Brug regnvandet til vanding i haven

Naturen forsyner os jævnligt med godt plantevand, så man kan undgå at belaste miljøet og pengepungen mere end højst nødvendigt ved vanding. Og det er ikke bare bedre for økonomi og miljø men også for planterne. Saml vandet op, og gem til tørre tider.  

Plastik eller trætønde til vandet

Du kan få regnvandsbeholdere, der kan rumme fra hundrede liter til flere tusinde. De fleste beholdere er enkle, tøndeformede og fremstillet af plastik. De er som regel lette at slutte til nedløbsrøret på huset, drivhuset, garagen eller skuret. Det eneste du behøver, ud over selve tønden, er en nedløbsventil, et rensefilter, der renser vandet, og en flexslange, der leder vandet fra nedløbsrøret til beholderen.

Alternativ til plastikbeholderen

Hvis du synes, at de gængse regnvandsbeholdere af plastik er et skæmmende syn i haven, byder markedet også på gamle vinfade af egetræ. Den slags regnvandstønder er noget dyrere, men tilfører samtidig haven et strejf af romantik.

Grav beholderen ned

Hvis du helt vil slippe for synet af en regnvandsbeholder, findes der også modeller, der er beregnet til at blive gravet ned i jorden. De er fremstillet af et særligt kraftigt materiale, der kan tåle nedgravning. Disse beholdere eller tanke, der skal graves ned i frostfri dybde, er en dyrere løsning, men de har flere fordele ud over, at man slipper for synet. Vandet holder sig frisk nede i den kølige undergrund, og man behøver ikke at tømme dem før frost.

Få tappehanen op i højde

Når det gælder regnvandsbeholdere til brug over jorden, så husk, at tappehanen skal så højt op, at du kan få en vandkande ind under. Ofte kan man som ekstra tilbehør købe en fod eller et stativ. Men du kan også nøjes med at lægge fliser under beholderen, til hanen har nået den rette højde.

Læs også: Regnvandstønde – sådan genbruger du regnvandet

Der skal et låg til

Det er et “must”, at beholderen eller tønden er forsynet med et låg – både af sikkerhedsmæssige årsager, hvis der er mindre børn i familien, og fordi blade o.l., der kan ryge ned i beholderen, vil få vandet til at rådne.

8 gode råd til at spare på vandet

Her er 8 gode råd, som hjælper dig med at skære ned på forbruget af vand til havevandingen:

    • Sæt underskåle under krukkerne i haven, så vandet ikke løber direkte ned i jorden, men bliver ved planterne
    • Når varmen sætter ind, og solen bager, så vand kun morgen eller aften. Om dagen vil alt for meget vand fordampe.
    • Vand tæt ved plantestedet, så plantens rødder kan få størst mulig glæde af vandet.
    • Lad være med at bruge sprinkler – det vand, der ryger ved siden af, vil fordampe.
    • Medmindre det drejer sig om en længere tørkeperiode, så stræk vandingen lidt. Ved hyppig vanding vil planternes rødder forblive i de øverste fugtige jordlag, og så vil du være nødsaget til at fortsætte med at vande meget ofte, da det jo netop er disse jordlag, der tørrer først ud. Hvis du vander sjældent og meget ad gangen, vil rødderne automatisk søge dybt efter vandet.
    • At græsplænen i tørkeperioder kan blive lidt vissen at se på, er kun et æstetisk problem. Du behøver ikke at vande – den kan sagtens klare et par måneders tørke og skal nok blive flot og grøn af sig selv igen.
    • Hvis du alligevel skal forny havens flor, så kan du jo målrettet investere i planter, der ikke kræver så meget vand. Det gælder fx for pelargonie, løvefod, petunia, Sankthansurt og lavendel samt krydderurter som estragon, oregano og timian.
    • Hvis jorden er blottet i en stor del af bedet, så dæk overfladen med flis, hækaffald, græsafklip eller kompost – det er alt sammen noget, der holder godt på fugtigheden.

Læs også: Sådan genbruger du regnvand med en regnvandstønde

Mest læste artikler