Græskarudskæring – Sådan laver du de smukkeste græskarlygter

Græskarlygter og krukker med glødende farver supplerer havens flotte høstfarver og
sætter et festligt punktum for en dejlig havesæson. Lav ekstra flotte græskarlygter med en boremaskine og forlæng deres levetid med smart trick.

Halloween er lig med græskarudskæring

Græskarlygter er efterhånden ikke til at komme uden om, når haven skifter farve i løbet af oktober, og halloween nærmer sig. Men hvordan er det lige, man udskærer en flot græskarlygte? Og kan man integrere dem på en stilfuld måde i efterårshaven?

Det er der heldigvis råd for med denne guide, som hjælper dig til at lave flotte græskarlygter samt flotte efterårskrukker i sæsonens farver. De sjove, smukke og (u)hyggelige tableauer med græskarlygter skulle gerne gøre haven spændende og personlig til langt ud på efteråret og give lyst til at nyde årets sidste solskinstimer i haven.

Se her, hvordan man laver anderledes græskar udskæringer.

Sådan udskærer du et græskar:

Udskæring af græskarlygter med boremaskine

Græskarlygter med uhyggeligt udskårne ansigter bruges ifølge traditionen til at jage genfærdene på flugt. Den tradition er både sjov og hyggelig for børn i alle aldre, men man bestemmer jo selv, om de skal være uhyggelige.

Græskarlygter lyser flot op i efterårsnatten. Ved hjælp af en boremaskine med et fladbor og et kanellerjern beregnet til at strimle grønsager med, kan man fremstille smukke og anderledes græskarlygter med huller, mønstre og borter.

Sådan bruger du værktøj til at udskære græskar

Se her, hvad man skærer græskar med:

 • Godt grej
 • En stor kniv
 • 

Ske eller iskuglescoop
 • 

Lille cirkelhakke
 • Boremaskine
 • 

Fladbor i flere størrelser
 • Kanellerjern
 • Arbejdstøj
 • 

Skylleskål til fingrene
 • 

Køkkenrulle
 • Atamon


Græskarlygterne udskæreres nemt med et bor.

Skifter du størrelse på bordet, får du et skønt mønster. Se med her.  

Efterårskrukker og græskarlygter

Græskar er perfekte til at give efterårets krukker ekstra glød og struktur. Sæt tilplantede krukker sammen i flotte grupper suppleret med græskarlygter eller bare græskar, hvis du ikke orker udskæringsarbejdet. Du kan have glæde af krukkerne og græskarlygter til langt ud på efteråret, men du skal være opmærksom på, at græskarlygterne klapper sammen, når de får frost.

Giv græskarlygterne selskab af efterårets planter

Når du nu har udskåret flotte græskarlygter, kan du med fordel også skifte sommerblomsterne i krukkerne ud med fx orange krysantemum, glødende prydpeber, giftiggrønne heuchera, mystiske kongebegonier og græsser med næsten sort løv. Så er du godt i gang med et Halloween-tableau.

Som altid, når du starter forfra i krukkerne, skal der ny jord til, så smid både de udtærede 

sommerblomster og den jord, de har vokset i, på komposten. Plant i ny gennemfugtet 

krukkejord, og plant gerne tæt, så krukkerne ser flotte og færdige ud med det samme.

 Planternes vækst er begrænset i det kølige efterårsvejr, så efterårskrukkerne er meget 

nemmere at passe end sommerkrukkerne. Faktisk skal man passe mest på ikke at vande for 

meget. 


Derefter kan du opsætte de flotte græskarlygter sammen med efterårskrukkerne, og du har nu et et halloween-tableau, som kan holde det meste af efteråret.


Græskarlygterne vil pynte ekstra meget, hvis de får selskab af efterårets farver og planter.

Allehelgensaften er lig halloween

Når oktober bliver til november er det halloween – eller på dansk allehelgensaften. Den 31. oktober samles genfærd, hekse og andre uhyggelige væsener nemlig for at håne de helgener, der skal hædres på allehelgensdag.

Læs også: Sådan får du græskarhovedet til at holde længere

Anderledes græskar udskæringer

Du kender det nok. Den konstante nervøsitet for at kniven skal smutte, hvis du lader dit barn skære i græskarret. Græskarstumper, kerner og klistrede tråde alle vegne. Det er hyggeligt at udhule og skære græskarhoveder, men det sviner en del. Hvis du vil undgå rodet eller bare forsøge dig med en ny form for udsmykning af græskar, som i kan lave sammen i familien, så lad dig inspirere af disse smukke mexicanske dødningehoveder fra Klitgaard Crafts.


Foto: Klitgaard Crafts.

Det skal du bruge

 • Et eller flere græskar. Gerne lidt aflange, så de kan få form som et kranie.
 • Acrylmaling.
 • En lille malerrulle.
 • Selvklæbende rhinsten eller farvede falske sten.
 • Lim, hvis stenene ikke er selvklæbende.
 • En japansk sprittusch (UNI-POSCA) til at tegne konturerne op med. Man kan ikke bruge en almindelig sprittusch til at tegne på græskarhoveder med. Så vil farven flyde ud.


Foto: Klitgaard Crafts.


Foto: Klitgaard Crafts.

Der er god inspiration at hente fra Klitgaard Crafts flotte dødningehovede græskar. Alternativt kan du lave en billedsøgning på Google eller via Pinterest, hvor du kan søge efter Mexican sugar scull. Du kan også finde mere inspiration og tips til halloween i form af både dekorationer, græskarudskæringer mm. på idenyts Pinterest.

Ajourført 2. august 2023

Mest læste artikler