Ferieformen silent retreat hitter – se om det er noget for dig

Har du brug for at komme ned i gear, finde dig selv og finde en indre ro? Så er ferieformen silent retreat måske noget for dig. Læs mere her.

Silent retreat er blevet en populær måde at holde ferie på. Læs her, hvad det går ud på, og se om din feriedestination skal byde på mere stilhed end normalt denne sommer. 

Hvad er silent retreat?

Den direkte oversættelse af begrebet silent retreat er at trække sig tilbage i stilhed. Det er en ferieform, hvor den indre eremit har hovedrollen, og hvor dit åndelige selv er i centrum. Der er ofte et spirituelt element med bøn eller meditation og yoga. 

Hvem er det velegnet til?

Det er oplagt at søge silent retreat, hvis man har brug for en kontrast til en hverdag, som føles for fyldt med beslutninger, e-mails, arrangementer og ord. Det er også en mulighed for at komme i dybere kontakt med sig selv og sin plads i verden. 

De fleste silent retreat-steder kræver, at man er offline, og nogle steder må man heller ikke læse bøger eller skrive imens – man skal lære at være i sig selv uden forstyrrelser. Man kan som regel godt tage afsted som par eller  venner; det kan være rart at kunne tale om oplevelserne sammen bagefter. Men flere dages silent retreat er under ingen omstændigheder for børn. Og har man problemer, man tumler med i hverdagen, skal man som minimum sikre sig, at det er et sted, hvor der er kompetent hjælp, hvis man får en krise undervejs. Mange overraskes over, hvor svært det i grunden er at være i sig selv. Men mange fortæller også, hvor meget de har fået ud af det.

Hvor kan du gøre det?

Silent retreat forbindes ofte med Østens spiritualitet, og der er mange steder i blandt andet Thailand og Indien. Men man kan også tage på silent retreat i mange andre lande, inklusive Danmark. 

Hvornår er det bedst?

Når du har tid, lyst og overskud til at være i selskab med dig selv. Hvis der akut venter anstrengende opgaver forude, eller hvis du har personlige problemer, skal du overveje, om det er det rigtige tidspunkt. Silent retreat er ikke et quickfix af stress eller en hurtig genvej til et nyt og bedre dig.

Hvordan gør du?

Du kan begynde med at google mulighederne eller spørge efter erfaringer i din omgangskreds, for eksempel på sociale medier, men det er vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i, hvad reglerne og konceptet er hvert sted. Nogle steder er spartanske med primitiv overnatning og få og små måltider, ofte veganske, og med strenge regler for tidspunkter for meditation, og hvad man må og ikke må under opholdet. Andre griber det løsere an.

Spørg gerne tidligere deltagere – der er ofte anmeldelser online, eksempelvis på TripAdvisor – om deres erfaringer, så du får en bedre fornemmelse af, om stedet og ferieformen er noget for dig. Læs eventuelt også forfatter Niels Lyngsøs bog ‘Stilhed’, som netop handler om hans oplevelser med at gå i silent retreat.

Mest læste artikler