Det kan du opleve i Nordjylland

Toppen af Danmark byder blandt andet på vild natur, hyggelige byer, alt godt fra havet, Nordens eneste museum for papirkunst og brede badestrande.

Gastronomi

Jomfru­hummere, sydesalt, fisk, urter, bjesk, vildt… det er ikke svært at spise og drikke godt i Nord­jylland, og der er forskellige mad­festivaler året igennem, hvor især havets råvarer er i centrum.

Der er også mange bryggerier i Nordjylland­, og i Frederikshavn og Aalborg­ kan du tage på ølvandring og smage nogle af de mange typer øl, som brygges længst mod nord.

Læs mere her.

Foto: Toppenafdanmark.dk

For børn

Nordsøen Ocea­n­arium er Nordeuropas største oceanarium og kan blandt andet prale med en klumpfisk og nogle af de eminente jægere, som Nordsøen er hjemsted for – ikke mindst sæler, som du kan opleve blive fodret. I alt rummer akvarierne 7.000 fisk og 6 millioner liter vand, og der er aktiviteter for både mindre og større børn.

Læs mere her.

Foto: Nordsoenoceanarium.dk

Kultur

En af de nyeste kulturoplevelser­ i Nordjylland er Center for Papirkunst, som er Nordens eneste museum af sin art. Her kan du blandt andet opleve papirkunstneren Bit Vejles overvældende­ papirklip. Hun videref­ører den ældgamle kinesiske kunst psali­grafi, hvor man så at sige bruger saksen som pensel – en teknik, som H.C. Andersen også benyttede sig af.

Publikum kan selv prøve kræfter med at skabe kunst i papir ved at folde, rive eller klippe, og skiftende udstillinger viser papirets mange muligheder.

Læs mere her.

Foto: Wikimedia

Natur

Nordjyllands natur er noget af det vildeste­, som Danmark kan byde på, og ikke mindst Nationalpark Thy er rig på oplevelser. Det er især de store klit­heder­­, der gør nationalparken til noget helt særligt i dansk natur­.

Læs mere her.

Dertil kommer de tre steder, som Nordjylland har med i Danmarks Naturkanon: Lille Vildmose, Skagen­ med Råbjerg­ Mile samt kysten ved Svinkløv med Fosdalen­, hvor der hersker en næsten regnskovsagtig frodighed – en skarp kontrast til kysten. 

Læs mere her.

Foto: Nationalparkthy.dk

Bonus

Skal det kildre i maven af at komme højt til vejrs, er Cloostårnet i udkanten af Frederikshavn et godt bud. Fra toppen, som er 160 meter over havet, er der i klart vejr en forrygende udsigt over store dele af Nordjylland.

Læs mere her.

Mest læste artikler