DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Bliv fascineret af naturens enorme kræfter

I Nordjylland er havet og kysterne virkelig i spil. På Grenen, Danmarks nordligste punkt, kan du stå med et ben i hvert sit hav.

 

Hvor lyset drager

Nærheden til havet kaster et særligt lys over området, som både før og nu har trukket kunstmalere og andre kreative sjæle til – og dem kommer man ikke udenom.

De berømte skagensmalere P.S. Krøyer samt Michael og Anna Ancher kan opleves på Skagens Kunstmuseer, men derudover kan du opleve en sand vrimmel af små kunsthåndværkere og gallerier på en tur rundt i området. Især i Lønstrup, Tversted, Løkken og Sæby folder kreativiteten sig ud, og de lokale kunstnere byder tit indenfor til specielle arrangementer.

Hyggelige bymiljøer

Sæby og Lønstrup har begge masser af charme og miljø, og det samme vil man opleve på en slentretur gennem Hjørrings og Frederikshavns gamle bydele. Begge byer byder også på gode shoppingmuligheder – lige fra gågadens hyggelige specialforretninger til shoppingcentrenes palette af fristelser.

Barske og milde kyster

I Toppen af Danmark er du aldrig langt fra havet, men der er en verden til forskel, om du tager mod vest eller mod øst. I vest er det Nordsøen, der hersker. Her er det fascinationen af naturens enorme kræfter, der drager. Her kan du virkelig blive blæst igennem og lytte til havets musiske brusen. Her er vidder og højt til himlen, fantastiske strande – og heldigvis også mange stille dage, hvor du trygt kan springe i bølgerne. Ved Løkken er perfekte forhold til både surfing og paragliding.

Fra toppen af fyret på Rubjerg Knude er udsigten enestående, men skynd dig for havet æder sig ind på fyret, der nok bliver bølgernes bytte indenfor de næste 10-15 år. På et besøg ved Rubjerg Knude kan du tage på tur med en naturvejleder og høre den spændende historie om vestenvindes kræfter og områdets barske natur.

Tager du mod øst venter noget mildere forhold – i Frederikshavn sågar en palmestrand. Her er mindre gang i bølgerne, og vandet bliver ikke så hurtigt dybt, så her er ideelle forhold for sjov og familiehygge. Og er du til ”skattejagt”, er der gode chancer for at finde rav på disse kanter.

Besøg Europas største vandreklit

Inde i landet kan du besøge Råbjerg Mile, der med et areal på 40 kvadratkilometer, er Europas største vandreklit. Den vandrende sandkasse rummer fire millioner kubikmeter sand og bevæger sig 15 til 20 meter om året på tværs af Skagen Odde. Det er storslået natur og en fascinerende oplevelse at befinde sig midt i denne danske ørken med udsigt til sand så langt øjet rækker. 

Uanede muligheder for de aktive

Er du til aktiv ferie, er der mange muligheder på Toppen af Danmark, for her er flere golfbaner (også til dem, der spiller minigolf), kano- og kajakvande, fiskemuligheder både til havs og fra kysten, afmærkede vandre- og cykelruter samt flere udfordrende MTB-spor.

Sidste nyt!

12. maj åbnede Skagen Grå Fyr, der fortæller om områdets mange trækfugle.

Læs mere på www.toppenafdanmark.dk eller se online-magasin.

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler