Den ultimative guide til Danmarks blomsterparker og botaniske haver

Skal du holde ferie i Danmark, så tag en tur rundt i landet og bliv inspireret til din egen have i Danmarks flotteste blomsterparker og botaniske haver. Læs guiden her.

1, Væksthusene og Botanisk Have i Aarhus

Botanisk Have i Aarhus er anlagt i et kuperet terræn, hvor der både er vidtstrakte

plæner med store fritstående træer og små, intime, grønne rum. Igennem hele haven løber et vandløb, som danner tre søer og løber videre ned gennem Den Gamle By og dens kanaler. Rundt om i haven står borde og bænke, hvor man kan nyde sin medbragte mad.

I Botanisk Have finder man også Væksthusene. Væksthusene indeholder næsten 2.000 plantearter fra hele verden. I Væksthusene får du en fortælling om planter, klima og forholdet mellem mennesker og natur rundt omkring i verden.

I Middelhavshuset kan du opleve former, farver og dufte på planter fra områder med middelhavsklima.I Ørkenhuset kan du opleve planter fra subtropiske ørkener i Amerika og Afrika, hvor planterne er tilpasset stærk tørke. De har ofte opsvulmede blade og stængler, hvori der kan oplagres vand når det regner,. Mange af planterne er dækket af et vokslag, der mindsker udtørring, og torne der forhindrer dyr i at spise af dem.

I Tropehuset kan du blandt andet se mange kulturplanter som kakao, vanilje og sukkerrør, du kan se, hvordan ris dyrkes og hvordan de hurtigtvoksende lianer og slyngplanter snor sig omkring udsigtstårnet.

Du kan læse mere om priser og åbningstider her.

I Botanisk have i København kan du blandt andet opleve et kæmpe udvalg af kaktusser. Foto: Anders Schulz, Statens Naturhistoriske Museum

2, Botanisk Have i København

Botanisk Have i København rummer Danmarks største samling af levende planter og den største samling af præserverede planter i herbariet. Tilknyttet haven er også en spritsamling, en nyttesamling, en vedsamling og en frøsamling.

Haven danner året rundt rammen om vekslende udstillinger og aktiviteter.

I Palmehuset kan du opleve eksotiske og sjældne planter, som vokser i forskellige tropiske og subtropiske miljøer. Her kan du blandt andet opleve kæmpe bambus, store palmer spektakulære blomster og kødædende planter.

Du kan desuden besøge Sukkulent- og kaktushuset med planter i alverdens størrelser og former samt Sommerfuglehuset, hvor du i sommermånederne kan opleve levende sommerfugle.

Du kan læse mere om priser og åbningstider her.

Den Kreative Have ved Horsens er fyldt med smukke farver og har mange rum, hvor man kan nyde en stille stund. Foto: Jørgen Brøchner

3, Den Kreative Have, Horsens

Der er meget at se på for haveelskere i Den Kreative Have, og du kan sagtens lade dig inspirere til nye projekter i din egen have, for alle materialer og planter i haven er valgt ud fra danske muligheder.

I haven finder du 4 japanske pagoder i de traditionelle røde og grønne farver med masser af træskærearbejder fra østen.Her kan du sidde og nyde haven fra forskellige vinkler.

Det særlige ved en japansk have er, at der udnyttes elementer fra den japanske natur – her udnyttes materialer fra den danske, men med et håb om, at skabe den ro der findes i den japanske meditationshave.

Haven har mange forskellige rum, og du kan nyde havens mange smukke farver, som kommer fra de smukke buske og træernes bladpragt – ikke mindst de ca. 50 japanske ahorn er med til at sætte kolorit på billedet. Dertil kommer ca. 70 formklippede træer og buske, klippet i japansk bonsai manér.

Boligmagasinet Bo Bedre kårede for nogle år siden Den Kreative Have som en af Danmarks flotteste haver i privat regi.

Du kan læse mere om priser og åbningstider her:

Haven i Hune byder på mange forskellige haverum, hvor haveejere kan lade sig inspirere. Foto: Haven i Hune.

4. Haven i Hune, Blokhus

I det normalt så barske miljø, som man finder ved Blokhus, i et område, som tidligere var en klitplantage, er det lykkes maleren Anne Just og hendes mand arkitekten Claus Bonderup at skabe en frodig paradishave.

