De fleste af os, der holder af haver og blomster, nyder også at dele vores glæde med ligesindede på fx Facebook og Instagram. Her får du havefotografens bedste råd til, hvordan du tager bedre billeder – uanset om du har et stort, avanceret kamera eller blot har din smartphone med i haven.
Gå tæt på og i øjenhøjde
En af de allersimpleste måder at gøre sine blomsterbilleder mere interessante på, er ved at tage dem i øjenhøjde med blomsten og gå tættere på, så blomsten også størrelsesmæssigt får lov til at spille en hovedrolle. Med mindre formålet er at vise, hvor mange krokus du har i dit bed, så udvælg dig i stedet en enkelt blomst eller en gruppe, som du går rigtig tæt på, så man virkelig kan se den.

En anden fordel ved at gå i øjenhøjde er, at du får mere dybde i din baggrund (når du ikke bare skyder billedet ned i jorden, men langs med jorden), og at lyset nu kan få mulighed for at skinne igennem blomsten.
Hvis du ikke selv kan komme langt nok ned (det kan fx være svært at komme i øjenhøjde med en erantis eller en nøkkerose), så tag kameraet væk fra øjet, sæt det ned ved siden af blomsten og lad autofokus klare opgaven. Hvis du tager flere billeder, hvor du rykker kameraet et par millimeter hver gang, er der en ret god chance for, at autofokus rammer rigtigt på et af billederne, og resten kan du jo bare slette igen.
Lad lyset skinne igennem blomsterne
Blomster er for det meste transparente i en eller anden grad, og ved at lade lyset skinne igennem dem kan man bedre indfange den lethed, de har. Typisk vil det også give et andet farvespil på billedet. Derfor foretrækker jeg normalt at fotografere blomster i modlys. Det behøver dog ikke at være direkte modlys – det kan ofte give problemer med reflekser – men den samme transparente effekt fås også, hvis lyset kommer mere fra siden.

Effekten forsvinder dog, så snart lyset begynder at oplyse blomsten forfra, også skråt forfra, og som man kan se på billederne af krokus, virker blomsterne meget mere massive, når lyset kommer forfra, lidt som var de støbt i plastik.
Skab en rolig baggrund
Der er ikke noget, der kan forstyrre et billede af en smuk blomst, som en rodet baggrund. Jo tættere du er på blomsten, når du tager billedet, des mere sløret og uskarp vil baggrunden automatisk blive. Selv med kameraet i mobiltelefonen kan du tage billeder med en sløret baggrund, hvis bare du er tæt nok på. Hvis du har et mere avanceret kamera, har du mange flere muligheder for at lege med blænden, så du kan få den dybdeskarphed, der giver det lækreste resultat.

Store kontraster og farvestrålende objekter i baggrunden er også med til at skabe uro, så fjern fx den skrigende pink vandkande eller ryk kameraet lidt, så den ikke kommer med på billedet.
Tænk på forgrund, linjer og dybde
Verden er 3-dimensionel, og selvom billeder jo i sagens natur er flade, fungerer de bedst, når man kan skabe illusionen om, at man kigger ind i en 3-dimensionel verden. Med blomsterbilleder får man en del af dybdevirkningen forærende af den lille dybdeskarphed med den slørede baggrund, men når man fotograferer haver, må man ofte ty til andre virkemidler.

En mulighed er at sørge for, at der er en forgrund, som kan være med til at indramme billedet eller skabe perspektiv ved at vise størrelsesforskellen mellem det, der er tæt på i forhold til det, der er længere væk. En anden mulighed er at bruge linjer, der kan guide blikket ind i billedet. Det kan fx være ned langs en havesti. Ligesom med baggrunden er det også vigtigt at vælge en rolig forgrund, der ikke trækker fokus væk fra det, der er væsentligt i billedet, men tværtimod er med til at understrege det.
Træk motivet væk fra centrum
Det giver mere dynamik i billedet, hvis motivet ikke befinder sig lige i centrum. En god huskeregel er at placere motivet i det gyldne snit eller ca. en 1/3 fra toppen (eller bunden) og ca. en 1/3 fra kanten.
Hvis du tager et billede af en blomst, der vender hovedet lidt mod højre, så sørg for at placere den til venstre, så den ”kigger ind” i billedet og ikke ud af billedet.
Men ingen regler uden undtagelser, så prøv dig frem og find ud af, hvad der fungerer bedst i lige netop det billede.

Brug det bløde lys morgen og aften
Selvom vi sikkert alle sammen sætter pris på højt, klart solskinsvejr, så er det hårde lys midt på dagen sjældent særligt flatterende på billeder, fordi kontrasterne bliver så hårde.
Det bløde lys i dagens første og sidste timer gør sig langt bedre. Det har desuden den fordel, at lyset i højere grad kommer fra siden end ovenfra. Det tegner konturer og former i haven bedre og gør det lettere at tage billeder, hvor solen skinner igennem blomsterne.

Opgradér til et godt kamera – og øv dig!
Der er ingen tvivl om, at et godt kamera giver mange flere muligheder. Hvis du ønsker at opgradere fra mobil-kameraet og gerne vil tage blomsterbilleder, så sørg for at få et kamera, der også kan tage makro-billeder (så du kan gå rigtig tæt på motivet).
Hvis du er ude efter et lommekamera, så sørg for, at det har en makrofunktion.
Hvis du går efter et større kamera, hvor du kan skifte objektiver, er det objektivet, der skal kunne tage makro-billeder. Den allerbedste måde at blive en god havefotograf på er dog at komme ud i haven og tage en hulens masse billeder.
Denne artikel er oprindeligt udgivet på voresvilla.dk og flyttet til idenyt.dk efter 2018.