10 planter, urter og grøntsager du skal plante i maj måned

Der er altid noget at lave i haven, uanset hvilken måned vi befinder os i. Her har vi samlet nogle af de ting, du kan lave i maj måned - eller rettere nogle af de ting, du kan plante og dyrke i maj måned.

1. Agurk (Cucumis sativus)

Agurker er en af de grøntsagsplanter, der er vidunderlige at dyrke selv. Hjemmedyrkede agurker smager fantastisk.

Du kan enten vælge at købe planterne eller så dine egne frø.

Hvis du beslutter dig for at plante dine egne frø, skal du forkultivere dem indenfor i midten af april, i små potter på 8 – 10 cm. Frøene spirer ved 22 – 25 grader og du skal dække potterne til med plastik.

Når planten har fået omkring 3 store blade, er den klar til at blive plantet ud. Dette vil tage omkring en måned, og planten kan altså plantes ud i drivhuset midt i maj.

Læs mere: Få succes med drivhuset ved at følge disse gode råd

Agurkeplanter i drivhuset

2. Anemone (Anemone – nemorosa, coronia, blanda)

Anemonen er en meget kendt, fin og lille blomst, de fleste kender til og værdsætter. Der findes mange forskellige anemoner, men den nok mest velkendte i Danmark, er den hvide skovanemone (Anemone nemorosa).

De overordnede kategorier vi kender inden for haveanemoner er balkananemoner (forårsblomstrende) og de franske anemoner (sommerblomstrende).

Der er stor forskel både i udseende og vækst på de to typer anemoner, og derfor skal de også behandles og plejes meget forskelligt. De anemoner, der skal sættes i starten af maj er de franske anemoner.

Læs mere: Sådan får du en smuk skovbund af anemoner i dine blomsterbede

Anemoner i haven

3. Kruspersille (Petroselinum crispum)

Du får en helt fantastisk og tidlig persille, hvis du dyrker den selv. Hvis du vil dyrke persillen på friland, skal du så dem ud i marts.

Hvis du gerne vil holde lidt ekstra øje med persillen, kan du forkultivere frøene inden du planter dem ud, gerne 3-6 uger inden, da det kan tage lang tid for frøene at spire. Så frøene i riller, i en bakke og udplant planterne enkeltvis, når vejret er til det i maj.

Persillen trives bedst hvis du tynder ud i jorden, når planten har vokset sig lidt større. Tynd ud til ca. 10 cm mellem hver persilleplante. De små planter, du fjerner, kan sagtens tages med ind og spises.

Læs mere: Sådan får du succes med persille i din køkkenhave

Frisk persille i køkkenhaven

4. Dahlia eller georginer (Georgine)

Dahlia er smukke og farverige blomster, der uden tvivl vil bringe en masse liv og farver ind i din have. Dahlia knoldene skal forkultiveres i april, hvor de, efter at have ligget i blød nogle timer, placeres lyst og lunt i fugtig spagnum. Sidst i maj er det tid til at plante knoldene ud i haven.

Sørg for at ukrudtet er væk, før du planter dine nye dahlia knolde, og vend jorden ned til 30-40 cm dybde, så den bliver løs og porøs. Plant knoldene med 50-90 cm afstand mellem hinanden. Plantehullerne skal være så dybe, at planten har meget god plads til at vokse på. Dæk til med ca. 10 cm jord.

Læs mere: Sådan planter og dyrker du dahlia, så de blomstrer som en drøm

Dahlia eller georgine i haven

5. Grønkål (Brassica sabellica)

Grønkål er en af de nemmeste grøntsager at plante og dyrke overhovedet. Der hvor mange mister håbet er fordi, kålplanter især, har tendens til at blive angrebet af skadedyr. Der er dog flere måder du kan minimere denne risiko.

Grønkål plantes om foråret, og høstes hen på efteråret samt resten af året. I modsætning til mange andre grøntsager, bliver grønkål ved med at gro, helt indtil frosten sætter ind og naturligt sætter en stopper for det.

Hvis du planter grønkål tidligt på året, så planten har en lang vækstsæson, er det næsten uundgåeligt, at nogle af bladene vil visne og falde af til sidst. Det er dog helt normalt. Det anbefales, at du først planter grønkålen i maj måned.

Læs mere: Derfor er grønkålen en vigtig del af din køkkenhave

Grønkål i køkkenhaven

6. Globetidsel eller tidselkugle (Echinops)

Globetidsler er smukke og farverige og betegnes som en havestaude. Den mest almindelige farve er blå/lilla, grøn eller hvid. Globetidsler kan klare stort set alt. De trives bedst i fuld sol, men kan til gengæld klare en meget tør jord.

