Valg af varmepumpe – de mest populære varmepumper

Her er de mest populære varmepumper i Danmark. Hvad kan de? Hvad koster de? Og hvilken type skal du have: luft til luft, jord-til-luft eller jordvarmepumpe? Find vej i junglen af producenter med idényts store varmepumpeguide.

Her er de mest populære varmepumper i Danmark.

idenyts store guide til varmepumper

Hvilken varmepumpe leder du efter? En luft til luft-varmepumpe, en væghængt model eller et særligt varmepumpe-brand fra japanske Panasonic? Her i idenyts store varmpeumpeguide vil vi komme omkring alle de spørgsmål, der trænger sig på, når man bevæger sig ud på markedet for varmepumper. For det er en verden, man let kan fare vild i.

Test af varmepumper

Hvilken varmepumpe er bedst i test? Det er et oplagt sted at starte. Men den går desværre ikke. Der findes ganske vist forskellige websites, der markerer sig med varmepumpe-tests. Disse test er dog ofte blot stykket sammen ved at sammenligne offentligt tilgængelige præstationstal fra Energistyrelsen på støjniveau (decibel), energieffektivitet (SCOP) og energimærkning.

Samtidig har flere af disse websites en forretningsmodel, der er baseret på indtægter fra forhandlere af varmepumper. Det gør, at man ofte er nødt til at tage vurderingen af testresultaterne med et gran salt.

Forbrugerstyrelsen og forbrugerbladet TÆNK er ofte stedet at gå til, hvis man leder efter en troværdig bedømmelse af for eksempel hårde hvidevarer og anden form for teknik. TÆNK råder dog i øjeblikket ikke over en opdateret og aktuel kvalitetstest af varmepumper. 

De seks vigtigste spørgsmål til din næste varmepumpe

Det er naturligvis vigtigt at orientere sig grundigt om, hvilke maskiner der klarer sig bedst i test. Lige så vigtigt er det dog at sætte sig ind i, hvad varmepumper egentlig er for noget, og at indkredse hvilken varmepumpe du i din husstand og inden for dit budget vil have mest gavn af.

Det guider vi dig til her. Vi giver dig blandt andet svar på de seks vigtigste spørgsmål, du bør stille dig selv om varmepumper inden køb. Derudover finder du også en liste over de mest populære brands inden for varmepumper i Danmark og en beskrivelse af, hvad de er specialister i på området.  

Du kan enten klikke dig direkte ned til det indhold du søger via nedenstående links eller i ro og mag scrolle dig igennem hele artiklen. 

De 6 vigtigste spørgsmål til din næste varmepumpe

De mest populære varmepumper

Sådan får du tilskud til din varmepumpe

Det er muligt at få et skattefrit tilskud til din varmepumpe. Det kræver dog 4 ting:

  • Installationen af varmepumpen skal føre en reel energibesparelse med sig.
  • Den tidligere varmekilde skal udskiftes.
  • Ansøgning om tilskud til varmepumpe skal foretages, inden du bestiller varmepumpen.
  • Tilskud til en varmepumpe kræver, at varmepumpen er på Energistyrelsens liste over varmepumper, der lever op til gældende lovkrav. Samtidig skal anlæggene have været igennem en uafhængig testning. 

Der er i øjeblikket to muligheder for at få tilskud til varmepumper.

  1. Man kan hos sit energiselskab ansøge om tilskud til energirenovering af sin bolig herunder opsætning af varmepumpe. Tilskuddet afhænger af boligens størrelse. Du kan også opnå et mindre tilskud til ny varmepumpe i dit sommerhus. 
  2. Håndværkerfradraget eller BoligJobordningen, som det officielt kaldes, giver dig mulighed for at trække udgiften til arbejdsløn fra i forbindelse med installation af en varmepumpe.

Her kan du læse mere om tilskud til varmepumper

Til toppen

Læs også: Varmepumpeskjuler: skjul din varmepumpe og forskøn huset

Priser på varmepumper

Der er store prisforskelle på udgiften til de tre typer af varmepumper, der findes på markedet.  

