Disse farver skal du gå efter til din have

I år er der én bestemt farvenuance, som bliver særlig populær. Læs her om farven og hvilke planter, du kan få i den.

Knald på farverne

Vi har de seneste år set mange tonede farver i haven. Det har især været afdæmpede farver som lyserød, lys lilla og lyseblå, som har være populære i haverne. I denne sæson kommer der til at ske noget lidt andet.

En ting, der begynder at ske i haverne er, at der begynder at være mere knald på farverne. Der er særligt kommet gang i den orange farve igen. Vi ser oftere den orange farve sammen med andre stærke farver som pink, rød og evt. lime. Det er lidt af en farvefest, siger Dorthe Kvist, haveekspert fra Meltdesignstudio.

Hun nævner også, at hvis man gerne vil praktisere de stærke og meget fængende farver, er en dæmpet orange et rigtig godt bud.

Der har den seneste tid været rigtig meget kobber i boligen og det er på en eller anden måde smittet lidt af i haven, hvis man kan sige det sådan. Blomsternes kobberfarve svarer til en moden abrikosfarve. 

Den sofistikerede farvesammensætning 

Hvis man skal være særlig sofistikeret i sin farvekombination, kan man vælge at kombinere nogle mørkbladet planter med de orange og røde nuancer. Alunrod (Heuchera) er et bud på en af de planter, der har de mørke bordeaux- og rødvinsfarvede blade.

Mix de røde og orange nuancer med grønne planter, der har store blade og mange forskellige nuancer af grøn. Det vigtigste er dog at man gør det, man selv bliver lykkelig af.

Mit næste haveprojekt er helt klart at få implementeret nogle flere af de orange og kobberfarvede blomster i min have. Jeg vil forsøge at kombinere dem med mørkbladet planter, for at få et flot og nuanceret udseende i mine bede, siger Dorthe Kvist. 

Bland græsser med stauder

En ny staude, der er på vej ind i billedet, som har en helt unik orange kobberfarve, er Nellikerod. Den har været en del af Chelsea Flower Show i London, som er Englands største blomsterudstilling. Nellikerod kan man få i en helt skrap orange eller en blødere abrikosfarvet orange, siger Dorthe Kvist.

Nellikerod (Geum hybridum) findes i både røde, gule og orange nuancer. Nellikerod er en rigtig god for­grundsplante i staude- og stenbedet, da den ikke bliver så høj.

Græsserne er meget mere på vej ind i bedet, end vi har set det før. Man kan få mange forskellige sorter af græs, der fås i forskellige højder med forskellige akse på. Man kan også få mange forskellige farvevarianter. Det giver et fuldstændig vidunderligt udtryk at blande græsser mellem stauder, siger Dorthe Kvist.

Græsserne er derfor oplagte både til krukker og staudebedet. Læs mere om de forskellige græssorter her.  

Vi giver dig i samarbejde med Dorthe Kvist et bud på en smuk plantesammensætning i dit staudebed. Dette indebærer blandt andet rødbladet hyld – du kan læse mere om den unikke blomstersammensætning her.  

Mest læste artikler