Vedligeholdelse af varmepumpe: Dette må du selv gøre – og dette skal du holde dig langt fra

Har du en luft til luft-varmepumpe, skal den renses, tjekkes og passes regelmæssigt, ellers bruger den alt for meget strøm. Noget af det kan du selv gøre, og andet skal den autoriserede montør tage sig af.

varmepumpe

En af de gode ting ved en varmepumpe er, at den ikke behøver så meget vedligeholdelse. Den har derimod brug for jævnlig rengøring, og det er noget, du selv kan gøre.

Rengøring af filtre i varmepumpens indedel

I alle luft til luft-varmepumper sidder der filtre i indedelen, som luften passerer igennem, før den bliver varmet op. Filtrene skal altid være rene. Det er forskelligt, hvor tit de skal renses. Har du hund eller brændeovn, skal de måske renses to gange om ugen. I andre hjem er det nok hver 14. dag eller en gang om måneden.

Det mest effektive er at vaske filtrene i opvaskemaskinen. Alternativt kan de støvsuges eller vaskes under vandhanen.

Rengøring af Filter varmepumpe
Filteret i varmepumpen bør renses jævnligt, og det kan du selv klare. Foto: Getty Images

Rengøring af lameller

Når du åbner skjoldet på indedelen af varmepumpen, er der også rækker af tynde metalplader – lameller. De bliver varme – og luften bliver opvarmet, når den passerer imellem dem.

Det er afgørende, at lamellerne er rene, så luften uhindret kan passere. Støvsug dem grundigt en gang om måneden. Tjek også udedelens lameller for snavs, blade og lignende.

Læs også: Varmepumpeskjuler: skjul din varmepumpe og forskøn huset

Årligt eftersyn af varmepumpen – lovpligtigt eller ej?

Hvis din luft til luft-varmepumpe indeholder mere end 1 kg kølemiddel, er det et lovkrav, at den efterses mindst 1 gang årligt af en autoriseret montør. Indeholder den mindre kan du i princippet godt springe eftersynet over.

Dog er det en rigtig god idé at få en autoriseret montør til at efterse din luft til luft-varmepumpe alligevel, da du dermed sikrer, at den kører optimalt. Energistyrelsen anbefaler, at du aftaler ét årligt eftersyn med en montør.

Er du i tvivl om, hvor meget kølemiddel din varmepumpe bruger, kan du finde oplysningerne på varmepumpens typeskilt. Vær i øvrigt opmærksom på, at selvom der står, at den fx kun indeholder 970 gram kølemiddel, er der også kølemiddel i rørforbindelserne. Den vil derfor indeholde mere end 1 kg kølemiddel og skal derfor tjekkes årligt.

Aftal et årligt eftersyn med en autoriseret montør. Foto: Getty Images

Eftersynet af varmepumpen bør indebære:

  • Indedelen efterses og renses. Er lamellerne snavsede, bliver de vasket. Det kan ofte gøres, mens indedelen bliver siddende på væggen. Hvis de er meget snavsede, skal hele indedelen tages ned og skilles ad.
  • Udedelen efterses og renses.
  • Kølemidlet tjekkes og skal evt. efterfyldes. (Varmepumper, der ikke er monteret korrekt, skal af og til efterfyldes, og den utætte installation skal udbedres)
  • Varmepumpens ydelse tjekkes, og dermed kan montøren vurdere, om varmepumpen kører optimalt.
  • Hvis du er generet af støj, så undersøg i forbindelse med service, om motoren til indedelens blæser er slidt eller defekt. (Måske vil rensning afhjælpe problemet)

Prisen på eftersyn af varmepumpe

Et serviceeftersyn koster typisk mellem 1.000 og 2.000 kroner. Hertil kommer evt. betaling for ekstra kølemiddel. Hvis du aftaler et årligt eftersyn med montøren, kan prisen ofte forhandles ned.

Bed montøren tjekke, hvordan varmepumpen afrimer

I nogle luft/luft-varmepumper er der monteret et elektrisk varmekabel i udedelen, som automatisk slår til ved 2 grader og dermed bruger op til 70 watt døgnet rundt hele vinteren. Det er lavet til store minusgrader som fx i Sverige – men er ikke nødvendigt under danske forhold – og kan være et dyrt bekendtskab.

Forskelligt hvor mange kW varme der skal til

Hvis varmepumpen ikke varmer nok eller ikke fordeler varmen godt nok, er den måske ikke stor nok til at varme huset op. Afhængig af isolering og rumfordeling i dit hus er det meget forskelligt, hvor mange kW der skal til at varme dit hus op.

Overvej evt. at flytte indedelen, så den blæser mere direkte hen mod trappen eller døre til andre rum. Det kræver en autoriseret montør at flytte den, fordi der er kølemiddel i rørene. Dels kan udslip forurene. Dels kan selv den mindste fugt i rørene betyde, at varmepumpen ikke varmer optimalt, ligesom det kan skade kompressoren.

Varmepumper i snevejr

Hvis udedelen af varmepumpen er placeret et sted, hvor sneen sætter sig på lameller og filtre, kan det være en god idé at montere en varmepumpeskjuler til udedelen. Det er også muligt at montere udedelen højere oppe, hvor sneen ikke fyger så meget. Udedelen skal altid have fri luft omkring sig. Varmepumpens afrimningsfunktion skal selv smelte sneen, men er udedelen allerede dækket af sne, skal du børste det forsigtigt af med en kost.

Ajourført september 2023

Mest læste artikler