De seneste år er der installeret tusindvis af nye varmepumper i danske hjem.
De mange installationer er blandt andet drevet frem af bygningspuljen, der giver tilskud til installation af varmepumper i stedet for olie- og gasfyr, til gavn for miljøet.
Men det er ikke alle, der er lige begejstrede for det store boom i varmepumper. Rundt om i landet, er der frygt for, at installations-boomet følges op af et boom i naboklager, skriver ingeniøren.
– Vi forventer, at antallet af klager kommer til at stige i de kommende år, simpelthen fordi der kommer flere varmepumper, siger miljøplanlægger Martin Poulsen til avisen.
Lille forskel på luft-luft og luft-vand
Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne understreger chefkonsulent Troels Hartung, at det trods alt er et fåtal af de mange årlige installationer, der ender med at give støjgener. Han giver dog følgende råd til, hvordan du kan minimere risikoen for støj.
Hør varmepumpen i brug
Der er ikke den store forskel på støjniveauet fra hverken luft til luft eller luft til vand varmepumper. Støjen kommer nemlig fra de samme to kilder: ventilatoren og kompressoren. Men ligesom med vaskemaskiner, larmer nogle mere end andre, hvorfor du bør få demonstreret den ønskede varmepumpe i brug, således du ikke ender op med en, der er til gene for både dig selv og dine naboer.
Vælg en VE-godkendt installatør
Vælg derudover en installatør, der er medlem af VE-godkendelsesordning, som er den officielle danske ordning for installatører og montører af bl.a. varmepumper og administreres af Energistyrelsen. VE-godkendelsesordningen betyder bl.a., at virksomheden har en særligt uddannet medarbejder, der er dedikeret til at sikre høj kvalitet i virksomhedens arbejde på området, og at virksomheden har et overvåget kvalitetsledelsessystem, der minimerer risikoen for fejl og dermed unødvendige støjgener.
Tal med din nabo om dine varmepumpeplaner
Selv om det kun er ved relativt få varmepumper, at støj giver gener hos naboen, er det altid en god idé at tage en snak om varmepumpen og placeringen, før arbejdet går i gang. Der kan jo være forhold, som man ikke selv er opmærksom på.
Vælg din varmepumpe i samarbejde med din installatør
Bygninger er forskellige og opvarmningsbehovet varierer. Forhold som isolering, størrelsen på husets radiatorer og udformningen på varmefordelingssystemet har betydning for valget af varmepumpe. Samtidig kan forhold som afstand til naboer og ønsker til æstetik også være afgørende for hvilken varmepumpe, der er den bedste til din bygning
Placer din varmepumpe rigtigt
Det er vigtigt, at din varmepumpe ikke giver støjgener hos din nabo. Som tommelfingerregel bør en varmepumpe aldrig placeres i skel. Men nogle varmepumper har et meget lavt støjniveau og kan derfor placeres helt tæt på skel, uden at det medfører støjproblemer. Det er vigtigt, at din installatør hjælper dig med at finde den rigtige placering.
Brug en lydvæg hvis nødvendigt
Er du nødsaget til at placere din varmepumpe tæt på skel, bør du måske opsætte en lydvæg, som dæmper lyden. Lydvæggen kan man typiske lade gro til med stedsegrønne planter, som dermed også tjener som en varmepumpeskjuler.
Artiklen er oprindeligt fra april 2021. Den er senest opdateret den 24. maj 2022.