Nu kommer frosten: Sådan sikrer du sommerhuset

Salget af sommerhuse er steget markant i 2020, og de mange nye sommerhusejere går nu deres første vinter i møde. Læs mere om, hvordan du kan gøre sommerhuset klar til vinterens kulde og frost her.

For den garvede sommerhusejer er november lig med årets sidste tur i sommerhuset for at gøre huset klar til vinterens kulde. Helt nye sommerhusejere er derimod måske ikke opmærksomme på risikoen for at få en vandskade, når frosten sætter ind.

Der må formodes at være væsentligt flere nye sommerhusejere denne november i forhold til tidligere år. Salget af sommerhuse i første halvdel af 2020 var nemlig 54% højere end i samme periode i 2019 – og desuden er det det højeste antal solgte sommerhuse i danmarkshistorien, ifølge tal fra Danmarks Statistik.

– Hos nye sommerhusejere ligger det ikke på rygraden, hvordan sommerhuset gøres klar til at modstå frostvejr. Da ekstraordinært mange danskere i år har købt deres eget sommerhus, sætter vi derfor særligt fokus på, hvordan man undgår frostskader i sommerhuset, fortæller Martin Wamsler, skadechef for bygningsskade i Topdanmark, i en pressemeddelelse.

Sådan undgår du frostskader i sommerhuset

Når en periode med temperaturer omkring frysepunktet bliver afløst af lavere minusgrader, kan vandet i rørene hurtigt fryse til og skabe en frostsprængning. Derudover er der også risiko for frostsprængninger, hvis vandet i rørene står stille, hvis rørene på loftet ikke er isolerede, eller hvis rørene ligger i et rum uden isolering.

Frostsprængte rør er et problem, som nye sommerhusejere ofte ikke er opmærksomme på. Problemet kan dog undgås med et par enkle tiltag.

– For at undgå frostsprængninger råder vi altid til at have lidt varme på i alle sommerhusets rum i løbet af vinteren og samtidig sørge for at lukke for vandet og ikke mindst huske at tømme rørene for vand, fortæller Martin Wamsler.

Sådan forebygger du frostsprængninger

Med disse enkle råd kan du forebygge frostsprængninger i dit sommerhus:

  • Luk for vandet ved hovedhanen og tøm alle vandrør.

  • Sørg for tilstrækkelig opvarmning af sommerhuset, så alle rør holdes frostfrie.

  • Sørg for at frostsikre toilettet og kom miljøvenlig frostvæske i alle afløb.

  • Aflås målerbrønden (hvis det er muligt), så stophanen ikke kan åbnes.

  • Tøm vaske- og opvaskemaskine for vand.

Læs om flere gode tips til, hvordan du kan gøre sommerhuset vinterklar her.

Mest læste artikler