Globetidsler er også ekstremt flotte som tørrede blomster, så du kan med fordel plukke et par tidsler, tørre dem og have dem i en flot buket.

Globetidslen bliver mellem 30 og 70 cm høj, og med sit helt særlige og specielle udseende, får den enhver have til at se lidt mere eksotisk ud.

Læs også: 10 planter, der er nemme at dyrke i krukker

Globetidsel er ikke ukrudt, men en smuk plante til haven

7. Græskar (Cucurbita)

Et godt råd, når du vil til at dyrke græskar, er at komme frøene i et glas lunkent vand midt i maj og lade dem trække natten over. Dagen efter planter du to græskarfrø med spidsen ned af, i hver sin potte. Potterne skal have en diameter på mellem 10 og 12 cm.

Sørg for at der er 1 cm op til kanten af potterne, når du har fyldt dem med jord. Tryk frøene ca. 2 cm ned i jorden, og placér dem lyst og lunt (ca. 20 til 25 grader) i vindueskarmen. Efter et par dage vil frøene begynde at spire, og de små planter vil titte frem af jorden.

I maj, når det ikke længere er frost, planter du de små planter ud på et solrigt sted i haven eller i drivhuset. Der skal være ca. 1 meter mellem hver plante. Husk at vande rigelige og jævnligt. Græskar har brug for meget vand og næring for at vokse.

Omkring septemper-oktober kan du høste græskarne. Tjek om de er modne ved at banke let med knoerne på skallen. Hvis du hører en hul lyd, når du banker, er græskaret klar til at blive høstet.

Læs også: 10 flerårige planter, der pynter i din have og som er umulige at slå ihjel

Kæmpegræskar dyrket i haven

8. Stokrose (Alcea rosea)

Hvis du ønsker dig et bed med ensfarvede roser, skal du gå lidt mere systematisk til værks. For at opnå et bed med blot en enkelt farve, er det nemmest at købe en pose frø, hvor de allerede er sorteret.

Så dem i en plantekasse i maj måned, og plant dem ud på deres plads i haven til efteråret, når de er store nok.

Stokroser er meget vanskelige at flytte på grund af deres pælerod, der har mange små siderødder. Det lykkedes sjældent uden at beskadige roden. Derfor skal du plante dem der, hvor du ved de skal blive stående.

Hvis du gerne vil have endnu flere roser senere, kan du nappe nogle stængler med modne frø og drysse dem lidt rundhåndet ud i bedet i august måned. Året efter vil de stå flot og blomstre i massevis.

Læs mere: Sådan planter og dyrker du stokroser i haven

Smukke stokroser og landlig idyl

9. Gulerødder (carota)

At dyrke sine egne gulerødder er ikke raketvidenskab. Det er som regel rimeligt tilforladeligt. Den eneste udfordring kan være at få frøene til at spire. Gulerodsfrø kan nemlig tage meget lang tid om at spire – især hvis de er tørre.

Gulerødder er ikke en særlig næringskrævende afgrøde. Faktisk kan det forhindre frøene i at spire, hvis jorden er for næringsrig. Derfor skal du ikke gøde jorden, inden du har sået dine gulerødder, vent med dette til de er godt etableret og i vækst.

Der findes både vinter- og sommersorter af gulerødder. Vintergulerødder skal sås i maj og er gode til opbevaring, når de er blevet høstet. Når du sår dine gulerødder, skal de have en afstand til hinanden på omkring 15 cm og lægges ca. 1,5 cm dybt i jorden.

Hæld vand i hullerne, inden du lægger frøet i og dækker det til med jord. Jorden skal blot lægges fint hen over frøet, da det ikke får nok ilt til spiringsprocessen, hvis jorden bliver trykket for hårdt ned over frøet.

Læs mere: Sådan får du succes med at dyrke gulerødder i haven

Hjemmedyrkede gulerødder i haven

10. Citronmelisse (Melissa officinalis)

Det er en smal sag at så og dyrke din egen citronmelisse. Planten er hårdfør og breder sig, hvor den kan slippe afsted med det.

Det er en fordel at forkultivere planten i marts, og plante den ud på voksestedet i maj. Citronmelisse skal ikke plantes for dybt i jorden. Brug en krukke eller en plantekasse, stil den lunt og lyst, så et par frø og vent så på, at de små planter pibler frem.

Læs mere: Sådan får du en køkkenhave, der dufter af citrus

Frisk citronmelisse fra haven

Mest læste artikler