|
Forsytia bringer forår i
|
Blomstrende buske giver farverig have
En smukt formet, velforgrenet busk, der ikke er alt for kompakt og får masser af blomster, er idealet for havens klassiske buske som fx forsytia, dronningebusk, uægte jasmin, sommerfuglebusk og mange flere. Med de blomstrende buske er du sikker på en farverig have hele året. Hver enkelt art har fra naturens hånd sin vækstform, som klæder den. Den skal du helst ikke manipulere med.
Giv buskene en hjælpende hånd med beskæring
Men med årene bliver buskene tætte og sammenfiltrede, hvis ikke de får en hjælpende hånd til foryngelse undervejs. En kompakt gammel busk bliver ofte bar for neden og blomstrer dårligt. Derfor er det en god strategi at give buskene en hjælpende hånd med en årlig foryngelsesbeskæring, der dels tager højde for buskens personlige vækstform, dels sikrer fortsat god udvikling og blomstring.
|
Uægte jasmin er det duftende tegn på, at NU er det for alvor sommer. Både den og forsytia kan med held klippes og danne smukke buketter inden døre |
Mange buske kan beskæres på næsten samme måde.
Hvis du hvert år fjerner cirka tre gamle grene ved at skære dem over 10 cm over jorden, er du godt på vej. Nye unge skud skyder hurtigt frem som erstatning. Fjern samtidig syge og døde grene, svage, tynde grene og grene, der vokser på tværs i busken.
Vælg aldrig den nemme løsning
Er busken blevet for stor til sit voksested, kan det være nødvendigt at gribe til beskæring længere oppe i grenværket. Vælg aldrig den nemme løsning ved at give busken en rundbarbering med hæksaksen. Den bliver aldrig pæn igen, for den vil reagere på indgrebet ved at skyde med et utal af nye skud i den højde, du har
klippet i.
Vælg i stedet de længste grene ud og klip dem helt tilbage til der, hvor de har deres udspring på en anden gren.
Timingen er vigtig
Timing er vigtig, når du går i haven med saksen. Buske,
der blomstrer sommer og sensommer, beskæres bedst i det tidlige forår, mens buske, der blomstrer i foråret, først skal beskæres efter blomstring. Ellers går du glip af en masse blomster, for de er nemlig dannet i efterårets løb og venter bare på at springe ud. Det gælder fx forsytia, syren, blodribs, bærmispel og duftsnebolle.
Følg blomstringen
Sommerblomstrende buske som uægte jasmin, dronningebusk, parykbusk, potentil
og hvid kornel kan derimod
beskæres i foråret, uden at
det går ud over årets blomstring. Så tænk over buskenes blomstringstidspunkt, før du kaster dig ud i beskærings-
arbejdet.
Pas på hortensiaens knopper
De kan se triste, strittende og halvdøde ud i det tidlige forår, men ved nærmere eftersyn kan du se, at knopperne et lille stykke fra toppen er grønne og friske. Klip de gamle blomster af lige over den øverste grønne knop. Foryngelse af gamle, sammenvoksede buske sker ved at fjerne nogle af de ældste grene ved basis efter blomstring.
Havehortensiaen er blevet en meget populær plante herhjemme. Herover ser du, hvordan den nænsomt beskæres. Husk, at hortensia er følsom over for stærk kulde. Den går ikke nødvendigvis ud, men den sætter sparsomt eller ingen blomster den følgende sommer.
Klatreplanter skal beskæres kraftigt
Klatreplanter som vedbend og rådhusvin kan klæde hegn og mure smukt og effektivt på. Men det er vigtigt at holde dem under opsyn, så de ikke bemægtiger sig træværket omkring vinduerne eller kravler ind under tagpladerne. Her kan du roligt gå hårdhændet til værks, for klatreplanterne tager ikke skade på form eller vækst ved en beskæring. Skær dem tilbage til godt en halv meter inden for det tildelte område og gentag, når de igen forsøger at ekspandere.
Beskær sommerfuglebusken kraftigt hvert år
Læs også: Sommerfuglebusk – alt om pasning, plejning og beskæring