Sådan gør du dit sommerhus klar til sæsonen

Sommerhussæsonen er over os, og du skal derfor være ekstra opmærksom på vedligeholdelsen. Især kloakker og brønde skal ses efter for at undgå dyre og ubehagelige overraskelser, lyder det fra kloakekspert.

Om du selv bruger sommerhuset det meste af tiden, eller du lejer det ud, går vi i den kommende tid ind i højsæsonen for slitage på danske sommerhuse. 

Derfor er det som sommerhusejer en god idé at huske vedligeholdelsen, inden sæsonen for alvor går i gang, og inden de ubehagelige og ofte dyre overraskelser spolerer ferieidyllen. 

“I ferieperioden belastes kloakker og skjulte rør meget mere end sædvanligt, og vi ser mange, der ikke får klaret vedligeholdelsen i tide. Derfor sker skaden ofte på det mest ubelejlige tidspunkt, hvilket let kan ødelægge en ferie,“ lyder det i en pressemeddelelse fra Robbin Lyth Stabell, Area Sales Manager i Norva24, der er udbyder af kloakservice.

Norva24 råder derfor sommerhusejere til at give sommerhuset et grundigt renoveringstjek og følge disse fem råd, inden de første gæster melder deres ankomst. 

Fem råd: Sådan sikrer du dit sommerhus

Robbin Lyth Stabell fra Norva24 giver her sine fem bedste råd til, hvordan du bedst muligt sikrer dig mod ubehagelige og bekostelige overraskelser midt i ferieidyllen.

Tøm din køkkenbrønd 

Problemer med en stoppet køkkenbrønd opdages som regel først, når det er for sent. Første tegn er, at vasken stopper til, eller at opvaskemaskine standser og samtidig sender vand op i vasken. Kommer problemet så langt ud, er den eneste løsning at tilkalde en slamsuger. Du skal som hovedregel tømme din køkkenbrønd mindst én gang om året.

Rens sivebrønde og sivedræn jævnligt

En sivebrønd filtrerer spildevandet fra sommerhuset, og leder det ud på grunden under jorden. På den måde kan det rene vand trænge ned i grundvandet. Som husejer skal du huske at få renset og tømt din sivebrønd mindst en gang årligt. 

Tjek dine nedløbsbrønde

Vær opmærksom på, om dine nedløbsbrønde er tilstoppede. Nedløbsrøret fra tagrenden ender i en nedløbs- eller sandfangsbrønd, der ikke må være fuld af slam og snavs i bunden. Du bør rense brøndene en gang årligt.

Tjek din samletank 

Samletanken er en stor og lukket beholder, der samler spildevand fra sommerhuset. Tanken er placeret under jorden, og vandet fra tanken løber ud gennem et markdræn. Den bliver hurtig fyldt, hvis I er mange personer i sommerhuset, og renses tanken ikke regelmæssigt, stopper den til. Løsningen er at få den spulet af en fagmand.

Rens vandlåse og fjern skidt

Når afløb på badeværelset stopper til, skyldes det ofte, at sæberester, hår, papir eller andet skidt sætter sig fast. Det kan være i brusekabinen eller i håndvasken. Du bør derfor jævnligt åbne risten eller bundventilen og fjerne skidtet. Husk ved samme lejlighed at rense husets vandlåse, der er placeret under vasken.

Denne artikel er oprindeligt udgivet i juli 2021 og opdateret i forbindelse med påskeferien 2023.

Ugekalender | hvilken uge er det? Kalender med uge nr

Mest læste artikler