Her er årets største plantehits

Hvilke planter er de smukkeste, stærkeste, vildeste, nyttigste og mest naturlige lige nu? Og hvilke haveklassikere er kommet i netop den farve, form eller størrelse, som du altid har manglet? Få svaret i vores haveeksperts guide til årets topmodeller i planteverdenen.

Mennesket begyndte for fle­re hundrede år siden at dyr­ke haven for at skaffe sig mad på bordet. Siden kom pryd­haven til, hvor formålet med havedyrk­ ningen primært var af æstetisk karakter.

Haven anno 2020 er lidt af det hele. Den er til nytte ikke mindst for det me­ get omtalte klima og en hårdt trængt biodiversitet. Den er til nytte, fordi den kan producere bæredygtige grøntsa­ger, blomster og andet godt. Og den er til nytte, fordi træer, buske og planter i al­mindelighed binder COi plantevævet og samtidig er en langt bedre forsikring mod oversvømmelser som følge af kraf­tige regnskyl, end belægninger er.

Men samtidig er haven til pynt på den gode måde. Den er til fryd og fornøjelse. Til at glæde sig over, til at putte sig i og til afstresning og hygge. Til at minde om, at livet altid vender tilbage på trods.

Heldigvis lader de forskellige havefor­ mål sig sagtens forene – ikke mindst for­di planteforædlere over hele verden nær­mest står på hovedet for at skabe nye plantesorter, der matcher haveejernes og tidernes skiftende behov. Det resulterer i planter med helt nye egenskaber – både nogle, der er til at få øje på, som fx nye far­ver og former, og andre, som ikke umid­delbart kan ses, men som er lige så vig­tige – som at være mere klimatolerante eller kunne modstå sygdomme og skade­dyr, så de kan dyrkes uden brug af kemi. Vi præsenterer her vores bud på plante­ rigets absolutte topmodeller inden for fem stærke havetendenser anno 2020.

For miljøets skyld

Tendensen:

I den miljøvenlige have, hvor biodiversiteten har høj prioritet, hitter de lidt vilde og gerne naturnære planter. Det er nemlig dem, der har mest at byde på for det lokale dyreliv, der ofte er specifikt knyttet til bestemte plantearter. Det er typisk planter med mindre blomster, og mange af dem dufter dejligt. En stor mangfoldighed i plantevalget er derfor den bedste vej til at få et alsidigt insektliv i haven.

Topmodellerne:

 • Sæbeurt er en vild plante, der vokser hist og her i grøftekanterne, men den sælges også som staude.

 • Tidselkugle tiltrækker et stort antal forskellige insekter.

 

 • Nye sorter af almindelig røllike med smukke farver er nært beslægtede med grøftekantens vilde, hvide rølliker.

 • Fløjlsblomst og svovlgul kosmos er guf for sommerfugle.

 • Humlebierne beruser sig i virginsk ærenpris.

De alsidige krydderurter

Tendensen:

Krydderurter er uundværlige i haven anno 2020, fordi de både er dejlige at se på og nyttige på flere måder – faktisk er de nogle af havens med alsidige planter. For det første sætter de smag på maden hele året rundt. For det andet er de smukke og naturlige planter med dejlig blomstring og duft, der snildt kan dyrkes sammen med for eksempel stauder i bedet. Og for det tredje virker de som magneter på insektlivet, så de også er til gavn for miljøet.

Topmodellerne:

 • Anisisop blomstrer i månedsvis og smager af lakrids.

 • Kinapurløg er populær blandt mange forskellige insekter.

 • Timian, merian, dild, persille og purløg er andre eksempler på krydderurter, der er nemme at dyrke i haven.

Læs mere om krydderurter her.

Spændende lækkerier af egen avl

Tendensen:

I en turbulent verden er det rart at vide, hvor og hvordan de ting, vi putter i munden, er blevet til. Derfor er det igen blevet populært at dyrke frugt og bær til husbehov lige uden for havedøren. Interessen har fået planteproducenterne til at lægge sig ekstra i selen for at kunne tilbyde et stort udvalg af spændende frugt- og bærarter. Samtidig er der udviklet et stort antal sorter, der ikke bliver større, end at de sagtens kan dyrkes i små byhaver eller endda på en altan, så også folk i byen kan være med på den søde trend.

Topmodellerne:

 • Deguleefterårshindbær 
  ‘Fall Gold’ har en sød og aromatisk smag.

 • Surbærogså kendt som Aronia, er en såkaldt superfrugt, der
  er sprængfyldt med vitaminer. Den er samtidig en fin og nem busk med søde blomster og 
  rig frugtsætning. I parentes bemærket er havens fugle også helt pjattede med bærrene.

 • Amerikansk blåbær er en dejlig busk, der blomstrer smukt, får fantastiske høstfarver og ovenikøbet giver lækre blåbær over en lang periode.

Bæredygtige havebuketter

Tendensen:

Blomster, der er dyrket og plukket i haven, er den ultimative løsning til den bæredygtige buket, der er dyrket økologisk og ikke har rejst tusindvis af kilometer for at nå frem til vasen. Det skaber stor interesse for at dyrke sommerblomster, der egner sig til afskæring, i haven.

Det kan være i en særskilt skærehave, som nytteplanter i køkkenhaven eller blot i havens bede. Med et stort udvalg af stauder og sommerblomster i haven kan du høste blomster til farverige, bæredygtige buketter i massevis.

Topmodellerne:

 • Kæmpeevighedsblomst er ikke alene god til buketter om sommeren, den kan også tørres og bindes i hjem- medyrkede, bæredygtige buketter i vinterhalvåret.

 • Solhat, sommerfloks, enkeblomst, frøkenhat, morgenfrue og ridderspore er andre meget populære sommerblomster til afskæring, der kan dyrkes fra frø.

Sommerblomster med frugtfarver

Tendensen:

Abrikos, fersken, mango og mandarin. Det er farvebetegnelser, der har givet inspiration til rigtig mange sortsnavne til den stadige strøm af nye sorter af sommerblomster. Uanset om det gælder petunia, spansk margerit, jernurt, løvemund, tvillingblomst eller mange andre gamle kendinge i sommerblomstsortimentet, er der nye sorter i bløde gule, orange og sart rødlige nuancer at få.

Topmodellerne:

 • Bægerranke ‘Up Apricot’som er en ny sort med smukke, cremegule blomster.

 • Minipetunia Aloha ‘Double Orange’, der har de fineste, fyldte terrakottafarvede blomster.

 • En ny sort af haveverbena ved navn‘EmpressFlairPeach’.

Mest læste artikler