Efterårsfarver i staudebedet – tips til efterårsblomster

Haven har mange højdepunkter sæsonen igennem. Den starter i de kølige nuancer og fortsætter med de mere intense kulører, inden det hele slutter med efterårsblomster i et brag af en finale, hvor farverne spænder fra varmt gult over orange til rødt. 

Mange efterårsblomster at vælge imellem

Lige nu er det tiden at glæde sig over farverne i haverne og på planteskolerne. Det er nu, der skal vælges og vrages og lægges grund til næste års glødende sensommer.

Stauder kan fås til alle typer haver

Der er stauder til alle haver – også til din. Der er arter til sandet og leret jord, til sol og halvskygge. De kan være lave og kun behøve lidt pasning. Eller de kan være høje og trænge til opbinding i løbet af sæsonen.

Et lille udvalg af efterårsblomster

Raketblomster eller kniphofia - efterårsblomster eller sensommerstaude.
Raketblomster (Kniphofia)

Skal det være sent blomstrende stauder i sensommerens flotte farver, er der et stort udvalg af sorter:

  • Inkalilje (Alstromeria)
  • Daglilje (Hemerocallis)
  • Raketblomst (Kniphofia)
  • Nøkketunge (Ligularia dentata)
  • Høstfloks (Phlox paniculata)
  • Potentil (Potentilla)
  • Kæmpevalmue (Papaver orientale)
  • Sankthansurt (Sedum telephium)

Plant stauderne først på efteråret

Alle plantes de bedst her i det tidlige efterår, mens jorden er varm og fugtig. Jorden skal være renset helt for flerårigt ukrudt som skvalderkål og kvikgræs, og den skal helst være så løs, at du kan plante med hænderne uden brug af redskaber.

Dahlia og liljer et kapitel for sig

Skal der ekstra pang på sensommerens glødende farver, kan du supplere stauderne med nogle af de mange pragtfulde sorter af dahlia og liljer.

Dahila blomstrer indtil frosten kommer

Dahlia er knoldplanter. Knoldene lægges i midten af maj i ca. 15 cm’s dybde. De udvikler sig til store, fyldige planter, som blomstrer lige til den første frost sætter ind. Så skal knoldene desværre tages op, mærkes med farver og opbevares køligt i kasser med let fugtig sphagnum.

Køb dahlia på andre tidspunkter

At dahlia ikke kan overvintre i jorden er noget af en ulempe med nutidens boligforhold. Men i stedet for at fravælge så værdifulde planter kan du jo købe nye knolde til foråret og prøve andre sorter, eller du kan købe udplantningsplanter længere hen på sommeren.

Du kan have glæde af liljer i årevis

Liljer er løgplanter og klarer sig fint i haven i årevis, blot jordbunden ikke er for fugtig i efteråret og vinteren. De fleste liljer har i øvrigt en pragtfuld duft.

Mest læste artikler