Varmepumpe – lær af andre villaejeres erfaring

Indedelen af varmepumpen blev flyttet, og filtrene kræver rensning. Det er nogle af de erfaringer, villaejer Allan Frandsen har gjort sig, efter at han og familien flyttede ind i et hus med varmepumpe. Du får også facts og tips omkring varmepumper.

Købte hus med varmepumpe

Der var allerede installeret en luft til luft-varmepumpe, da Allan Frandsen, hans kone og deres tre børn flyttede ind i et toetagers rækkehus, bygget i 1988.

Indedelen var placeret i et værelse i stueetagen, og det var vanskeligt at få varmen fordelt, så da udedelen viste sig at have en fabrikationsfejl og skulle skiftes, benyttede Allan lejligheden til at flytte indedelen, ud midt i stuen med retning imod trappen.

– Det giver en god varmefordeling også op i værelserne på første sal. Det er kun, når det fryser omkring fem grader, at vi bliver nødt til at tænde el-radiatorerne i de bagerste værelser.

Sparer på varmen

Forår og efterår kører varmen kun, når familien er hjemme. Når det bliver koldere, kører den mere – termostaten står på 20 grader og blæseren kører på laveste hastighed.

– Der er ikke grund til at varme op, når vi ikke er hjemme … Der går lidt sport i at spare; i perioder følger jeg vores el-forbrug fra dag til dag, siger Allan Frandsen.

Varmepumpen har filtre som skal renses

Han renser filtrene i varmepumpen en gang om ugen. Normalt kan han nøjes med forsigtigt at støvsuge dem. Når de trænger, kommer de ud på badeværelset og bliver skyllet rene i lunkent vand og tørret mellem et par viskestykker.

Hvis filtrene er tilstoppede, suger varmepumpen luft ind alle de steder, det er muligt – og så kommer støvet med ind og sætter sig de forkerte steder, fx på de lameller, der skal overføre varmen til luften – og så taber varmepumpen i effektivitet.

Ulempe: Udedelen fyldte meget

Varmepumpens ude-del fyldte godt op, fordi haven er lille, så nu har Allan flyttet ude-delen op på muren, så den ikke tager plads. Det har dog vist sig, at vibrationerne fra varmepumpen forplanter sig i muren, det vil Allan prøve at modvirke ved at stille den på nogle andre og bedre gummi-fødder. Desuden giver varmepumpen en del dryp af kondensvand om vinteren.

Støj fra varmepumpen

Inverteren (indedelen af varmepumpen) giver en konstant susende lyd, som familien opfatter som “tålelig”. Hvis der er musik og snak, hører de den ikke, men hvis der er stille i huset, er lyden irriterende.

3 facts om luft til luft-varmepumpe

  1. En luft til luft-varmepumpe er tæt beslægtet med jordvarme og luft til vand-varmepumpe, men består alene af en udedel – og indedel, der blæser varm luft ind i huset. Den kan ikke kobles til radiatorer, gulvvarme eller varmt brugsvand.
  2. Lad være med at bruge varmepumpen til at køle om sommeren. Det bruger 4-5 gange så meget el som at varme op. Sørg i stedet for velisoleret tag og udvendig afskærmning af vinduerne, fx med markiser. Så forbliver huset behageligt køligt.
  3. Varmepumpen skifter ikke luften i huset, selvom der er indbygget filtre, der renser for støv. Der skal stadig luftes ud, og det er en god idé at have åbne vinduesventiler og permanent aftræk for at sikre et basisluftskifte.

Før du går igang

Her er en luft til luft varmepumpe velegnet:

  • Til mindre huse med få rum og åbne døre, kan en luft til luft-varmepumpe være en oplagt løsning.
  • Hvis hensigten er at spare på dyr olie i et gammelt oliefyr, er de små varmepumper også et muligt supplement, men det er en overvejelse værd at skifte til en helt ny hovedvarmekilde.
  • Hvis du har brændeovn som supplement, vil den cirkulerende luftstrøm fra varmepumpen faktisk hjælpe med at fordele også brændevarmen.
  • Alt i alt er tilbagebetalingstiden for en lille varmepumpe meget kort, ikke mindst som afløser for elvarme.

Her er en luft til luft-varmepumpe mindre velegnet:

  • Hvis dit hus er over ca. 80-100 m2, eller du har teenagebørn med lukkede døre til værelserne, er det måske bedre at få rigtig centralvarme påkoblet en central luft til vand-varmepumpe.
  • Du skal ikke regne med at kunne spare lige så meget på varmeregningen som med et stort anlæg, fordi det varme vand stadig skal laves med typisk en elvandvarmer, og fordi fjerntliggende rum fortsat skal have (el)radiatorvarme.

Indstil dig på støj

De små populære varmepumper “siger noget”, og du skal være indstillet på en susen både indendørs og udendørs, selvom de nyeste modeller er blevet ret støjsvage. Det kan være en fordel at tage hele familien ud at høre et anlæg i et rigtigt hus inden den endelige beslutning.

Lav skjuler til varmepumpens udedel

Ude-delen er sjældent et direkte æstetisk tilskud til hverken have eller husfacade, men med behændighed kan der bygges – eller købes – en åben tremmekasse af træ, så kabinettet gemmes væk, uden at luften forhindres i at cirkulere frit – ind og ud af køleren.

Husk, at varmepumpen skal installeres af certificeret installatør, ikke mindst ved påfyldning af kølemiddel.

Kilde: Energitjenesten

Lodret jordvarme – få vertikal jordvarme uden at grave haven op

Mest læste artikler