Halloween – uhyggelig fest for børn og voksne

Halloween er over os. Den amerikanske tradition bliver mere og mere populær i Danmark. Har du lyst til at prøve noget nyt til børnefødselsdagen, eller trænger I bare til en fest i den mørke tid, så lav en halloweenfest sammen med ungerne.


<!– –> Indbydelser med gys
For at slå stemningen an kan I lave jeres egne invitationskort. I skal bruge et stykke sort karton pr. indbydelse, hvidt og gult silkepapir, limstift og hvid tusch. Fold kartonet, klip græskaransigt på forsiden, og lim gult silkepapir bagpå, eller klip et spøgelse ud i hvidt silkepapir, som limes inden i invitationen. Skriv på invitationerne me
d hvid tusch. Og eventuelt om I forventer, at gæsterne kommer udklædte.

Genfærdsvand
Ungerne bliver selvfølgelig tørstige af al den gys og gru. Server sodavand forklædt som spøgelser. Klip øjne og munde i sort karton, og lim dem på hvide servietter. Sæt sugerør ned i sodavandsflaskerne, og klip et lille hul i hver serviet, og træk dem ned over sugerørene. Sæt dem på bordet.

Dinglende edderkopper af piberensere
Klip edderkoppens krop i karton, og lav to buede snit til ben. Del en piberenser i fire, og stik de fire stykker gennem snittene. Benene formes. De større børn vil elske et dunkelt rum med dinglende edderkopper, mens de små sikkert vil foretrække gys og uhygge i mindre portioner.

Balloner som græskar
Køb rigeligt med hvide og orange balloner. Pust ballonerne op, og bind snore i til ophængning. På de orange balloner tegnes ansigter med sort tusch. Vikl brun tape omkring ballonernes knuder, så græskarrene får stilk på. Tegn øjne på hvidt silkepapir, og læg et stykke over hver af de hvide balloner. Så får du flagrende spøgelser. Hæng ballonerne op.

Læs på næste side, hvorfor man holder halloween. #br

Lækker gysermad
Maden er ikke så meget anderledes end ved en almindelig børnefødselsdag. Det er mere et spørgsmål om at pynte de gode, gamle klassikere. Bollerne får et lag glasur farvet med sort frugtfarve. Kokosmakronerne
får øjne og munde tegnet med sort glasur. Og lakridssnørebåndene bliver brugt til at binde heksekoste. Lav også bordkort med spøgelser.

Gammel hedensk skik
Halloween fejres den 31. oktober. I USA er dagen en stor begivenhed, hvor børnene klæder sig ud og går fra hus til hus og ‘truer’ med at lave ballade, hvis de ikke får slik. Helt i tråd med vores fastelavn. Dog vil du ikke se søde prinsesser eller nuttede dyrekostumer.

Den hedenske fest blev lavet om til en helligdag
Gaderne befolkes af hekse, genfærd, vampyrer og andre uhyggelige skikkelser. Forklaringen skal findes i England og Nordfrankrig, hvor traditionen stammer fra. De gamle keltere markerede i hedensk tid overgangen til vinter med en tredages fest, der blev brugt til både at mindes de døde og formilde eller indgå skumle aftaler med de underjordiske kræfter. Da den katolske kirke vandt frem, blev den hedenske fest omdannet til en helligdag for kristne helgener og martyrer.

Fra skik til folkefest
Men en del af den oprindelige skik om uhyggelige skikkelser overlevede og blev bragt med over havet, da irske og engelske emigranter satte kursen mod Amerika. Langt hjemmefra blev traditionen holdt i hævd og voksede til den folkefest, som vi kender i dag.
Læs mere om, hvornår og hvordan Halloween kom til Danmark

 

Mest læste artikler