Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske citrustræ

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Citrontræ

Overvejer du at købe et citrontræ ? Citrontræer trives bedst i et middelhavsklima, men kan fint plantes i krukker, og sættes udendørs om sommeren. Træet dufter fantastisk når det blomstrer i marts-april, og er en lækker plante at pynte terrassen, haven eller balkonen med. At du også har mulighed for at høste og spise dine egne citroner, er bare et kæmpe plus!

Citrontræer i krukke – Udendørs

Om foråret kan du sætte træet udendørs. Placer citrontræet udendørs i starten af juni til september for at opnå den bedste blomstring og frugtgivning. Citrontræer tåler en smule frost, hvis træet får en chance for at vænne sig til det. 

– Men frost den første uge efter at du har sat træet ud, er ikke godt for det. Sæt det udenfor i skyggen den første uge og placer den derefter i fuld sol, siger Johan Orre, som er gartner i det norske plantemarked Plantasjen.

Plant planten om (det kan du gøre hvert andet år) og stil den på terrassen eller på et solrigt og vindstille sted i haven. Brug citrus/middelhavsjord. Almindelig blomsterjord indeholder for meget kalk og for lidt jern som efterlader bladene gullige. 

Citrontræ – Tips til pleje

Det er let at tage hånd om et citrontræ hvis du gør det ordentligt. Tricket til at lykkes med citrontræet er at vande det meget og sørge for at træet får meget lys.

– Giv citrontræet rigeligt med vand og rigeligt med næring, siger Johan Orre. 

Citrontræer har det bedst udendørs når det er sommer, og skal gerne stå på en solrig, vindstille og varm plads. Sørg for altid at holde jorden fugtig og pas på at rødderne ikke bliver tørre. Husk at citrontræet vokser hurtigt – beskær det derfor lidt hvert år.

Citrontræ

Hvilken gødning skal citrontræet have?

Det er vigtigt at give dit citrontræ næring, så det har det godt. 

– Brug middelhavsjord eller citrusjord og glem ikke at gøde med citrusnæring. På den måde skaber du de bedste forudsætninger for at træet skal vokse, siger Johan Orre.

I frost og minusgrader skal citrontræet ind

For så er det nemlig tid for træet at vinterhvile. Når vinteren kommer skal krukken med citrontræet tages indenfor. Træet trives bedst i et køligt og lyst rum. 5-10 plusgrader er den optimale indendørstemperatur for citrontræet og for at frugterne og bladene bliver på træet.

– Den store udfordring for citrontræet er, når det skal klare sig indendørs i et tørt og mørkt miljø. Anvend derfor med fordel ekstra belysning, eksempelvis en plantelampe, hvis du ikke har mulighed for at placere citrontræet lyst – det giver et fantastisk resultat, siger Johan Orre.

Citronerne er modne når de er helt gule. De kan faktisk hænge helt modne på planten i flere måneder!

Citrontræ mister bladene

Når du tager krukken ind om vinteren er det normalt at citrontræet mister bladene, men normalt kommer der nye skud igen om foråret.

– Nu er det vigtigt at du vander træet sparsomt og ikke giver planten næring, siger Orre. 

De nyttige punkter

  • Placer krukken udendørs så snart det er sommer og lunt udenfor. 

  • Citrontræet skal vandes og gødes rigeligt

  • Se på dit køb. Husk, at mange butikker bruger plantebeskyttelsesmidler – sørg for, at træets frugt er spiselig!

  • Vær ikke bange for at høste citronerne og at bruge dem i madlavning.

Mest læste artikler