1. Luft til luft-varmepumpe – billigst

En luft til luft varmepumpe er den billigeste form. En pålidelig varmepumpe af denne type kan fås fra omkring 7.000 kroner både med indedel og udedel. For mere avancerede modeller kan prisen nemt være mere end 20.000 kroner. En luft til-luft-varmepumpe egner sig særligt godt, hvis du kun har brug for varmNibe Split rumvarme. Luft til luft er også et godt match til sommerhuse og til huse, der primært er opvarmet med el. Luft til luft-varmepumper består både af en udedel og en indedel. For nogle modellers vedkommende er det muligt at tilknytte flere indedele med forskellig placering i hjemmet. Det kan f.eks. være én på første sal og én på anden sal. 

2. Luft til vand-varmepumpe – mellempris

Luft til vand er den næstbilligste form for varmpumpe. Her får du ud over varme i radiatorerne eller i gulvet også varmt brugsvand til vandhane, brusebad og karbad. Priserne begynder fra 40.000 kroner.

3. Jordvarmepumpe – dyreste

En jordvarmepumpe giver den største besparelse på energiforbruget. Investeringen i anlægget er dog også den største. Jordvarmepumper er navnlig velegnet til boliger med stort forbrug. Det er en forudsætning, at du har en grund på mindst 300 kvadratmeter, hvor du kan grave de slanger ned, der skal hente varmen op fra jorden. Hertil kommer udgiften til selve jordvarmeanlægget. Priserne starter fra 100.000 kroner. 

Til toppen

Varmepumpers støjniveau

En varmepumpe består som nævnt både af en udedel og en indedel. Den mest støjkraftige enhed er udedelen. Her kan støjniveauet i decibel ryge helt op i slutningen af fyrrene i db eller endda i begyndelsen af 50erne. Det kræver derfor en del omtanke at placere udedelen hensigtsmæssigt.

Det kan f.eks. være vigtigt at placere den i god afstand af soveværelser og tilpas langt væk fra naboer. Støjen kan dog begrænses ved at bygge et mindre skur med lydisolering op omkring den. Det skal dog ske på en sådan måde, at det ikke hæmmer varmepumpens funktion og luftoptag. Indedelen er betydelig mere stille og decibelnivauet ligger her kun i 20’erne.  

Hvad betyder forkortelserne COP, SCOP og SEER?

Når du er ude at shoppe varmepumpe, skal du kende til 3 forskellige betegnelser for varmepumpers energieffektitet

1. COP (coeefficient of performance)

COP er en måleenhed, der fortæller, hvor meget varme din varmepumpe producerer i forhold til, hvor meget energi (strøm) det kræver at holde varmepumpen i gang. COP tager dog ikke hensyn til temperaturen udenfor, og denne kan ikke mindst i et klima som det danske have stor indflydelse på energieffektiviteten.

2.  SCOP (Seasonal Coefficient of Performance)

SCOP adskiller sig fra COP ved at operere med et gennemsnit af de målinger, der foretages i løbet af et år. Målingerne tilpasses en af tre tidszoner: Athen, Strassbourg eller  Helsinki.

3. SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio).

Alle målinger bliver foretaget i et laboratorium, hvilket gør målingerne både mere præcise og ensartede.

Til toppen

Energistyrelsen varmepumpeliste

Hos Energistyrelsen finder du en opdateret liste over energieffektive varmepumper på alle relevante anlæg i handlen i Danmark. Se blandt andet specifikationerne på varmepumpernes støjniveau (db), ydelse i kilowattimer og effektivitet i SCOP. Find listen her.

Installation af varmepumper

Du kan nedbringe omkostningerne til din varmepumpe ved at foretage en del af installationen selv. Der skal dog altid hyres en autoriseret VVS’er til vitale dele af opsætningen. Dette må du gøre selv:

  • Sætte indedelen op
  • Sætte udedelen op på et stativ eller på en væg med et beslag.

Drejer det sig om en luft-til-vand varmepunpe, får du også brug for en ekspert i køleanlæg til at tilslutte anlægget.

Til toppen

De 10 mest populære varmepumper i Danmark

Vi har sammenstykket vores liste over Danmarks mest populære varmepumper ved at kigge på de forskellige brands søgevolumen hos Google. Det vil sige: hvilke producenter af varmepumper søger danskerne mest på? Disse resultater har vi sat op mod en intern underøgelse fra idényts eget villapanel om danskernes brug af varmepumper.

