En populære blomst
1. De fine pelargonier kom for første gang til Europa mellem 1500- og 1600 tallet. De har derfor været her meget længe og glædet en masse mennesker i mange år med deres flotte blomstrende spire.
2. Vilde pelargonier varierer i farverne og kan enten være, rosa, gul, grøn-gul, violet eller lilla. De blomstrer for det meste i flok, og du vil derfor få et smukt syn af farver, hvis du opdager dem ude i naturen.
3. Pelargonierne tilhører en slægt med hele 250 sorter.
4. Pelargonierne kendes også under navnet ”zonalepelargonier”.
5. Det er faktisk ikke blomsterne, der dufter på pelargonierne, men de grønne blade.
6. Pelargonierne stammer oprindeligt fra Sydafrika, hvor de vokser sig til store buske.
7. Måske er du også en af dem, der dyrker din pelargonie i en krukke eller potte. Men faktisk kan en pelargonie vokse sig rigtig smuk i et beskyttet bed, hvor der er sol og varme.
8. Pelargonierne var førhen en meget eksklusiv plante, som kun var tilgængelig for overklassen. I dag er de dog tilgængelige for enhver.
9. I 1800-tallet ”blomstrede” pelargonierne mest – det var deres storhedstid, og mange slotte og herregårde havde perlargonierne voksende i deres drivhuse og orangerier.
10. Pelargonier giver fine blomster hele sommeren og langt ind i efteråret. Du har derfor gode muligheder for at nyde godt af din pelargonie i mange måneder.
11. Der findes personer, som interesser sig så meget for pelargonier, at de kalder sig for ”pelargonister”.
12. Din pelargonie elsker lys og varme, så derfor kan du med fordel vælge at give den en solrig plads i vindueskarmen eller dyrke den i et bed udenfor.
13. Hvis dine pelargonier ikke blomstrer, kan det være at de er blevet sat i en alt for stor krukke.
14. Pelargonien har været anvendt som medicin mod PMS, tør hud og eksem.
Kilde: Skonahem
Læs også: Pelargonie – læs alt om pasning og formering af pelargonier