Haven, som er på 7.500 m2, byder på mange forskellige haverum, som hver især giver en helt særlig oplevelse.

I haven er der tusindvis af stauder, smukke træer og kreative udsmykninger. I haven finder du desuden et vandbassin med springvand, skulpturer og arkitekttegnede huse. Dertil kommer den fantastiske Rosenhave, hvor du finder de mange smukke og velduftende roser.

Du kan også besøge havens atelier, hvor der er en permanent udstilling af Anne Just’s malerier og keramik. Og så er det også muligt at få en dejlig kop kaffe i havens kaffehus.

Du kan læse mere om priser og åbningstider her.

Der er store oplevelser i vente for alle haveelskere i Birkegårdens Haver. Foto: Birkegårdens Haver.

5. Birkegårdens haver, Ruds Vedby

Birkegårdens Haver byder på hele fem forskellige haver. Den dansk/engelske have er 7.000 m2 og en fantastisk farveoplevelse året rundt. Om foråret er højdepunktet de smukke tulipaner og de imponerende rhododendron. Om sommeren er det de farvestrålende sommerblomster og roserne, og om vinteren georginerne.

Den Japanske have, som er på i alt 10.000 m2, er helt originalt opbygget med sten, lygter, klippede træer, ventehuse og pavilloner, hvor du kan sidde i skyggen og nyde haven.

Præriehaven starter sin blomsterpragt i juni, med et væld af stauder, og er flot helt hen i oktober med sine elegante græsser og frøstande.

Klosterhaven er for dig, der er interesseret i krydderurter og lægeurter. Her er der 16 højbede fyldt med urter og med et romantisk springvand i midten. De forskellige højbede har information (på dansk) om urternes anvendelse i middelalderen og i dag.

Permahaven blev påbegyndt i foråret 2012 og er på 2.700 m2. Haven er en selvforsyningshave, hvor der dyrkes frugt og grønt ud fra permakulturprincipperne. Permakultur betyder vedvarende kultur og er et designsystem, der bygger på; omsorg for naturen, omsorg for menneskene og fair fordeling af ressourcerne.

Du kan læse mere om priser og åbningstider her.

I Gavnø Slotspark kan du hvert år opleve den smukke liljefestival.Foto: Gavnø Slot.

6. Gavnø Slotspark

Gavnø Slotspark er én af Danmarks smukkeste haver med mere end 500.000 blomsterløg, en romantisk rosenhave med en unik rosenlabyrint. I slotsparken finder du desuden skulpturer og monumenter samt sjældne arter af planter og træer.

Slotsparken blomstrer på smukkeste vis helt hen til efteråret. I maj måned kan landets største Tulipanfestival beskues, hvor førende danske og udenlandske løgavlere viser såvel nye som gamle løgsorter. I august måned er parken hjemsted for Danmarks nye liljefestival, hvor et fyrværkeri af farver og dufte møder gæsterne.

I Sommerfugleland flyver eksotiske sommerfugle frit i det tropiske klima og i gedeanlægget kan børnene komme helt tæt på de søde afrikanske bjerggeder. Lad børnene gå på sørøvertogt i piraternes fodspor med Gavnøs skattejagt eller lad dem folde sig ud på parken store Piratlegeplads.

Udover slotsparken er det muligt at besøge Gavnø Slot og klosterkirke. Gavnø slot er hjem for en stor samling af antikviteter og Nordeuropas største private malerisamling med godt 1.000 malerier som repræsenterer et bredt udsnit af Europas malerkunst i den 16. 17. og 18. århundrede, heriblandt Nordens ældst bevarede portrætter.

Du kan læse mere om priser og åbningstider her.

7, Rosenhaverne, Valbyparken

I Valbyparken ved København finder du Rosenhaven. Denne have er ganske unik og består af cirka 12.000 rosenplanter, som blomstrer og dufter hen over hele sommeren.

Der er forskellige stauder, der danner bund under roserne, og det er med til at forstærke blomsteroplevelsen. Rosenhaven er 140 meter i diameter og dækker et område på mere end 1,5 ha.

Rosenhaverne er altid åbne, og der er gratis adgang.

Mest læste artikler