Disse stauder svigter aldrig

– Her er tre udsøgte stauder, som jeg aldrig bliver træt af. De er nemme, friske, lette at passe og utroligt smukke, skriver havebogsforfatteren Lisa Winnerlid.

Hvis jeg kun måtte have tre stauder i min have, hvilke ville jeg så vælge?

Ingen tvivl.

  • Dagliljer, fordi de giver blomsterbedet en gylden glød.
  • Hosta, fordi den er skyggesidens elegante problemknuser.
  • Pæoner, fordi de skaber glæde i mit sind.

Pæoner er seje som tidsler

Pæoner skaber glæde i mit sind. De er for mig symboler på skønhed, duft og nostalgi. Når jeg er hos mine pæoner, mindes jeg min barndom.

Jeg ser for mig, hvordan jeg borede næsen ned i de silkeagtige, snehvide blomster i bedstefars have. Hvordan de duftede af hjemmebagte boller med kardemomme. Jeg besøgte ofte den have. Her fik stormfulde følelser ro.

Den samme ro får jeg nu i min egen have, som også er fyldt med pæoner.

En pæon (Paeonia) er en hårdfør staude. Det mente den verdensberømte pæon-dyrker James Kelway allerede for over 100 år siden.

– Det er ikke let at tage livet af pæoner. De er seje som tidsler, hårde som brosten og fuld af livskraft som mælkebøtter. Pæoner lever længe, tåler hård kulde og intens varme. De har kun ét ufravigeligt krav – de har brug for en pause fra vinterkulden hvert år.

Hvilken kærlighedserklæring!

Man kan nyde pæonernes blomstring fra slutningen af ​​foråret til langt ud på sensommeren, eftersom der findes arter og sorter med forskellige blomstringstider.

Blandt gamle engelske og franske sorter, findes der udsøgte, duftende skønheder. Nyere amerikanske krydsninger kommer i fantastiske farver, såsom koralrød, kirsebær og perlemorrosa.

Læs også: Bonderoser – genvej til succes med pæoner i haven

Læs også: Få et staudebed, der blomstrer hele året

Dagliljen er blomsterbedets elegante plante

I USA kaldes dagliljen (Hemerocallis) for den perfekte staude. Den er utrolig robust, tåler flere uger med tørke og trives bortset fra i skyggen næsten alle steder.

Sjældent angribes den af sygdomme og skadedyr, og rådyr bryder sig ikke om den. Bladene duver og hænger, hvilket gør dagliljen til en elegant plante i blomsterbedet.

Dagliljerne giver blomsterbedet et rigt farvespektrum, da de findes i næsten alle regnbuens farver – noget som også gør det nemt at kombinere den med andre stauder i matchende farver.

Søg efter dagliljer på nettet, og du vil blive overrasket over plantens rigdom og farver.

Hosta redder skyggehaven 

Hosta er en ædel, ja, vidunderlig slægt, hvor skønheden skyldes de flotte blade.

De findes i spændende former og farver i alt fra gul, stålblå, lime og skovgrøn til cremefarvet og hvid. Ofte har bladene smukke former samt flere nuancer og farvekontraster. Bladenes farvespil gør Hosta til idylliske selskabsplanter sammen med blomstrende planter. Det er let at lege med en Hosta og frembringe smukke effekter i bedet.

Sæt for eksempel en Hosta med store hvide blade sammen med kridhvide liljer, så skaber du magi i havens skyggefulde hjørner.

Hosta har det bedst i skyggen og kan med sine lysende blade forvandle den mørke, nordvendte del af haven til en seværdighed.

Læs også: Hosta – Havens grønne plante, der elsker skygge

Derudover er sådan et blomsterbed let at holde ved lige, eftersom Hostaens kompakte blade holder ukrudtet nede. Stauden har så mange gode egenskaber og findes dertil i et utal af former. 

Gå på opdagelse i disse planters verden. Du vil ikke blive skuffet. Pæoner, dagliljer og Hosta er planter, som skaber glæde og ikke dårlig samvittighed.

De nyere amerikanske dagliljer har ofte flere farver og mønstre på blomsten. En raffineret sort er “Bandit Man”.
Dagliljer er nemme at kombinere med andre stauder. “Frans Hals” med orange bånd på kronbladene har rustrøde toner.
En helt ny daglilje er den kraftige og varme abrikosfarvede “Fulva Kwanso”. Med sine solnedgangsfarver er den smuk i blomsterbedet.
Den må jeg bare have, tænker man ved synet af pæonkrydsningen ”Coral Charm” med dens unikke koralrosa nuance i den store skålformede blomst.
En favorit er pæonen ”Madame Jules Dessert”, som er en gammel fransk sort med flimrende rosa blomster. 
Allerede i det sene forår folder pæonen ”Mai Fleuri” (Paeinia x arendsii) sin svagt te-farvede blomst ud. Sjælden og attraktiv.
Hostaen ”Frances Wiliams” med dens opsigtsvækkende blade i stålblå og limegrønt er fantastisk som bunddækkeplante.
Den elegante blomsterhosta ”Albopicta” forgylder den dunkle have med dens skinnende blade i lysegult pyntet med grønne striber.
Ukrudtet har ikke en chance, der hvor en vildtvoksende hosta breder sig. Her er den udsøgte hosta ”Francee” med hvidkantede blade.

Mest læste artikler