Blomsterbedet kan blive smukt igen, hvis du flytter det til et andet sted i haven
Kender du det: blomsterbedet er ikke blevet helt lige så smukt, som du forestillede dig eller nogle af stauderne er døde? Der kan være mange gode grunde til at flytte et helt blomsterbed, men heldigvis tåler mange planter en omplantning. Undtagelserne er træer og buske, der er blevet så store, at de ikke er til at håndtere. De må have lov at blive stående eller alternativt fældes. Ofte er det en god løsning at stamme stedsegrønne planter op og integrere dem i de nye haveplaner.
Genbrug planter og blomster fra det gamle bed og supplér med nye
Vores gamle bed lå i vejen for et byggeprojekt og var temmelig inficeret med kvikgræs. Vi flyttede og genbrugte buskene pieris, hasselbror, træagtig hortensia og forskellige hebe, stauderne skønhedsøje, almindelig løvefod og alunrod samt forskellige prydgræsser. Genbrugsplanterne blev suppleret med en sydbøg til at give højde i bedet, og der blev sået sommerblomster for at få det til at se ud af noget allerede første år.
Før du finder spaden frem, bør du gennemtænke projektet. Det er nu, du har styr på planternes størrelse og farver. Hvis bedet er godt nok, men bare ligger i vejen, kan det genskabes et andet sted. Tegn en skitse.
Hvis bedet ikke ser godt ud, fordi de enkelte planter ikke klæder hinanden, så lær af fejlene. Skriv ned, hvad der gik galt.
Hvis bedet er så inficeret med rodukrudt, at det er umuligt at holde, så husk at befri alle de opgravede rodklumper for ukrudtsrødder. Ellers begynder problemet bare forfra i dit nye bed.
Blomster og planter skal overvintre i din egen planteskole i haven
Det en god idé at vente til foråret med at etablere det nye bed. Det giver tid til at designe bedet. I mellemtiden sættes planterne i planteskole. Køkkenhaven er et velegnet sted. Den er alligevel tom nu, og jorden er god, løs og nem at rense for ukrudt. Uanset hvor du planter, så skal jorden være fri for ukrudt.
Sæt navn på planterne i planteskolen
Når du graver planterne op, så gælder det om at få så meget af roden med som muligt. Jo større planten er, jo større er roden – og jo tungere er den. Derfor er det en god idé at få naboen eller en anden til at give en hånd med. En kraftig sæk kan også være en god hjælp: Træk planten op på sækken, og træk den videre ud af bedet. Du kan roligt plante tæt i din planteskole, men husk at mærke hver enkelt plante, så du kan finde rundt i dem til foråret, når du tilplanter dit nye genbrugsbed.
Sådan får du succes i planteskolen
Grav et hul, der er større end rodklumpen. Placér planten i hullet, og fyld løs jord omkring den til hullet er 2/3 fyldt. Fyld vand i plantehullet, og lad det trække ned i jorden. Fyld resten af jorden omkring planten, og stamp let til. Hold øje med, at jorden ikke tørrer ud både nu og til foråret.
Det nye blomsterbed skal anlægges i foråret
Sæt alle planter og stauder fra planteskolen ud på jorden om foråret, før du begynder at grave. Så kan du bedre vurdere, hvordan de bedst placeres i forhold til hinanden. Husk at placere de højeste planter i midten eller bagerst og de lave, tuedannende planter langs kanten. Husk også at vande de omplantede planter godt i begyndelsen.
5 fif til det nye bed:
- Plant kun planter, der passer til vækstbetingelserne. Tjek i en plantebog. Er de til lys eller skygge, våd eller tør jord?
- Giv planterne plads nok. De “råber” lidt til hinanden i begyndelsen, men fylder hurtigt meget.
- Fyld ud med 1-årige sommerblomster, så du får et flot og færdigt bed allerede første år.
- Hvis du drømmer om et bed i lysegule og cremefarvede toner skal du ikke lade dig friste af en rød eller orange blomst.
- Kontraster giver et spændende bed: Høje slanke sammen med lave, tueformede – fx prydgræsser sammen med alunrod og hebe.
- Eller store blade ved siden af let og luftigt løv – fx træagtig hortensia sammen med sydbøg (Nothofagus).