Tre krav til varmepumpen
Der er typisk tre grunde til, at varmepumpen ikke fungerer efter hensigten og ikke giver den ønskede varme eller omvendt giver en uønsket efterregning på el:
– Den har ikke den rigtige størrelse til jeres behov.
– Den er ikke god nok.
– Den er installeret forkert.
Skal I have en pumpe i den rigtige størrelse til jeres behov, skal der være fuldstændig styr på jeres varme- og energiforbrug.
Tjek forbrug og muligheder for forbedringer
Derfor skal du samle olie- eller gasregninger for de sidste tre-fire år. Gør også op med jer selv, om varmeforbruget behøver at være så højt – er der uisolerede tage, mure, vinduer, døre eller andet i jeres hus? Så få styr på den del, før I går over til et nyt anlæg.
Få evt. en energikonsulent til at gennemgå huset
Hele dette arbejde er ganske enkelt grundlaget for at få en varmepumpe i den rigtige størrelse, så brug gerne ekspertisen – en energikonsulent, der kan gennemgå huset og finde eventuelle mangelfulde isoleringspunkter.
Brug en ekspert
Det kan i det hele taget betale sig at bruge eksperterne, så få fat på en vvs’er med det rigtige certifikat, en VPO-installatør. Han eller hun er uddannet til at rådgive jer og montere anlægget, for hvis installationen ikke er rigtigt udført, er hele forarbejdet spildt, og pumpen kommer måske ikke til at virke optimalt.
Når varmepumpen er for lille
Er varmepumpen for lille, viser det sig lynhurtigt på varmen i huset og i sidste ende på elregningen! Så træder den indbyggede el-patron nemlig i kraft for at få varmen op på normalt niveau, og det kan blive rigtig dyrt. Med andre ord: Den besparelse, I havde håbet på, kan blive ædt op af en stor elregning.
Når varmepumpen er for stor
Er varmepumpen for stor, kan det sjældent mærkes her og nu, men systemet fungerer ikke optimalt, fordi kompressoren ikke kan klare de mange start og stop, og den dyre kompressor vil ikke holde så længe. Er I i tvivl om, hvorvidt anlægget er for stort, kan I evt. bede om at få foretaget en test af driftsperioden.
Oliefyret blev skrottet
Pr. 1. april havde 5.000 danskere valgt at bruge tilskudsordningen skrotditoliefyr.dk – dvs. søgt tilskud til at få fjernet oliefyret. Ifølge den opgørelse Energistyrelsen foretog i marts, søgte ca. halvdelen af de dengang indkomne ansøgninger om tilskud til fjernvarmeanlæg.
Sol og varmepumper
10 pct. havde søgt om tilskud til solvarmeanlæg, og de resterende 40 pct. havde søgt om tilskud til varmepumper: Heraf har ca. 25 pct. søgt om tilskud til jordvarmeanlæg og cirka 15 pct. til luft til vand-varmepumper. Overføres den fordeling til de nye tal, vil det sige ca. 2.000 ansøgninger til varmepumpeanlæg. Der er helt bestemte krav, der skal være opfyldt, før man kan få tilskud. Varmepumpen skal fx være miljømærket.
Der er tre former for varmepumper:
– Jordanlæg
– Luft til vandanlæg
– Luft til luftanlæg
HUSK: Det kan være fristende for gør det selv-folket at give sig i kast med monteringen selv, når der står et luft til luftanlæg til billige penge i et byggemarked. Men lad være! Det er faktisk ulovligt at montere den slags anlæg selv.