffektitet. Hvis du har fuldstændig styr på begreberne, sikrer du dig nemlig, at du får den mest energieffektive varmepumpe til prisen.

1. COP (coeefficient of performance)

COP er en måleenhed, der fortæller, hvor meget energi din varmepumpe producerer i forhold til forbruget af strøm.

Hvis din varmepumpe eksempelvis har en COP-værdi på 3, betyder det, at for hver kWh, den bruger, producerer den 3 kWh varme. Det giver altså 2 kWh gratis varme.

Et højt COP-tal er derfor rigtig godt.

COP tager dog ikke hensyn til temperaturen udenfor, og denne kan ikke mindst i et klima som det danske have stor indflydelse på energieffektiviteten.

2.  SCOP (Seasonal Coefficient of Performance)

SCOP adskiller sig fra COP ved at operere med et gennemsnit af de målinger, der foretages i løbet af et år. Målingerne tilpasses en af tre klimazoner: Athen (varmt klima), Strassbourg (middelklima) eller Helsinki (koldt klima). Når du skal købe en varmepumpe, skal du altså kigge på SCOP-værdien for henholdsvis ‘middelklima’ og ‘koldt klima’, da Strassbourg og Helsinki kommer tættest på det danske klima.

Som med COP-værdien er en høj SCOP-værdi at foretrække.

Typisk har jordvarmeanlæg det højeste SCOP-tal, mens luft til vand-varmepumper kun i sjældne tilfælde er lige så energieffektive.

3. SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio).

SEER-værdien afslører, hvor meget køling en varmepumpe producerer i forhold til forbruget af strøm.

En høj SEER-værdi er lig med bedre effektivitet og dermed en lavere energiregning.

Til toppen

Installation af varmepumper

Du kan nedbringe omkostningerne til din varmepumpe en lille smule ved at foretage en del af installationen selv. Der skal dog altid hyres en autoriseret VVS’er til at forbinde indedelen og udedelen på grund af kølemidlet. Derudover skal en autoriseret elektriker tilslutte el. Dette må du gøre selv:

 • Sætte indedelen op
 • Sætte udedelen op på et stativ eller på en væg med et beslag.

Drejer det sig om en luft-til-vand varmepunpe, får du også brug for en ekspert i køleanlæg til at tilslutte anlægget.

Til toppen

De mest populære varmepumper i Danmark

Vi har sammenstykket vores liste over Danmarks mest populære varmepumper ved at kigge på de forskellige brands søgevolumen hos Google. Det vil sige: hvilke producenter af varmepumper søger danskerne mest på?

Her er den liste, vi er kommet frem til.

1. Panasonic – markedsførende i varmepumper

Den japanske elektronikproducent er i dag en af de absolut førende leverandører af varmepumper i hele verdenen. I Danmark er Panasonic faktisk det mest kendte brand inden for varmepumper i forhold til Google-søgninger. 

Panasonics varmepumper:

Luft til vand: Ja

Luft til luft: Ja

Jordvarme: Nej

App: Ja

Find information om varmepumper fra Panasonic her 

Til toppen

2. Mitsubishi – Ecodan på japansk

Mitsubishi er endnu en japansk producent med et stort udvalg af varmepumper. Mitsubishi har ikke en hjemmeside på dansk, men deres produkter forhandles af mange danske virksomheder. 

Mitsubishis varmepumper:

Luft til luft: Ja

Luft til vand: Ja

Jordvarme: Nej

App: Ja

Til toppen

3. Bosch – tyske kvalitetsvarmepumper

Tysk kvalitet og stabilitet gør sig også gældende inden for varmepumper. Den tyske producent Bosch er den tredjestørste producent på markedet. 

Varmepumper fra Bosch:

Luft til luft: Ja.

Luft til vand: Ja.

Jordvarme: Ja

App: Ja

Læs mere om varmepumper fra Bosch her

Til toppen

4. Daikin – eksperter i afkøling og aircondition

Daikin er en japansk elektronikproducent, som har sit kerneområde inden for aircondition og afkølingsystemer. Det gør varmepumper til en naturlig del af deres elektronikudbud. 

Varmepumper fra Daikin:

Luft til luft: Ja

Luft til vand: Ja

Jordvarmepumpe: Ja

App: Ja

Du kan finde mere udførlige informationer om Daikins varmepumper her.

Til toppen

5. Toshiba – japansk storproducent af varmepumper

Den japanske elektronikgigant er også en storproducent af varmepumper med mere end 40 års erfaring på markedet. Du finder både væghængte og gulvmodeller hos Toshiba. Toshiba har ry for at være solide og holdbare. 

Toshibas sortiment:

Luft til luft: Ja

Luft til vand: Ja

Jordvarmepumper: Ja

App: Ja

Læs mere om varmepumper på dette norske Toshiba-website her

Til toppen

6. LG varmepumper

Den sydkoreanske elektronikgigant har ved siden af sine mange andre elektroniske produkter også en lille produktion af luft til luft-varmepumper.

LG’s sortiment:

luft til luft: Ja

Luft-til-vand: Nej

Jordvarme: Nej

App: Ja

Læs mere om varmepumper fra LG her

Til toppen

7. Danfoss – varmepumper du ikke kan få

Der er stor søgning på varmepumper fra Danfoss, men i 2019 stoppede det danske firma faktisk produktionen af varmepumper.

Danfoss står stadig ved sine reklamations-, garanti-, og serviceforpligtelser på varmepumper solgt i perioden op til den 30. juni 2019.

Læs mere her.

Til toppen

8. Vølund Varmeteknik – varmepumper med danske aner

Vølund Varmeteknik har leveret varmeteknik i mere end 140 år og er i dag en del af den svenske industrikoncern NIBE. Vølund Varmeteknik fører de fleste produkter – både luft til vand-varmepumper og jordvarmepumper

Vølunds sortiment:

Luft til luft: Ja

luft til vand: Ja

Jordvarmepumper: Ja

App: Ja 

Læs mere om Vølund Varmetekniks varmepumper og anden teknologi til klimastyring fra det danske firma her

Til toppen

9. DVI Energi – dansk håndværk og design

DVI har udviklet løsninger til opvarmning med vedvarende energikilder siden 1979. Varmepumperne fra DVI er blevet udviklet, designet og produceret i Sørup syd for Aalborg.

Varmepumper fra DVI:

Luft til luft: Nej

luft til vand: Ja

Jordvarmepumper: Ja

App: Ja 

Læs mere om DVI’s varmepumper her.

Til toppen

10. Samsung – smart varmepumpe fra Korea.

Samsungs varmepumper er udviklet til det nordiske klima og fås i flere modeller.

Samsungs sortiment:

Luft til luft: Ja

Luft-til-vand: Ja

Jordvarme: Nej

App: Ja

Læs mere om varmepumper fra Samsung her

Til toppen

11. Viessmann – tysk varmepumpe til det danske klima

Tyske Viessmann er en af de førende producenter inden for opvarmnings- og kølesystemer. Derfor har de selvfølgelig også kastet sig over varmepumper. Firmaet har fuldt sortiment indenfor alt omkring opvarmning, som allesammen kan arbejde sammen og styres med en app.

Viessmanns sortiment:

Luft til luft: Nej

Luft-til-vand: Ja

Jordvarme: Ja

App: Ja

Læs mere om Viessmanns sortiment her.

Denne guide til varmepumper er senest opdateret den 16. september 2022

Til toppen

Mest læste artikler