6 geniale projekter til efterårshaven

Efter en tørkeramt sommer er det tid til at sætte skik på haven igen. Her 6 geniale projekter til din efterårshave.

6 geniale projekter til efterårshaven

Sommeren har været god ved os. Der har været rig mulighed for strandture og for at drikke rosé til langt ud på de danske sommernætter.

Men tørken og varmen har også været hård ved haven og det udendørs træværk, ligesom den – måske forståeligt nok – har fået dig til at udsætte nogle af tingene på din to do-liste.

Derfor har vi samlet nogle efterårsprojekter, som kan hjælpe dig med at få matriklen på ret køl igen.

1. Mal det udendørs træværk

Hvis du i løbet af sommeren ikke lige har haft gang i pensel og malerbøtter, er du helt sikkert ikke alene.

“Men netop når træværket har fået meget sol, trænger det virkelig til at få træbeskyttelse, fordi solen har forårsaget udtørringsrevner,” siger Tine Sode, fagekspert i Bolius – Boligejernes Videncenter.

Mal helst efter flere dages tørvejr på en dag, hvor temperaturen er mellem 10 og 25 grader, og luftfugtigheden er under 80 procent. Undgå at male i direkte sollys. Vil du være helt sikker på, at træet er tørt nok, så mål efter med en fugtmåler – fugten i træet skal være under 15 procent.

Sådan gør du

  • Rengør overfladen med grundrens.
  • Skrab løs maling af, og slib evt. efter.
  • Brug grunder på ubehandlet træ. Det beskytter mod alger og svampeangreb.
  • Brug også grunder på træ, der tidligere har været malet, men som nu står renset og slebet.
  • Mal 1-2 dage efter grunding. Grunderen skal have mulighed for at tørre, før du maler med træbeskyttelse. Vælg mellem en heldækkende og en transparent træbeskyttelse alt efter ønske

2. Mal øvrige overflader udendørs

Også her er du lovligt undskyldt – en varm og tør sommer er ikke det perfekte tidspunkt at male pudsede vægge eller trapper af beton, påpeger Tine Sode.

“Malingen tørrer for hurtigt i solen, og måske­­­ brænder malingen af. Derfor er det en god idé at vente, til vejret bliver lidt køligere,” siger fageksperten

Sådan gør du

  • Vælg en diffusionsåben maling, som overfladen, eksempelvis muren, kan ånde igennem – akrylmaling, silikonemaling eller cementpulvermaling.
  • Rens facaden med stålbørste eller skraber, så du undgår at male oven på gammel maling. Det vil lukke overfladen, og risikoen for fugt stiger.
  • Giv overfladen en omgang med grunder, før du maler.

3. Erstat døde planter

Selvom du har grønne fingre, har tørken gjort det svært holde liv i alle havens planter. Det har simpelthen været for tørt. Når tørkeramte træer går ud, er der risiko for, at de vælter i efterårets storme.

“Vi er for sårbare, når vi kun har få træer i haverne til at give skygge til havens andre planter, og når vi ikke har nok blomstrende buske og stauder, som insekterne, herunder bierne, har gavn af. Så det er op på hesten: Tag ud i havecenteret, og find planteskovlen frem,” råder Bolius’ haveekspert Jesper Carl Corfitzen.

Sådan gør du

  • Gennemgå træerne for døde grene, som kan gøre skade, hvis de blæser ned.
  • Udskift buske og træer, der delvist eller helt er gået ud.
  • Træk evt. døde hække og planter op med en lille bobcat, som gør det muligt efterfølgende at indplante en færdighæk.
  • Plant med omtanke, når du planter træer. Undgå de mest vandelskende træer som eksempelvis hjertetræ og birk, og vælg i stedet træer som eg og platan, der har dybdegående rødder.

4. Anlæg et staudebed

Vejret bliver stadig mere ekstremt, hvilket betyder, at vi har brug for beplantning i vores haver, som kan skabe et bedre og mere robust mikroklima i vores boligområde. Derfor vil det være et smart efterårsprojekt ikke blot at erstatte døde, men også at plante helt nye planter.

“Og efter en tør sommer kan det være en god idé med nogle tørketolerante planter, eksempelvis et staudebed,” siger haveekspert Jesper Carl Corfitzen.

Sådan gør du

  • Del og byt stauder med dine naboer, del dine egne stauder, eller besøg din lokale planteskole, og investér i stauder som virginsk ærenpris, hjortetrøst, tidselkugler og solbrud – eller bare nogle af dem.
  • Er jorden meget leret, så udlæg 5 cm sand og 5 cm kompost. Vend det rundt i det øverste jordlag, så jorden bliver mere porøs.
  • Gennemvæd staudernes rodklumper i en spand inden udplantning, og vand det nyanlagte staudebed godt igennem.

5. Spred kompost

Vi bruger for lidt kompost i vores haver, mener haveekspert Jesper Carl Corfitzen.

“Skal vi kunne modstå tørre perioder og samtidig være robuste ved skybrud, skal jorden i haven være rig på humus, og det bliver den med kompost,” forklarer han.

Sådan gør du

  • Læg 5 cm jordforbedring (kompost) ud
    under snart sagt alle planter: under træer, buske, langs hækken og i dine bede.
  • Hold så meget af efterårets haveaffald som muligt på egen jord. Det kan sagtens genbruges i haven som kompost.
Jordforbedring til kartoflerne

6. Køb nye havemøbler

Det lyder måske som en lidt besynderlig timing, men efterårets komme kan være en perfekt anledning til at skifte de slidte havemøbler ud med nye.

Forhandlere af havemøbler bestiller gerne møblerne hjem, så de har mange på lager i foråret og begyndelsen af sommeren, når de fleste køber havemøbler. Efter sæsonen vil de fleste forhandlere gerne have tømt lageret, og derfor sælges havemøbler ofte til halv pris.

Sådan gør du

– Du kan naturligvis besøge din lokale forhandler, men det kan også være værd at kigge online. Der har fx tidligere været gode tilbud at hente på hjemmesider som havemoebelland.dk, trademax.dk og havemoebelshoppen­.dk.

Denne artikel er oprindeligt udgivet på voresvilla.dk og er senest opdateret i september 2022.

Mest læste artikler