8 tips til en billig ferie i Danmark

Danmark er dejlig om sommeren – men vores priser hører til Europas højeste, så en staycation kan nemt blive en lidt pebret affære. Se her, hvordan du får masser af oplevelser for få penge.

staycation

Staycation: Målt i forhold til mange andre lande vil overnatninger og måltider ofte koste mere i Danmark. Men ved at vælge ferie under hjemlige himmelstrøg har man måske sparet penge til flybilletter eller brændstof til en lang biltur. 

En ferie i Danmark kan heldigvis også sagtens gøres billigt, og her kommer en række tips: 

Staycation – 8 tips

1. Overnatning

For gratis overnatning kan man sove i shelter eller på naturpladser med fri teltning. 

Det kan også være en fin løsning at bytte bolig, for eksempel med familie eller venner i andre dele af landet. Hvis man vil bytte bolig med nogen, man ikke kender endnu, findes der en dansk facebookgruppe, som formidler boligbytte. Den hedder ‘Skal vi bytte hus nogle dage og få en billig ferie?’

2. Mad

En fordel ved boligbytte er også, at man har et køkken til rådighed og selv kan lave mad. 

En anden billig løsning for måltider på farten kan være at gå i det lokale supermarked. Her kan man købe brød, grønt og pålæg til en sandwich eller finde en salat eller pizza, der er lige til at spise. Så kan man vælge en bænk med god udsigt og nyde sin frokost eller aftensmad. 

Mange steder i landet kan man også købe billig takeaway fra restauranter og caféer gennem appen ‘Too good to go’. Her kan man købe overskudsmad, som ikke fejler noget, men som ellers ville blive smidt ud. Sådan spiser vi ofte, når vi er på rejse. 

3. Transport

Togbilletter kan sagtens fås billigt. Hvis man bestiller dem i god tid og rejser uden for myldretiden, kan man købe Orange-billetter hos DSB, som typisk koster under en tredjedel af en almindelig billet. Hvis man gerne vil kunne afbestille turen, så vælg billetten ’Orange Fri, som kan annulleres og tilbagebetales indtil 30 minutter før afgang. Disse koster en smule mere, men er stadig langt billigere end en ordinær billet.

På hjemmesiden Gomore.dk kan man finde et billigt lift i bil. Man går simpelthen ind under “samkørsel” og søger på den strækning og det tidspunkt, hvor man gerne vil rejse. Så kan det være, at nogen allerede kører denne tur og har ekstra plads i bilen. Man betaler lidt for at komme med, men det er langt billigere end at køre selv. 

4. Is

Det kan være en dyr fornøjelse at købe is til hele familien i en isbod. Her kan man spare mange penge ved at købe is i det lokale supermarked. Butikken har ofte en frysedisk, hvor man kan vælge is enkeltvis. En endnu billigere løsning er at købe en kasse med en bunke isvafler eller ispinde af én bestemt type og så deles om dem.

5. Oplevelser

Især om sommeren kan man nemt finde gratis oplevelser i Danmark. Der er musikfestivaler i mange byers gader, Den Kongelige Opera på turné viser gratis opera i det fri, og man kan se udendørs film til Zulu Sommerbio i en lang række byer. De smukke ture i naturen er gratis året rundt. Bibliotekerne er også et godt sted at kigge efter billige arrangementer for både børn og voksne. 

For dyrere aktiviteter kan det være en idé at ønske sig bestemte oplevelser – eller tilskud til dem – i jule- eller fødselsdagsgave.

6. Grej til staycation

Hvis man mangler en sovepose, en strandkjole, regntøj til børnene eller andet til sin ferie, kan man skåne både klimaet og pengepungen ved at købe det brugt. For eksempel gennem Den Blå Avis eller på appen Reshopper, som har en hel masse udstyr, tøj og fodtøj til børn til salg over hele landet. 

7. Total staycation

For en virkelig billig ferie kan man vælge at holde total staycation og simpelthen blive i sin egen bolig. Det kan sagtens være et festligt afbræk fra hverdagen, hvis man vælger at udforske sin egen del af landet og gøre nye ting. 

Man kan søge på nettet efter “gratis oplevelser i (for eksempel) Midtjylland” og få en masse ideer. 

8. Tænk i tidsbesparelse og feriegaranti

Man sparer måske også tid og bekymringer ved at holde ferie i Danmark. Vi bor i et lille land, så på ferie her slipper man typisk for lange rejsedage og for de praktiske foranstaltninger, som en rejse længere væk kan kræve. 

En anden fordel ved at holde ferie i nærområdet er, at den ikke så let bliver aflyst. De seneste år har der indimellem været corona-restriktioner og indrejseforbud i forskellige lande. 

Mens vi var på en af turene til denne bog, indledte piloterne i et stort flyselskab en strejke. 30.000 danskere om dagen fik deres sommerferie aflyst. Dette er selvfølgelig ekstraordinære omstændigheder, men der er bare altid en rigtig god sandsynlighed for, at en rejse til en dansk ø, fjord eller by kan gennemføres – uanset hvad der sker i resten af verden.

staycation forside

Artiklen er et uddrag af den nye bog ‘Staycation i Danmark med børn’. Bogen er skrevet af Nanna Hyldgaard Hansen og udgivet på Muusmann Forlag. Du kan vinde bogen her.

Hvornår er der efterårsferie?

Mest læste artikler