Her er den top 10, vi er kommet frem til.

Panasonic – markedsførende i varmepumper

Den japanske elektronikproducent er i dag en af de absolut førende leverandører af varmepumper i hele verdenen. I Danmark er Panasonic faktisk det mest kendte brand inden for varmepumper ifølge den nævnte undersøgelse foretaget af Idényts Villapanel. 

Sortiment af varmepumper: Luft til luft og luft til vand-varmepumpe.

Luft til vand-varmepumper: Panasonics system til luft til vand-varmepumper går under betegnelsen Aquarea T-CAP. Panasonic opererer med varmepumper optimeret til forskellige boligtyper f.eks. lavenergiboliger.  

Luft til luft-varmepumper: Her hedder modellerne Etherea, Flagship og Hypercharge. Panasonic har både 1 til 1 kombinationer af varmepumper med kun én udendørs- og en indendørs-enhed. Du kan også vælge en varmepumpeløsning med op til fem indedele tilsluttet udendørsenheden. Denne løsning kaldes “multi split”. 

Gulvmodel: Du kan også få en varmepumpe som gulvmodel hos Panasonic. De er særligt velegnede til mindre boliger eller sommerhuse, hvor der ikke er plads til at montere indedelen på en væg.

App: Med Panasonics App Aquarea Smart Cloud kan du fjernstyre din varmepumpe, uanset hvor du befinder dig.  

Find information om varmepumper fra Panasonic her 

Til toppen

Bosch – tyske kvalitetetsvarmepumper

Tysk kvalitet og stabilitet gør sig også gældende inden for varmepumper. Den tyske producent Bosch er den næststørste producent på markedet. 

 
Luft til luft-varmepumpe fra Bosch, Compress 5000 AA. 

Sortiment af varmepumper: Luft til vand-varmepumpe, luft til luft-varmepumpe, jordvarmepumpe, brugsvarmepumpe. 

Test: Varmepumperne fra Bosch bliver testet på flere tekniske institutter både i Danmark, Østrig og Sverige. 

Energivurdering: Bosch tilbyder en gratis energivurdering til folk, der overvejer at anskaffe en varmepumpe. Den kan bidrage til at at afdække, om du kan spare energi ved at skifte til en varmepumpe.

Service: Bosch tilbyder en helårlig service af deres varmepumper enten i et basis eller et udvidet abonnement. Find servicetjenesten her

Fjernstyring af varmepumpen: Bosch har ligesom de fleste andre producenter af varmepumper udviklet en app til fjernstyring af anlægget. Den hedder Bosch EasyRemote.

Læs mere om varmepumper fra Bosch her

Til toppen

Mitsubishi – Ecodan på japansk

Mitsubishi er endnu en japansk producent med et stort udvalg af varmepumper. Mitsubishi har ikke en hjemmeside på dansk, men deres produkter forhandles af mange danske virksomheder. 

Luft til luft-varmepumper: Mitsubiushi har mange forskellige modeller. Fra den mere enkle sommerhusmodel over luksusmodellen til en topmodel.

Luft til vand: Mitsubishis luft til vand-anlæg markedsføres under navnet Ecodan. Endelsen på brandnavnet skyldes ikke en tilknytning til Danmark. Den beror på en tilfældighed. Topmodellen hedder Mitsubishi Ecodan Silent, og den er forsynet med en indbygget varmtvandsbeholder. Hvis dit hus allerede har sådan en beholder, kan du også købe en Ecodan Silent uden varmtvandsbeholder. 

Wifi: Ecodan kan styres over wifi-anlægget med app’en MelCloud

Til toppen

Toshiba – japansk storproducent af varmepumper

Den japanske elektronikgigant er også en storproducent af varmepumper med mere end 40 års erfaring på markedet. Du finder både væghængte og gulvmodeller hos Toshiba. 

Toshiba fører både luft til luft- og vand til luft-varmepumper. Toshiba har ry for at være  solide og holdbare. 

