Der er sket store fremskridt i salget af varmepumper de seneste par år. Det gælder både de vandbårne varmepumper såvel som luft/luft-varmepumper. Det er godt nyt i forhold til at nå klimamålene inden 2030.
Rekordhøjt antal solgte varmepumper
Ifølge tal fra Energistyrelsen er der det seneste år solgt hele 19.179 vandbårne varmepumper. Det er 56 % flere end samme periode året forinden. Derudover er der solgt hele 51.000 luft/luft-varmepumper, hvilket er en stigning på cirka 21 %.
– Tallene stemmer meget godt med vores forventninger til markedet. Det er udtryk for den store efterspørgsel, der er på varmepumper. Samtidig er det ekstremt positivt, at statistikken nu dokumenterer, at vi er kommet godt i gang med de mange konverteringer af olie- og naturgasfyr, der er behov for de kommende år, siger Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der er landets tredjestørste arbejdsgiverorganisation og repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.
Bygningspuljen har sat skub i salget
Bygningspuljen har bidraget til, at salget er steget så markant. Tilskuddet fra puljen kan nemlig medvirke til at gøre en uoverskuelig udgift mere spiselig. Derudover har de, der ikke har fået del i Bygningspuljen, kunne drage nytte af det ekstra store håndværkerfradrag, der har været stigende de seneste par år.
Du kan stadig nå at få tilskud
I skrivende stund er der stadig 50 millioner kroner tilbage af de 340 millioner i septemberpuljen, som er den sidste ansøgningsrunde i år. Så overvejer du at udskifte din opvarmningsform, kan det være, at du bør slå til og ansøge netop nu.
Energistyrelsen har nemlig meldt ud, at de enkelte tilskud til de mange forskellige energiforbedringer bliver mindre fremover. Både hvad angår de enkelte tilskud til husejerne og det samlede beløb i puljen. I 2021 har puljens samlede beløb været på sit højeste med 675 millioner kroner, der fordeles blandt de danske husejere efter først-til-mølle-princippet. Dette beløb falder årligt frem mod 2026, hvor der kun vil være 200 millioner kroner at få del i.
Derudover skrumper håndværkerfradraget formentligt med næsten 50 %. Dermed går fradraget fra sit højeste i 2021 på 25.000 kroner til 12.900 i 2022. Så det kan være en god idé at sætte skub i dine energioptimerende husprojekter, tidligere end du havde regnet med.
Læs også: Varmepumpe – sådan får du varmen til at fordele sig til alle rum
Lodret jordvarme – få vertikal jordvarme uden at grave haven op
Fordele med en varmepumpe
Uanset hvilken varmepumpe du vælger, er der flere fordele ved at installere en varmepumpe i dit hjem. Varmepumpen bruger kun 25 % af den elektricitet, som en almindelig el-radiator bruger, så du sparer også penge på elregningen. Derudover kører anlægget af sig selv, kræver minimum af vedligehold, og det udleder mindre CO2 end opvarmning med olie og naturgas.
Stadig behov for udskiftning af opvarmningssystemer
På trods af den positive udvikling i salget af de mere klimavenlige varmepumper, er der fortsat behov for at udskifte 30.000 olie- og gasfyr årligt for at nå den politiske målsætning om at nedbringe CO2-udledningen med 70 procent. Her er det typisk luft-vand-varmepumper og jordvarme der sammen med fjernvarme vil erstatte de mange olie- og naturgasfyr.