Den rette jordtemperatur

Det er jordtemperaturen, der er afgørende for et godt udbytte, hvad enten det er grøntsager eller sommerblomster, der dyrkes. Og det er også jordtemperaturen, der bestemmer om dine frø spirer.


Mange frø skal have en jordtemperatur på 10-15˚C for at komme i gang. På frøposerne er angivet et tidsrum, hvori der kan sås. Det er en god rettesnor, men det harmonerer ikke altid med den aktuelle vejrudsigt, hvor april ofte har både frost og sne.

Det er heller ikke meget, der er vundet ved at så tidligt. Frøene kan rådne før de overhovedet spirer, eller også spirer de først, når temperaturen er den rette. Så væbn dig med tålmodighed.

Hvornår kan du så
En del krydderurter, løg og salater kan nøjes med 5˚C. Den temperatur har vi i Danmark i starten af april. Men så skal du være sikker på, at der ikke kommer et par nætter med barfrost. Jorden kan evt. dækkes med plast, hvis der er fare for, at temperaturen dykker. Det sikreste er at vente til midten af april, hvor chancen for frost er betydeligt mindsket. I “gamle” dage var rådet at vente til Grundlovsdag for at være helt sikker på, at frosten var ovre.

Mange slags kål, bønner, kartofler og radiser skal op på 10˚C for at have det lunt nok. Og taler vi om planter fra mere eksotiske egne som agurker, oregano og majs, skal jordtemperaturen op på 15˚C. Tomater og peberfrugter skal have 18˚C, så her kan det godt betale sig at vente.

Tjek selv temperaturen
Du kan købe et specielt jordtermometer og tjekke jordtemperaturen selv. Du skal ned i ca. 20 cm’s dybde for at være sikker på, at du får den rette måling. Du kan også kontrollere det på en særlig hjemmeside, som Danmarks Meteorologiske Institut har lavet som en særlig service for landmænd.

Mange forspirer en del af planterne inden døre eller i drivhus. Så er du sikker på, at du når at høste før sommeren er forbi, og det er meget nemmere at styre temperaturen under mere beskyttede forhold.

Mest læste artikler