Brug lavendel i maden – få 3 opskrifter her

Lavendel er ikke kun til pynt, men også et lækkert krydderi, som du nemt kan bruge i maden. Planterne er nemme, duftende og flotte at se på i haven. Lavendel er også meget anvendelig i køkkenet til både søde sager og varme retter. Få tre gode opskrifter her.

Twitter Print

Lavendelblade som krydderi

Foto: istockphoto
Pluk lavendelblomster om formiddagen, hvor de er både tørre og saftspændte.

Lavendelbladene bruges som krydderi til bl.a. lammekøllen sammen med rosmarin, og blomsterne i velduftende kager, til honning og olier. De spiselige blomster skal høstes, lige før de springer ud (altså inden de er helt udfoldede). Det gøres ganske nemt, ved at rive blomsterne af stilkene med fingrene. Hvis der ryger en smule stilk med, gør det ingenting.

Sådan tørrer du lavendel

Efter at have høstet blomsterne skal de tørres et tørt, mørkt og ikke for varmt sted. Spred dem ud på fx en bakke, så de ikke ligger i et alt for tykt lag oven på hinanden. Hvis du ikke bruger alle de tørrede blomster med det samme, skal de opbevares tørt og mørkt, så bevarer de duften utroligt længe.

Te med lavendel

For et hurtigt og meget nemt lavendelpift, kan du lade en kop hvid eller grøn te trække med en halv teskefuld tørrede lavendelblomster og få en dejlig velduftende kop te – eventuelt sødet med lidt honning. Du kan også lave te udelukkende på lavendel, men smagen kan blive meget intens, hvis du lader den trække mere end to-tre minutter.

Læs også: Lavendel – alt om pasning og plejning af lavendler

3 opskrifter med
avendel

Foto: istockphoto1. Lynhurtig lavendellemonade

Det skal du bruge: Saften fra 6 citroner, ½ l vand, 1 dl tørret lavendel, ½-1 dl honning (alt efter smag).

Sådan gør du
Skræl 2 af citronerne – evt. med et juliennejern. Kog vandet sammen med citronskallerne, og hæld de tørrede lavendel-blomster i. Skru ned for varmen, og lad blandingen simre i 10 min.

Hæld blandingen igen-nem et dørslag foret med et viskestykke. Tryk godt på skaller og blomster, for at få smagen med.

Hæld honning i den varme blanding. Rør, til honningen er opløst. Hæld citronsaften i. Nu skal lemonaden blot stå og køle af (ca. 1 time). Servér i høje glas med masser af is.

2. Lavendel & græskarkerne-karamelsnack
Det skal du bruge: 1½ dl sukker, ½ dl lys sirup, ½ dl græskarkerner, 1 spsk. tørret lavendel, knsp. salt.

Sådan gør du
Læg bagepapir på en bageplade. Bring sukker og sirup i kog i en gryde, og rør rundt, indtil sukkeret er opløst.

Hæld lavendelblomster, græskarkerner og salt i blandingen, og lad det koge, indtil blandingen begynder at blive gylden.

Hæld blandingen på bagepladen, og lad den afkøle. Efter afkøling brækker du karamelpladen i små stykker og serverer i en skål som en lækker sommersnack.

Foto: istockphoto3. Lavendel-honning
Det skal du bruge: 1 bæger mild, dansk honning, ½-1 dl lavendel-blomster.

Sådan gør du
Varm honningen i en gryde over medium varme, indtil den er flydende. Rør lavendel-blomsterne i, og lad blandingen afkøle i køleskabet natten over. Opvarm lavendelhonningen ved medium varme, så den bliver varmet helt igennem og er tyndtflydende.

Hæld blandingen igennem en finmasket si og i et fint, rent glas med låg. Kassér blomsterne.

Twitter Print

Mest læste artikler