Når du deler en staude, kan du være sikker på, at de nye planter har præcist de samme egenskaber som moderplanten. Når du deler dine stauder, forynger du de gamle planter og får nye planter i tilgift. Planter, du enten selv kan bruge, eller som kan bruges som gaver, hvis du planter dem i en køn urtepotte.
Plant de yderste skud En del stauder vokser efterhånden væk fra deres egen midte og efterlader en plet af døde planterester. Det undgår du, hvis du graver dem op og deler dem. Plant de yderste skud igen og smid de træagtige dele fra midten af planten på komposten.
Kend din staude Det er ikke alle stauder, der kan deles, men de fleste kan. For nogle er det ligefrem en forudsætning for at bevare en smuk plante. De stauder, der kan deles, er nemme at kende. De sender et mylder af skud op af jorden hvert forår og danner en tæt, busket plante. Under jorden har de en såkaldt trevlerod, der består af et forgrenet netværk af små rødder.
Kraftige rødder gør det sværere Planter med rhizomer, det vil sige stængelknolde, der enten ligger i jordoverfladen eller lige under den, er også nemme at dele. Haveiris er et godt eksempel på en plante med rhizomer. Stauder, der gemmer en enkelt, kraftig rod under jorden og typisk skyder med et enkelt skud, der siden forgrener sig, er derimod sværere at dele. Det gælder fx akeleje, julerose og brudeslør.
Sådan gør du • Grav hele planten op og sørg for at få så stor
en rodklump med som muligt. • Ryst klumpen. Det er en fordel, hvis du kan ryste en god del af jorden af. • Du kan evt. spule rodklumpen med vandslangen og på den måde fjerne en del jord. • Træk forsigtigt i planten og se, om du kan trække den fra hinanden. Det er den mest skånsomme delingsmetode. • Går det ikke, er to grebe gode redskaber til opgaven. Stik grebene ned i midten af planten ryg mod ryg. Pres håndtagene mod hinanden, så trækker de klumpen fra hinanden. • Har du kun en greb, kan du stikke den ned midt i planten og vrikke fra side til side, indtil rødderne løsner sig. • Hvis rodklumpen er så kompakt, at greben ikke kan klare opgaven, må du ty til en spade og “skære” rodklumpen i passende stykker. Men det er en hårdhændet behandling.
Rigtig timing Det bedste tidspunkt at dele sine stauder på er kort efter blomstring. Det betyder, at de forårsblomstrende deles i efteråret og de efterårsblomstrende i foråret. I virkeligheden kan mange stauder deles det meste af året. Blot husk, at stauder i knop eller fuldt flor ikke bør deles. Flere rødder end skud En enkelt plante kan blive til rigtigt mange, men for det meste er det bedre at styre sig og lade være med at lave for små planter. Så varer det nemlig for længe, før de for alvor syner af noget igen. En af hemmelighederne bag succes med deling af stauderne er at sørge for, at de nye planter altid har flere rødder end skud. Hvis planten har meget løv, kan en del af bladene med fordel fjernes. Så får den nye plante hurtigere fat.
Tænk på farver og former Tænk også over sammensætningen af former og farver, før du planter bedet til igen. Du får ofte en bedre helhed ud af det, hvis du planter grupper med flere af hver. Det giver ro og sammenhæng og dermed også et smukkere bed. Nyplantede stauder skal vandes ofte, indtil rødderne har fået godt fat på det nye voksested.