3 råd: Det skal du gøre i haven i oktober

Efteråret nærmer sig, og hvis du drømmer om en have fyldt med roser og stauder til næste år, så er det nu, du skal have fingrene i jorden.

Smukke høstfarver

Nu begynder den gyldne tid i haven, hvor træer og buske nærmest kappes om at få de flotteste høstfarver. Det gælder om at nyde det derude, og heldigvis er det samtidig årets bedste plantetid. 

3 råd til haven lige nu 

Efteråret er et oplagt tidspunkt at forfølge nogle af dine havedrømme. Det er nemlig nu, du kan sørge for, at dine planter får den bedste start, når foråret kommer igen. Her er tre gode råd, der gør din have endnu flottere næste år.   

Se Danmarks 10 skønneste forårsblomster

1. Pas på rødderne

Drømmer du om flere smukke roser i din have, er det nu, du kan plante barrodede roser. Rødderne­ skal beskyttes mest muligt mod udtørring, indtil planten er i jorden, så stil rosen i en spand vand, mens du graver et hul stort nok til, at rødderne ikke bliver klemt. Plant rosen, så det fortykkede podested nederst på planten kommer 10 cm under jorden. Ryst planten let, mens du fylder jord i hullet, så der bliver god kontakt mellem jord og rødder, og vand til slut grundigt.

Sådan slipper du for rosensygdomme

2. Sæt hvidløg til næste år

Hvis det er selvforsyning med hjemmedyrkede hvidløg, du sukker efter, er det også nu, du skal i gang. Del sætteløgene i fed, og læg feddene med spidsen opad i 7-8 cm dybe render med 10 cm’s afstand og 30 cm mellem rækkerne. Dæk renderne med jord, så klarer hvidløgene selv resten vinteren igennem og er klar til høst i juli næste år.

3. Lad stauderne stå

Staudebedene begynder at se lidt kaotiske ud, men det er en god idé at udskyde det meste af oprydningen til foråret. Mange staudetoppe ser smukke ud vinteren igennem, ikke mindst når de pyntes med rimfrost eller sne, og de beskytter også den hvilende staude under jorden mod den værste kulde.

Derudover indeholder frøstandene masser af frø, der gør godt på småfuglenes menu, ligesom de danner vinterbolig for mange bestøvende insekter.

Forlæng sensommerhaven med hortensia i krukker og bede

Mest læste artikler