Bonderoser | Genvej til succes med pæoner i haven

Pæoner (bonderoser) er langsomme startere, men når de har fået fodfæste i haven, er de både robuste og stabile. Lær her, hvordan du kan forlænge pæon-sæsonen og få en fidus til, hvordan du flytter dine pæoner, der ellers helst vil blive stående på det samme sted. 

Pæoners (bonderoser) eksotiske ydre til trods hører de faktisk til nogle af havens nemmeste stauder. Når de først en gang har fået fodfæste i haven, dukker de finurlige, røde skud frem af jorden som krogede arme år efter år.
Selv i gamle, tilgroede haver kan man finde dem mellem ukrudt og græs, hvor de nægter at lade sig kue af konkurrencen men bare kommer igen og igen, når de fleste andre stauder er bukket under.
I virkeligheden har vi perfekt pæonklima i Danmark. Planterne blomstrer nemlig kun, hvis de har fået en passende kuldeperiode som den, den kolde danske vinter kan give dem.

Den asiatiske silkepæon

Silkepæon, Paeonia lactiflora, der stammer fra Kina og Korea, fulgte i bonderosens spor og bredte sig fra danske præstegårdshaver til private haver. Der findes flere arter af staudepæoner, men den dag i dag er det først og fremmest bonderose og silkepæon, der dyrkes i danske haver.
Røde pæoner (bonderoser)
Foto: Getty Images

Pæoner (bonderoser) indført som medicinplante

Pæoner (bonderoser) hører til de stauder, man bare må have i sin have. De store, yndefulde blomster er på en gang eksklusive og helt nede på jorden. Pæonen er trendy og moderne som få og samtidig en rigtig oldemorplante.
Men pæonerne er ikke bare bedstemorplanter eller oldemorplanter. De er mange gange tip-oldemorplanter, for allerede i 1600-tallet var bonderose, Paeonia officinalis, udbredt i haverne landet over.
Pæonen (bonderosen) blev indført til landet fra Mellem- og Sydeuropa som medicinplante og blev tillagt alverdens godgørende egenskaber. Den bredte sig hurtigt til helt almindelige haver på grund af de overdådigt smukke blomster.

Hybrider af pæoner (bonderoser).

Gennem årene er der skabt et væld af hybrider, der betyder, at udvalget af farver er vokset, og man kan få både enkle, halvfyldte og fyldte blomster i de røde, rosa, cremefarvede og hvide nuancer, pæonerne spiller i.

Forskel på pæoner og silkepæoner

For det utrænede øje er det umiddelbart svært at se forskel på en silkepæon og en bonderose. Blomsterne ligner hinanden meget og løvet egentlig også. Silkepæon bliver op til en meter i højden, og bladene er dobbelt snitdelte. Blomsterne sidder et par stykker sammen for enden af blomsterstilkene. Bonderose er lavere og bredere af vækst, og bladene er mindre findelte. Bonderosens blomster sidder enkeltvis på stilken.

Blomstrer på forskellige tidspunkter

Den væsentligste forskel mellem de to arter, set med haveejerens øjne, er faktisk, at de blomstrer på forskellige tidspunkter. Bonderoser blomstrer allerede i maj-juni, mens silkepæoner blomstrer i juni-juli. Det er værd at vide for den, der elsker pæoner. Med et behændigt blandet udvalg af de to arter og deres hybrider kan man forlænge den periode, hvor man kan nyde pæonernes blomstring, med op til en hel måned. Det er da værd at tage med.
Hvide bonderoser

Sådan planter du pæoner (bonderoser)

Pæoner er nøjsomme og trives på de fleste jordtyper. Kunne de selv vælge, ville de gå efter en god, kraftig og muldrig lerjord, men som oftest går det også uden. Plant gerne ud hele året, så længe jorden ikke er frossen. Husk at vande rigeligt, hvis du planter ud efter en tør sommer.
  • Udplant pæoner (Bonderoser) ved at grave et plantehul, hvor rødderne ikke bøjes. Planten placeres, så rodknolden er 3 cm under jorden. Anvend gerne jord iblandet kompost og husk at træde jorden fast efter udplantning
  • Vand pæoner, så jorden omkring dem er let fugtig. Du kan gøde pæoner (Bonderoser) om foråret, inden deres første blomstring. Det er dog ikke nødvendigt for deres trivsel.
Plant silkepæon et lunt sted i fuld sol og bonderose i sol eller halvskygge og undgå, at planterne tørrer ud i forårsperioden. Husk at pæoner trives bedst i rolige vindforhold, så de ikke knækker. Et lag kompost omkring planten nærer og luner om vinteren, og så er det sjældent nødvendigt at tilføre gødning, hvis havejorden er bare nogenlunde god.
Pæoner (bonderoser)
Foto: Getty Images
Du behøver ikke vinterdække dine pæoner, da de er fuldt ud vinterhårdføre.

Pas på dine pæoner (bonderoser) året rundt

Forår: Giv i god tid planten en form for støtte.
Sommer: Klip visne blomster af. Nyd synet og duften.
Efterår: Tid til at flytte og dele ældre planter. Flotte høstfarver
Vinter: Læg kompost rundt om planten.

Pæoner (bonderoser) blomstrer først efter et par år

I takt med at skuddene strækker sig, og bladene folder sig ud, forsvinder den røde farve, og man kan begynde at holde udkig efter de kuglerunde knopper. Her oplever nogle, at knopperne udebliver, og så kan det godt være irriterende at høre, hvor let det er at dyrke pæoner. Som regel er der en god forklaring på, at planten ikke blomstrer.
For det første går der ofte et par år, fra planten plantes i haven, til den blomstrer. For det andet er pæonerne sarte på et punkt. Hvis de plantes for dybt, udebliver blomstringen.
Hvis du køber og planter pæoner i potter, må de aldrig plantes dybere, end de stod i potten. Køber og planter du barrodede planter om efteråret, må plantens krone, dvs. dens toppunkt hvorfra rødderne udgår, ikke dækkes af mere end tre cm jord.

Fidus til at flytte pæoner (bonderoser)

Pæoner kan vokse og udvikle sig på det samme sted i årtier. Til gengæld vil de helst ikke flyttes. Det kan dog lade sig gøre, også uden at resultatet bliver en plante, der står i stampe i årevis efter flytningen.
Fidusen er, at man i stedet for at flytte hele planten, graver den op og deler den. Det giver den sidegevinst, at man får flere pæoner, og samtidig sætter man gang i planterne, der typisk blomstrer om ikke året efter delingen så i hvert fald to år efter.

Grav planten forsigtigt op med en greb og pas godt på de sprøde rødder. Vask jorden af rødderne og del klumpen med en kniv sådan, at der er mindst tre skud pr. rodklump. Pas på, at du ikke planter de nye planter for dybt, og vælg altid et sted i haven, hvor der ikke tidligere har vokset pæoner. Pæoner bør tidligst flyttes fire år efter, at de er blevet plantet i haven, og flytning bør altid udføres i det tidlige efterår.

Pæoner (bonderoser) i vaser

Pæoner er pragtfulde i en vase, og de store blomster holder ganske længe, blot de skæres lige på det tidspunkt, hvor den kuglerunde knop begynder at folde sig ud. Læs her hvordan du får dine pæoner i vase til at holde længere.

Mest læste artikler