Luft til luft-varmepumper: Toshiba har to luft til luft-mærker: Daisekai og Mirai. Mirai er økonomimodellen, og den kan fås ned til omkring 7.000 kroner. Daisekai er den lidt mere sofistikerede model. Daisekai fås også i en inverter-model, som er en teknologi, der sørger for, at hastigheden accellerer stille og roligt, når der er behov for det. Inverter-varmepumper er både mere energieffektive og mindre støjende.

Jordvarmepumper: Estia hedder Toshibas bud på jordvarmepumper.

Læs mere om varmepumper på dette norske Toshiba-website her

Til toppen

LG varmepumper

Den sydkoreanske elektronikgigant har ved siden af sine mange andre elektroniske produkter også en stor produktion af både luft til luft- og luft til vand-varmepumper.

luft til luft- varmepumpe: Disse modeller hedder hos LG alle noget med “nordic”: Nordic Prestige eller Nordic Libero Plus. De markedsføres som anlæg, der er udviklet til et nordisk klima. 

Single split og multisplit: LG fører som flere andre producenter både single-split og multi-split modeller. Single split er den enkle version med en udedel til en indedel. Multi split er løsningen, hvis der er behov for at sprede varmen til flere rum eller etager i en bolig. LG leverer multisplitløsninger med op til 5 indedele.

Luft-til-vand: LG’s luft til vand-model med inverter-teknologi kaldes for Therma V Split.

Læs mere om varmepumper fra LG her

Til toppen

Daikin – eksperter i afkøling og aircondition

Daikin er en japansk elektronikproducent, som har sit kerneområde inden for aircondition og afkølingsystemer. Det gør varmepumper til en naturlig del af deres elektronikudbud. 

 
Udedelen af en Daikin varmepumpe placeret midt ude i en streng norsk vinter.  

Luft til luft: Den prisgunstige model hos Daikin går under navnet Moskus. Indedelen er en af de mindre på markedet. Den kan f.eks. nemt monteres over en dør, og den er ifølge producenten udviklet til et nordisk klima. Daikin fører også en en mere kraftig luft til luft-varmepumpe, der også egner sig til luftrensning. Den går under navnet Synergi.

Luft til vand: Ønsker du en en indbygget varmtvandsbeholder i dit varmepumpesystem, så hedder systemet hos Daikin: Alltherma.

App: Daikins varmepumper kan alle styres online via en app.

Du kan finde mere udførlige informationer om Daikins varmepumper på dette norske website.

Til toppen

Zibro – hollandske eksperter i affugtere og aircondition

Zibro er en del af den hollandske PVG-koncern, der producerer alle mulige produkter inden for varmeapparater, aircondition, affugtere, petroleumsovne, laserovne, pejse og brændeovne. Zibro producerer også varmepumper, der dog endnu ikke fylder så meget på det danske marked.

Samsung – smart-varmepumper fra Korea.

Samsungs serie af Smart Comfort varmepumper har indbygget Wi-fi. Derfor kan du, hvis du har behov for det, fjernstyre varmepumpen i dit sommerhus derhjemmefra. 

Luft til luft: Samsungs Smart Exclusive-serie skiller sig ud med sin trekantede form, der sigter mod større luftgennemstrømning, hurtigere temperaturregulering og en mere jævn fordeling af varmen. 

Luft-til-vand: Samsung har også et stort udvalg af luft-til-vand varmepumper.

Se flere varmepumper fra Siemens her

Til toppen

Vølund Varmeteknik – varmepumper med danske aner

Vølund Varmeteknik har leveret varmeteknik i mere end 140 år og er i dag en del af den svenske industrikoncern NIBE. Vølund Varmeteknik fører de fleste produkter – både luft til vand-varmepumper og jordvarmepumper

luft til vand: Vølund Varmetekniks sortiment af luft til vand- varmepumper omfatter F2040 og F2120 og Nibe Split. 

Jordvarmepumper: Ønsker du at gå all-in på varmepumper, så finder du også et bredt udvalg af de store jordvarmepumpeanlæg hos Vølund Varmeteknik. 

App: Firmaets varmepumper kan monitores ved hjælp af app’en Nibe Uplink. 

Læs mere om Vølund Varmetekniks varmepumper og anden teknologi til klimastyring fra det danske firma her

Til toppen

Mest læste artikler